Hlavní obsah

Gerard Butler slaví 50. narozeniny. P.S. Vše nejlepší!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charismatický Skot Gerard Butler dnes slaví padesátku. V kolonce „stav“ má stále svobodný a málem se hercem vůbec nestal. Největší slávu prožil na přelomu let 2006 a 2007. Líbil se vám víc jako milovník, nebo bojovník?

Článek

Gerard Butler patří k hercům, kteří mají rádi rozmanité role. Hraje v romantických komediích, v akčních trhácích i ve sci-fi a do svých postav se vždy maximálně ponoří. Navíc se na něj moc hezky kouká, a to se počítá! Celosvětovou popularitu získal, když přišly do kin filmy 300: Bitva u Thermopyl (2006) a P.S. Miluji Tě (2007). Ženy by si ho z fleku vzaly domů a muži kvůli jeho figuře začali posilovat.

Věděli jste, že s hraním začal poměrně pozdě, kariéru právníka skončil kvůli alkoholu, odmítl roli Jamese Bonda a veřejně prohlásil, že Jennifer Aniston (50) líbá lépe než Angelina Jolie (44)? (A znáte i tyto bývalé přítelkyně Brada Pitta?)

Tátu si moc neužil

Gerard James Butler se narodil 13. listopadu 1969 ve skotském Glasgow, ale první dva roky žila celá rodina v Kanadě. Rodiče se nakonec rozešli a maminka se s ním a jeho dvěma sourozenci vrátila do Skotska. Otce znovu viděl až v 16 letech, což dodnes považuje za jeden z nejsilnějších životních momentů. Vznikl mezi nimi hodně blízký vztah, otec bohužel o čtyři roky později zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Skota v sobě nezapře! S maminkou Margaret na britské premiéře filmu Ctihodný občan (2009)Foto: Profimedia.cz

Chtěl být právník

Škole prý moc nedal, ale práva vystudoval s vyznamenáním a pracoval jako koncipient u jedné právnické firmy. Po večerech vystupoval s rockovou kapelou Speed, takže sem tam přišel do práce pozdě a s kocovinou. Netrvalo dlouho a z firmy ho vyhodili.

Vrátil se tedy k herectví. Přiznává, že jeho pohnutky byly dost povrchní – chtěl být slavný. Začal na divadle, zahrál si třeba v adaptaci Trainspottingu (1996), ale nakonec si podmanil svět filmu. První menší role získal ve snímku Paní Brownová (1997) a bondovce Zítřek nikdy neumírá (1997), postupně přicházely další nabídky (Harrisonovy květy, Království ohně, Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života, Fantom opery). Nakonec se propracoval k hlavním rolím a začal slavit úspěchy.

Foto: Profimedia.cz

Byla by velká škoda, kdyby tenhle frajer zůstal ve Skotsku u právaFoto: Profimedia.cz

Proslavil ho bojovník a milovník

Hollywoodskou superstar se stal na přelomu let 2006 a 2007. Ve filmu 300: Bitva u Thermopyl hrál neohroženého krále Leonidase, a zaujal působivým hereckým výkonem i vypracovaným tělem. A jak si diváky „načal“ válečným velkofilmem, tak si popularitu upevnil romantickým dramatem P.S. Miluji tě. Když Holly začnou chodit dopisy od milovaného muže Gerryho, který předčasně zemřel, jedno oko nezůstane suché. 

Foto: Profimedia.cz

P.S. Miluji tě je jedna z nejlepších romantických komedií posledních let i díky výkonům Gerarda Butlera a Hilary Swank (45)Foto: Profimedia.cz

Tajný agent i Kliďas Velikán

Jestli si na něčem Gerard Butler zakládá, je to pestrý repertoár. Jeho přístup k výběru rolí vystihuje vysvětlení, proč v minulosti odmítl nabídku na roli Jamese Bonda: „Nechci se zaškatulkovat, velmi si vážím toho, jak rozličných rolí se mi dostává.“

Kolosální úspěch z přelomu let 2006 a 2007 už nezopakoval a jeho filmy nepatří mezi adepty na Oscary, ale jsou bezesporu povedené: Milý Frankie (2004), Rock'n'Rolla (2008), Ctihodný občan (2009), Chceš mě, chci tě (2009), Na divoké vlně (2012). Kasovním trhákem byly animované filmy ze série Jak vycvičit draka, kde namluvil postavu Kliďase Velikána.

Ti, kteří jej mají rádi v akční poloze, se nemohli dočkat pokračování filmové série o tajném agentovi Miku Banningovi (Pád Bílého domu, Pád Londýna a Angel Has Fallen), jehož životním posláním je chránit amerického prezidenta. Třetí díl měl premiéru na konci srpna a čeští fanoušci doufají, že brzy přijde i k nám.

Foto: Profimedia.cz

Jsou producentka Abby a protivný moderátor Mike spíše kolegové z donucení nebo spřízněné duše? S Katherine Heigl (40) ve filmu Chceš mě, chci těFoto: Profimedia.cz

Není (a nebude) hvězda první velikosti

Gerard Butler je oblíbený a zahraje téměř cokoli, přesto nepatří k nejlépe placeným hercům. Kritici si z něj na zadek nesedají, spíš naopak. Není první třída a nebude. Důvodů je víc.

V době, kdy měl chodit na kurzy herectví a získávat zkušenosti v nezávislých filmech, se věnoval právu a s hraním začal až v polovině 90. let. Jednou z dovedností, které Butler nemá, je napodobování akcentů. I když se mu v průběhu let podařilo stát se trochu „přesvědčivějším Američanem“, ve většině filmů mu skotský přízvuk uklouzne. Ač si libuje, že hrál rozmanité role, kritici mu právě toto vyčítají - má prý talent a vzhled vhodný do akčních filmů a toho by se měl držet.

Foto: Profimedia.cz

Kvůli akčním a odhaleným scénám vždy na sobě dře, ale v době volna si umí dopřát a naroste mu i pupíkFoto: Profimedia.cz

A co takhle svatba, Gerarde?

Dnešní oslavenec má rozjetou kariéru, ale nebylo by na škodu, kdyby se začal víc věnovat osobnímu životu. V jeho randící historii najdeme známé herečky jako Jennifer Aniston (50) nebo Jessicu Biel (37). Tvrdí, že jeho práce se vztahy moc dohromady nejde, kvůli natáčení hodně cestuje. Není to trochu výmluva?

S krásnou herečkou a podnikatelkou Morgan Brown (48) chodí od roku 2014, několikrát se už stihli rozejít. Ale nikdy není pozdě. Například jeho herecký kolega George Clooney (58) se oženil taky až po padesátce.

Foto: Profimedia.cz

Bude Morgan Brown ta pravá? Jak na společenských akcích, tak na dovolených se k sobě vinou, ale také si umí dát rozchodovou pauzuFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám