Hlavní obsah

Guláš s červeným zelím

Hodnocení:
(113)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Guláš s knedlíkem zná každý, v jeho domovině se ale jí i jinak – s bramborovými noky a červeným zelím. Jakkoliv zvláštně tahle kombinace může znít, určitě stojí za vyzkoušení. Navíc pokud milujete červené zelí, nemusíte čekat až na svatomartinskou husu!

Ingredience pro:
4 porce
Na guláš
  • 2 cibule
  • 750 g hovězí kližky
  • rostlinný olej
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • sůl a pepř
Na červené zelí
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 500 g červeného sterilovaného zelí
  • 1 lžíce hladké mouky
K podávání
  • 500 g bramborvých šišek
  • rostlinný olej
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli na guláš nakrájejte nadrobno.     

Krok 2: Maso zbavte přebytečných blan a tuhých svalových úponů a nakrájejte na kostky. Cibuli zpěňte na oleji a přidejte maso. Osolte, opepřete a opékejte dohněda. Pak přidejte kmín a sladkou papriku (případně podle chuti i trochu pálivé), promíchejte a podlijte trochou vody. Tu nechte odvařit a podle potřeby ještě asi 2x zopakujte, dokud se cibule nebude rozpadat. 

Krok 3: Podlijte vodou zhruba do 2/3 výšky masa a pod poklicí pozvolna duste doměkka. Podle kvality masa to trvá asi dvě až tři hodiny. Chcete-li, můžete guláš ještě zahustit tmavou jíškou.

Krok 4: Připravte si zelí. Na oleji zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli a zasypte cukrem. Míchejte, dokud cukr nezačne karamelizovat.

Krok 5: Pak přidejte sklenici sterilovaného zelí i s nálevem a pořádně promíchejte. Nakonec zaprašte asi lžící hladké mouky, podle potřeby podlijte vodou (nebo hovězím vývarem či trochou červeného vína) a poduste doměkka. Pečlivě ochutnávejte a podle potřeby ještě trochu cukru nebo soli přidejte.

Krok 6: Bramborové šišky (ty můžete koupit už hotové nebo si je udělat podle receptu zde) ohřejte na troše oleje, zároveň se tak lehce opečou. Podávejte s gulášem a porcí červeného zelí ozdobené trochou jemně nasekané petrželky.

Jestli chcete ušetřit, ale gulášek je pro vás gulášek, udělejte si za pár korun parádní buřtguláš

ynezorPumanzeSaNyknalC