Hlavní obsah

Gynekolog: Na tahle vyšetření máte nárok!

Foto: Thinkstock

Je dobré znát svá práva, jde o vaše zdravíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vám jde o zdraví, ale pro spoustu gynekologů je vaše návštěva jen obyčejnou rutinou – přijdete na prohlídku, oni provedou sérii navyklých úkonů a pošlou vás zase domů. Zdá se vám, že berou vaše problémy na lehkou váhu? Máte strach z rakoviny, ale potřebná vyšetření vám lékař odmítá předepsat? Víme, na co máte právo!

Článek

Prohlídka gynekologickými zrcadly a stěr z děložního čípku – to jsou vyšetření, která vám preventivně jednou za rok udělá každý gynekolog. Máte ale nárok na víc!

Zadarmo i pro babičky

Samovyšetření prsů pomůže včas odhalit bulku nebo další příznaky nádoru. Pokud si ňadra pravidelně kontrolujete (video s návodem, jak na to, naleznete v našem článku Chraňte svá prsa před rakovinou!), děláte určitě dobře, ale v určitém věku už jenom samovyšetření nestačí. „Dříve platilo, že ženy od 45 do 69 let mají nárok na bezplatné mamografické vyšetření prsů jednou za dva roky, v roce 2010 ale byla horní věková hranice zrušena. Pokud jsou ženy v tomto věku ochotny chodit na prevenci, neměli bychom je diskriminovat a nehradit jim mamografické vyšetření,“ říká MUDr. Aleš Skřivánek, člen výboru České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP a tajemník Sdružení soukromých gynekologů ČR.

Foto: Thinkstock

Běžné vyšetření u gynekologa nemusí odhalit zdravotní problémyFoto: Thinkstock

Ultrazvuk nebo mamograf?

Pokud máte v rodině rakovinu prsu, měl by vás lékař doporučit na ultrazvukové nebo mamografické vyšetření, i když je vám méně než 45 let. „Jestliže tak neudělá s tím, že to není nutné, ale vy máte přesto obavy, můžete si vyšetření kdykoli zaplatit ze svého,“ radí gynekoložka Jana Vostřáková. Ženám do 40 let se doporučuje ultrazvuk (bude vás stát zhruba 300 korun), protože lépe vyšetří prs, který má v tomto věku ještě hutnější strukturu.

Mamografické vyšetření je vhodné pro ženy od 40 let, a pokud na něj ze zákona ještě nárok nemáte, můžete si jej opět nechat provést v akreditovaném centru na vlastní náklady; zaplatíte zhruba 300–700 korun.

Prevence rakoviny tlustého střeva

Ročně na karcinom tlustého střeva umírají v České republice čtyři tisíce lidí. „Kdyby se u nich nádor odhalil včas, mohli žít. Ale více než polovina z nich přijde pozdě,“ říká profesor Miroslav Zavoral, přednosta interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Preventivní vyšetření na skryté krvácení ve stolici, které může rakovinu, a zejména předrakovinné změny prokázat, je přitom zcela jednoduché, nebolestivé a nově je vám ho kromě praktického lékaře povinnen nabídnout i gynekolog!

Foto: Thinkstock

Gynekolog má povinnost vás informovat o nových nařízeních a vyhláškách, stejně jako o tom, na co máte nárokFoto: Thinkstock

„Ženy ve věku 50–55 let mají nárok na stanovení skrytého krvácení ve stolici speciálním testem jednou ročně, od 55 let pak ve dvouletých intervalech. Pokud se žena starší 55 let rozhodne místo toho pro screeningovou kolonoskopii, může požádat svého gynekologa nebo praktického lékaře o doporučení jednou za 10 let,“ vysvětluje Aleš Skřivánek a dodává: „Je to skutečně povinnost vašeho gynekologa, takže se nemusíte bát ho o vyšetření požádat.“

Jak je to s antikoncepcí?

„Pravidelné jaterní testy už před lety odmítli provádět odborníci, neboť se nikdy neprokázal jejich přínos. K zachycení žen se zvýšeným rizikem vzniku trombembolie jsou v tomto ohledu mnohem důležitější pravidelná měření krevního tlaku a podrobná rodinná anamnéza," vysvětluje lékař Aleš Skřivánek a dodává: „Pokud lékař zjistí, že máte genetické dispozice k onemocnění žil, měl by vám doporučit jinou formu antikoncepce.“

Dobrý lékař. Dokud jste zdravé!

Tou nejzásadnější věcí, na kterou máte u lékaře nárok, je jeho ochota pomoci a schopnost všechno vám dobře vysvětlit. A nedostává se vám odpovědí na vaše otázky? To je signál, že se máte začít poohlížet jinde. „Gynekologické prohlídky jsou pro mnoho žen velmi nepříjemnou záležitostí. K lékaři by ale měly chodit s pocitem, že se mu mohou bez zábran svěřit se všemi potížemi,“ říká Jana Vostřáková.

Tip redakce: Pokud se stydíte na něco zeptat, zkuste najít odpověď v našem článku Gynekolog – ptali jsme se za vás!

Ne každý gynekolog své pacientky opravdu poslouchá a přistupuje k jejich zdraví zodpovědně. Je to i váš případ? Co by vás donutilo odejít, a už nikdy se do stejné ordinace nevrátit?

Reklama

Načítám