Hlavní obsah

Garsonka jako hotelový pokoj: Jak dopadla proměna mini bytu na pronájem?

Foto: Urban Sphere Interior (13x)

Do malého a členitého prostoru se vešlo vše potřebnéFoto: Urban Sphere Interior (13x)

Reklama

Dostat do prostoru o výměře asi 13 metrů čtverečních vše potřebné se zdá být nereálné. My vám však na příkladu jedné pražské garsonky dokážeme, že když se chce, tak to jde.

Článek

Každý byt či dům má svůj příběh. Když se starší manželé žijící mimo Prahu rozhodli koupit garsonku v hlavním městě, neuvažovali o stěhování.

Bydlení pro turisty

„Mini byt krátkodobě pronajímají turistům. Peníze za pronájem jim poslouží jako přivýdělek a pomůžou hlavně v době, až budou v důchodu. Musím říci, že jejich myšlenka postarat se o sebe sami a nespoléhat se jen na stát mě hodně oslovila,“ říká interiérová designérka Markéta Aniolová z Urban Sphere Interior, která zařízení garsonky navrhovala.

Foto: archiv firmy

Garsonka se nachází v podkroví zrekonstruované pražské usedlostiFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Zařizování místnosti bylo složité nejen kvůli několika metrům čtverečním, ale také kvůli šikminám u oken a nice zakončené polopříčkou. V garsonce zůstala původní dřevěná prkna, která byla zrestaurovanáFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Abyste si členitost místnosti dokázali lépe představit, mrkněte se na grafický návrh (bez koupelny)Foto: archiv firmy

Světlé barvy zvětšují

Garsonka se nachází v nově zrekonstruovaném objektu jedné pražské usedlosti, stavební proměny tedy nebyly nutné. Díky zamýšlenému záměru užívání bytu ho designérka více pojala jako hotelový pokoj, základní princip se však dá aplikovat i na jiné mini prostory, což platí jak pro zvolené barvy, bílou a jemně šedou, tak pro nábytkové kusy jednoduchých tvarů.

Foto: archiv firmy

Maličkou koupelnu opticky zvětšuje bílá barvaFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Základní vybavení koupelny zajišťoval developer, designérka zde navrhovala úložné prostory a doplňkyFoto: archiv firmy

Co se řešilo?

Nešlo jen o malý prostor. Při jeho zařizování se muselo počítat se šikminami a nikou v hlavní místnosti. „Nika má tvar nepravoúhlého obdélníku 1,26 x 0,59 metru, navíc z jedné strany vyčnívá do prostoru část zakončená dřevěným sloupem. Sem jsem umístila kuchyňku. Stejně jako skříně ji vyrobil truhlář na míru, jinak by to s ohledem na ne zcela pravé úhly a málo místa ani nešlo,“ uvádí designérka. Do kuchyňky se vešlo základní nádobí, konvice, kávovar, dřez a lednička.

Foto: archiv firmy

Kuchyňskou linku stejně jako skříně vyrábělo na míru truhlářství PurkardFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Linka se musela vejít do niky, která zleva více vyčnívá do prostoru polopříčkou, zprava je ukončená trámemFoto: archiv firmy

Televize na dosah

Garsonka nemá chodbu, hned za dveřmi se nachází prostor na odkládání bot a svršků, na nějž volně navazují vestavné skříně a sedačka.

Tu doplňují mobilní stolečky, které se před proměnou místa na sezení v místo na spaní přenesou do volného prostoru vedle skříně. V bytě je také internet a televize, která se zavěsila na příčku, jež je součástí niky. Poskytuje ideální pozorovací úhel jak přes den, tak i večer z rozložené sedačky.

Foto: archiv firmy

Boty se odkládají hned za dveřmi na vnitřní rohožku, kabáty a jiné svršky lze pověsit na háčky na stěněFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Část stěny a polopříčku dekorují tapety s jemným vzorem české značky LavmiFoto: archiv firmy

Úložné prostory originálně

Ač by se zdálo, že v daném prostoru si nelze s ničím vyhrát, opak je pravdou. Důkazem jsou vestavné skříně, u nichž jsou dvířka řešená asymetricky – přesně kopírují sklon šikminy v místnosti. Najdete v nich police a tyč na ramínka, jako v každé jiné skříni. Druhá skříň má dole vyklápěcí peřiňák, který je tak hned po ruce, horní část se vybavila policemi (na ložní prádlo, ručníky a podobně).

Foto: archiv firmy

Netradiční provedení dveří vestavných skříní, u nichž si designérka pohrála se stejným úhlem zkosení, jaký mají šikminy v místnostiFoto: archiv firmy

Spaní kvalitně

Najít optimální pohovku, na které se bude dobře sedět i ležet, se zdá být snadné, ale praxe ukazuje opak.

„Hledání mi zabralo delší čas, protože u rozkládacích sedaček se stává, že nejsou pohodlné na sezení právě kvůli systému rozkladu. A ještě se musela vejít do striktně daného prostoru. Ale podařilo se. Sedačka v rozloženém stavu zabírá přibližně 200 x 205 centimetrů a nachází se asi devět centimetrů od příčky,“ vysvětluje designérka Markéta Aniolová.

Je dostatečně široká pro dvě osoby, byť ta, která bude spát na straně poblíž skříní, musí počítat s mírným artistickým výkonem. Kdyby se jí v noci chtělo na toaletu, je třeba se překulit přes vedlejšího spáče. To ale zase v případě spaní na několik nocí není žádný problém.

Foto: archiv firmy

Mobilní konferenční stolečky značky Kare jsou lehké, snadno se přenesou o kousek dál, až bude třeba rozložit sedačkuFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Rozkládací sedačka je vybavená pružinovými matracemi a má snímatelný potah, který se dá vyprat nebo ho lze chemicky čistitFoto: archiv firmy

Máte zkušenosti s bydlením v mini prostorách nejen v době dovolené? Napište nám jaké!

Reklama

Načítám