Hlavní obsah

Génius, nebo průměr: Jak zjistíte svoje IQ?

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Foto: pathdoc, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli vás zajímá, jak jste inteligentní, můžete si udělat test IQ. Zjišťovali jsme, kde ho pořídíte, kolik stojí a co o vás vlastně vypoví. Inteligence je totiž hodně široký pojem.

Článek

O tom, jak je kdo chytrý, se dá velmi dlouze diskutovat, ovšem silným faktorem může být výsledek IQ testu. Měl by to být jakýsi ukazatel rozumového vývoje, míry znalostí a vědomostí. Naměřené číslo pak popisuje inteligenci jednotlivce v poměru k ostatní populaci, přičemž za průměr se považuje IQ 100.

Z odhadů a průběžného měření vyplývá, že polovina světové populace má hodnotu IQ mezi 90 a 110. Výsledek v rozmezí 110 až 129 bodů má přibližně 13 % a mezi geniální patří 1,5 % lidí. Z nedávno provedené studie vyplynulo, že průměrné IQ ve státech s nízkým domácím produktem je výrazně nižší než ve vyspělých regionech. Průměrný Čech je na tom podobně jako jeho kolegové z Unie – na úrovni 98 bodů.

Kdo IQ zjišťuje a kolik si připravit

U nás certifikované testování IQ už léta zajišťuje sdružení Mensa ČR. „Náš test není závislý na nabytých vědomostech, kulturním, jazykovém a společenském zázemí. Jedná se o vyhledávání logických vazeb mezi grafickými symboly,“ vysvětluje Hana Kalusová, místopředsedkyně české Mensy.

Dospělé přijde test na 300 korun a děti či studenti si připraví 200 Kč. Vypracování trvá 40 minut (u malých dětí 25) a pak zhruba dva týdny čekáte na zaslání výsledků. Dospělým přijde papír s konkrétní hodnotou IQ, pro děti je výsledkem percentilové pásmo, ve kterém se pohybují (99 až 100 je nadprůměr, 25 a méně podprůměr).

Foto: Jirsak, Shutterstock.com

Testy jsou údajně nezávislé na kulturním i společenském zázemíFoto: Jirsak, Shutterstock.com

Dá se testování trénovat?

Mensa certifikáty uděluje pouze při osobním provedení testu. Jakékoli elektronické verze IQ testů mají jen orientační charakter. Zároveň však během vyplňování odhalíte, co je jejich obsahem, proto se naskýtá otázka, zda se tak nelze na ostrou verzi připravit a vylepšit si tak skóre.

„On-line testy si samozřejmě můžete vyzkoušet, abyste se rámcově připravili na to, co vás čeká. Ale není možné takzvaně překročit svůj stín. Test zkoumá vrozený potenciál. IQ se během let nemění, takže výsledek s odstupem roku i několika let bude stejný nebo velmi podobný,“ podotýká Hana Kalusová.

Vysokou inteligenci odhalíte už v dětství

S tím souvisejí i otázky ohledně testování inteligence dětí. Hana Kalusová upřesňuje: „Mensa testuje děti od pěti let, což je také věk, ve kterém mají rodiče zájem zjistit IQ potomků v souvislosti s výběrem základní školy. Intelekt je vrozená schopnost a během let se nemění, nicméně u dětí může dojít k nerovnoměrnému vývoji, proto komplexní testování průběžně nabízejí pedagogicko-psychologické poradny.“

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Kvalita rozumových schopností je vrozená a projevuje se od narozeníFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Inteligence není jen jedna

Zažité pojetí testování inteligence u nás je založeno na předpokladu, že mimořádně inteligentní lidé jsou ti, kteří mají matematické myšlení, podávají výborné výsledky a jsou zaměřeni především na výkon.

Monika Stehlíková, psychoterapeutka a autorka knihy „Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu“, inteligenci vnímá v širším kontextu: „Mnohé definice z posledních let nazývají inteligencí všeobecnou schopnost přizpůsobovat se novým podmínkám a požadavkům. Definují ji spíš jako flexibilitu mysli či schopnost přicházet s řešením problémů. Je proto zřejmé, že v souvislosti s vysokou inteligencí pracujeme s pojmem tvořivost neboli kreativita a teprve spojením všech těchto prvků vzniká jedinec s vysokým nadáním.“

Testy nepřeceňujte

Terapeutka dále upozorňuje, že mimořádně nadaný člověk se vyznačuje vysokou inteligencí (celosvětově od IQ 130, někde už od 125), vysokou úrovní schopností, ale také vysokou citlivostí a tvořivostí. Komplexně se inteligencí zabývají Wechslerovy testy. Obsahují čtyři hlavní subtesty, absolvují se u psychologa specialisty a ukazují, v čem je jedinec dobrý a kde jsou jeho slabší stránky. Zajímavý je také Gardnerův test, díky kterému zjistíte, v jaké oblasti máte největší potenciál.

„Klasické IQ testy jsou dobrým, nikoli však perfektním nástrojem pro měření inteligence, navíc by jejich význam neměl být přeceňován, protože vysoké nadání neznamená stoprocentně úspěch a opačně,“ uzavírá Monika Stehlíková.

Chytré celebrity

Výrazné nadání se vyskytuje i v hereckých a pěveckých kruzích. Svědčí o tom bodové hodnocení IQ některých hollywoodských hvězd. Černé na bílém jsme výsledky jejich testů neviděli, ale mnozí z nich jsou členy mezinárodního spolku Mensa, která sdružuje právě jen jedince s IQ vyšším než 130.

  • Matt Damon - Se svým IQ 135 navštěvoval slavnou Harwardovu univerzitu, kde studoval anglickou literaturu. Nedokončil ji, ale právě tam napsal základ scénáře svého nejslavnějšího filmu Dobrý Will Hunting.
  • Jodie Foster - Ve třech letech se sama naučila číst v šesti se naučila francouzsky. Je majitelkou titulu bakalář z prestižní univerzity Yale a má IQ 138.
  • Natalie Portman - Také má ve svém životopise v kolonce vzdělání Harward. Bodejť by ne, když má IQ 140.
  • Shakira - Krásná, talentovaná, chytrá. Kombinace hodná královny. V hudebním světě jí Shakira bezesporu je, dodejme, že s IQ 140.
  • Nicole Kidman - Rodiče vědci dali této herečce více než dobrý základ. Rozvinula ho na IQ 142.
  • Quentin Tarantino - Proslavil se jako režisér samouk, nedokončil ani střední školu, a přesto se honosí IQ 160.

Víte, jaké máte IQ a chcete to vůbec vědět? 

Reklama

Související témata:

Načítám