Hlavní obsah

Gynekolog: Ptali jsme se za vás!

Foto: Thinkstock

Máte otázky a stydíte se zeptat?Foto: Thinkstock

Reklama

Antikoncepce, sex v těhotenství, kdy je možné očkování proti rakovině děložního čípku… To je jen malý výčet témat z oblasti gynekologie, která ženy zajímají a trápí. A někdy se i stydí nebo se bojí zeptat svého gynekologa, a tak využívají různých internetových poraden. My jsme se dnes ptali za vás.

Článek

Je nám jasné, že naše dnešní odpovědi jistě nezodpoví vše, na co jste se kdy chtěla zeptat, ale třeba se alespoň u některých žen trefíme. Snažili jsme se dát dohromady 10 zajímavých otázek z každodenní gynekologické praxe, na které vám odpovídá zkušený doktor Vladimír Mulač z gynekologie.com.

1. Čím může být způsobeno to, že mně po pohlavním styku začne štípat uvnitř pochvy, někdy míň, někdy víc?

Pocity pálení nebo štípání po sexuálním styku jsou nejčastěji projevem chronického zánětu poševní sliznice. Může také jít o chemické podráždění z použitých lubrikačních prostředků. Nejlepší by bylo navštívit gynekologa, k odběru výtěru z pochvy a bakteriologickému vyšetření.

2. Objevily se mi na genitáliích bílé výrůstky, co by to mohlo být?

Jde velmi pravděpodobně o kondylomata, česky bradavice. Je to onemocnění virového původu, sexuálně přenosné, infekční, způsobené lidskými papilomaviry – tedy HPV. Do značné míry proti nim chrání vakcinace. Pokud se udělají, je možno je leptat podophyllinem, kyselinou octovou, odstraňovat chirurgicky nebo také laserem, vše samozřejmě v rámci lékařské péče.

3. Co jsou HPV viry a kdy je čas na očkování proti rakovině děložního čípku a co pro to mohu udělat?

Humánní papilomaviry se vyskytují běžně kolem nás a většina (až 85 %) lidí se s nimi setká i vícekrát za život. Záleží na tom, v jakém jsou množství a v jakém stavu je imunitní systém infikovaného jedince v okamžiku setkání. Může se jich zbavit, ale také může infekce přetrvávat doživotně. Některé, takzvaně vysoce rizikové, kmeny těchto virů jsou zodpovědné za vznik karcinomu hrdla děložního, u mužů pak za vznik karcinomu penisu a konečníku. Protože jde v těchto případech o infekční onemocnění, sexuálně přenosnou nemoc, je k dispozici jako proti jedinému typu rakoviny v lidské populaci vakcinace. Očkování je možné jak u mužů, tak u žen. U mužů proto, že jsou rezervoárem těchto virů a jejich přenašeči. U žen je doporučené věkové období od devíti let výše, ideálně před zahájením sexuálního života. Ale vakcinovat je možno s maximálním efektem i ženy přes 45 let věku. Informujte se na webových stránkách sdružení odborníků s názvem HPV COLLEGE. Adresa je www.hpv-college.cz.

Foto: Thinkstock

I kolem antikoncepce je plno mýtůFoto: Thinkstock

4. Je možné si nechat odstranit nebo naopak obnovit panenskou blánu chirurgicky? V jakých případech k tomu dochází?

Hymenotomie neboli chirurgické odstranění panenské blány je velmi vzácně prováděný výkon. Já sám jsem se u svých klientek s nutností provést tento výkon nesetkal. Naopak, velmi často si dívky používáním tamponů otvor v bláně samy tak rozšíří, že při prvním sexuálním styku vůbec nemají bolesti a ani nedochází ke krvácení. Hymen – panenskou blánu – je možné plastickou operací také obnovit. Podle mne je to ale nesmysl, který soudnou ženu v civilizované zemi nenapadne.

5. Je mi 23 a ještě jsem nedostala měsíčky. Je to normální? Čím to je a co s tím mohu dělat?

Pochybuji, že by vám gynekolog ve 23 letech řekl, že nemít menses je normální. Důvodů může být celá řada, včetně vrozených vývojových vad genitálu. Určitě je nutné v takovém případě vyšetření.

6. Co znamená, když vám gynekolog řekne, že máte obrácenou dělohu? Má se tím žena znepokojovat, a jaké to případně může způsobit problémy při početí dítěte? Je třeba s tím něco dělat?

Obrácená, správněji zakloněná děloha, je variantou normální polohy dělohy, asi jako jsme někdo pravák, někdo levák. Děloha je častěji otočena v pánvi směrem k přední stěně břišní, méně často je zakloněna dozadu, do hloubi pánve. Není to však nic znepokojujícího. Případné problémy s otěhotněním u extrémního záklonu dělohy je možno řešit polohováním při sexuálním styku.

7. Je užívání antikoncepce bez přestávek mezi jednotlivými baleními (platíčky) škodlivé? Nevadí, když nebudu menstruovat, a tudíž se moje tělo nepročistí?

Jde o naprosto nesmyslný názor přetrvávající mezi ženami. Menstruace nic v ženském těle nečistí, je jen důkazem toho, že nedošlo k otěhotnění, a z těla tak s krví odchází neoplozené vajíčko.

Foto: Thinkstock

Sex v těhotenství není zapovězenýFoto: Thinkstock

8. Jak je to se sexem v graviditě?

Sexuální styk v pokročilém stadiu těhotenství není zakázán. Nejlepším měřítkem pro sexuální aktivity je to, že co nevadí ženě a není pro ni zatěžující, není zakázáno. V době těsně před termínem porodu ale není pohlavní styk vhodný, hlavně z důvodu možného rizika přenosu infekce.

9. Je vhodné užívat v těhotenství při souloži lubrikační gel a nevadí u něj parfemace? Nebo to nemá vůbec na těhotenství vliv?

Lubrikační gely je možné používat vždy, gynekologové doporučují prosté gely, bez parfemace a barvení. Parfemované gely mohou totiž způsobit alergii nebo přinejmenším dráždit sliznici poševní.

10. Po porodu se mi objevily v konečníku hemoroidy, jak se léčí a co s tím mohu dělat?

Hemoroidy jsou obdobou křečových žil na dolních končetinách a jsou projevem chronické žilní nedostatečnosti, v graviditě ještě výrazně ovlivněné hormonálními změnami a při porodu mechanickou cestou vytlačené ven z konečníku.V počátečních fázích je možné použít krém a čípky, nejjednodušší je mast a koupele v odvaru z dubové kůry. Čípků je k dispozici celá řada. Při přetrvávání je nutná operační léčba a konzultace s chirurgem.

A na co jste se svého gynekologa styděla zeptat vy?

Reklama

Související témata:

Načítám