Hlavní obsah

Gratinované brambory s černým kořenem

Hodnocení:
(20)
Foto: Marek Kučera
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Lehká večeře nebo lahodná příloha k pečenému masu? Ať už s nimi naložíte jakkoli, na gratinovaných bramborách si vždy pochutnáte. Tentokrát si je připravte s černým kořenem.

Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g brambor
  • 2 černé kořeny
  • 300 ml smetany ke šlehání 30%
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 2 mozzarelly
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Černý kořen také oloupejte a pokrájejte stejným způsobem. Smetanu nalijte do misky, přidejte do ní půl lžičky soli, prolisované stroužky česneku a lístky tymiánu.

Krok 2: Připravte si zapékací mísu. Na dno dejte trochu ochucené smetany a rozetřete ji. Plátky brambor a kořenu promíchejte a vyskládejte z nich první vrstvu. Plátky skládejte vedle sebe tak, aby se trochu překrývaly. Naneste vrstvu smetany a postup opakujte. Poslední vrstva bude ze smetany. 

Krok 3: Na takto připravené brambory dejte natrhanou mozzarellu. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a upečte dozlatova. Podávejte jako samostatný pokrm nebo přílohu k masu či rybám. 

ynezorPumanzeSaNyknalC