Hlavní obsah

Grilovaný bůček bún chà

Hodnocení:
(9)
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Mezi nejoblíbenější vietnamská jídla u nás jednoznačně patří bún chả – křupavý grilovaný bůček s čerstvými bylinkami a rýžovými nudlemi. A my samozřejmě máme na přípravu této voňavé dobroty podrobný návod!

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g bůčku
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 stvol citronové trávy
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • 1/2 citronu
  • 1 lžíce karamelizovaného kokosu
  • 1 lžička hnědého cukru
  • olivový olej
  • sezamové semínko
K podávání
  • 300 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • čerstvý koriandr
  • jarní cibulka
  • perila křovitá
  • 0.3 hlávky ledového salátu
Zálivka
  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • sůl
  • 300 ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • chilli paprička
  • 5 lžiček cukru
  • 5 lžiček rybí omáčky
  • 1/2 citronu
Článek

Krok 1: Nejprve zalijte nudle studenou vodou a připravte si zálivku: mrkev a kedlubnu oloupejte a nakrájejte na plátky. Zeleninu můžete ještě vykrájet do kytiček. Osolte, promačkejte a nechte chvíli zkřehnout. Mezitím smíchejte teplou vodu s cukrem, půl lžičkou soli, rybí omáčkou, prolisovaným česnekem a citronovou šťávou. Ochutnejte, smíchejte s propláchnutou zeleninou a kdo má rád, i nasekanou chilli papričkou.

Foto: Eva Malúšová

Krok 3: Nyní pojďte na marinádu: cibuli a citronovou trávu nasekejte najemno, česnek prolisujte a vše smíchejte se lžičkou soli, dvěma lžičkami koření pěti vůní, citronovou šťávou, karamelizovaným kokosem (dává se pro barvu, můžete nahradit za trošku karamelu nebo úplně vynechat) a trochou oleje.

Foto: Eva Malúšová

Krok 4: Z masa odstraňte kůži a nakrájejte ho na co nejjemnější plátky, aby bylo pěkně křupavé. Jde to lépe, když dáte maso předem na chvíli do mrazáku.

Foto: Eva Malúšová

Krok 5: Smíchejte ho s marinádou, rozložte na plech vyložený alobalem a pečte pod grilem nebo při 220 °C asi 20 minut, až budou plátky křupavé a zlatavé. Posypejte sezamovými semínky.

Foto: Eva Malúšová

Krok 6: Namočené nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka, sceďte pod tekoucí vodou a případně ještě použijte trik s mikrotenovým sáčkem - hotové nudle v něm dejte na 1,5 minuty do mikrovlnky, v pytlíku také vydrží elastické, než si nachystáte ostatní suroviny. Maso jezte s uvařenými nudlemi, nasekaným salátem a bylinkami a vše máčejte do zeleninové marinády.

Foto: Eva Malúšová

Správně uvařené rýžové nudle jsou pěkně pružné!

ynezorPumanzeSaNyknalC