Hlavní obsah

Gruzínská polévka charčo s hovězím masem a rajčaty

Hodnocení:
(37)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

Gruzie se stává módní destinací a každý, kdo ji navštívil, chválí tamější kuchyni. Myslím, že tahle gruzínská podoba rajské polévky zachutná i vám.

Ingredience pro:
4 porce
Na vývar budete potřebovat
  • 1000 g hovězího masa s kostí
  • 1 cibule
  • 2 listy bobkového listu
  • 6 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky soli
Na polévku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 plechovka krájených loupaných rajčat
  • 120 g rýže
  • 1 list bobkového listu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka mletého koriandru
  • 2 stroužky česneku
K podávání
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 svazek hladkolisté petržele
Článek

Postup

Krok 1: Hovězí maso opláchněte a asi ve dvou litrech osolené vody uvařte do měkka (5 potravin, které mají ještě víc železa než hovězí maso). Vývar poslouží jako základ a nemusí být tak luxusní, jako když chystáte sváteční polévku. Bez rozpaků použijte tlakový hrnec. Do vody přihoďte cibuli, pár kuliček černého pepře a bobkový list, natlakujte a vařte asi 40 minut. Když je polévka hotová, maso oberte od kosti.

Krok 2: Cibuli, mrkev a celer opláchněte a nakrájejte na malé kostičky. V hrnci rozpalte olej na střední teplotu, vsypte zeleninu, osolte a restujte asi 10 minut. Hrnec částečně stáhněte z ohně, vsypte uzenou papriku a mletý koriandr, rozmíchejte v horkém tuku a ihned zalijte scezeným vývarem – pro začátek postačí asi tři šálky.

Krok 3: Do hrnce přidejte loupaná krájená rajčata (nebo hrnek rajčatového pyré) a bobkový list. Na sítu propláchněte rýži (půl až tři čtvrtě hrnku), přidejte do polévky, přiveďte k varu a zvolna za občasného míchání vařte asi 10 minut, až bude zelenina i rýže měkká. Přidejte prolisovaný česnek, odstavte a nechte dojít.

Krok 4: Při servírování přidejte do každého talíře pořádnou porci vařeného hovězího (jak na dokonalé trhané hovězí) a vydatně zasypte nasekanou zelenou natí koriandru a petrželky.

Můj tip: Podle originálního receptu patří do polévky pasta tkemali (sladkokyselá omáčka z plodů podobných švestkám) a gruzínská směs koření suneli. Nezapomeňte si je přivézt, až se do Gruzie vypravíte na dovolenou.

Znáte také nějaký recept z cizí kuchyně? Napište nám ho.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama