Hlavní obsah

Hádky kvůli sexu: Co štve třetinu párů a jak to vyřešit?

Foto: Eviled, Shutterstock.com

Foto: Eviled, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Miláčku, už zase? Ale mně se nechce!“ Rozdílná sexuální potřeba trápí nejeden pár. Patříte mezi ty, kdo se nemohou intimně sladit? Nejste sami! Kolik dvojic s tímhle válčí a proč byste měli vyrazit na pomyslnou horskou túru?

Článek

Kristen Mark, psycholožka s výzkumným zájmem o sexualitu, která působí na univerzitě v Kentucky, je obeznámena se všemi problémy, které páry současnosti řeší. Co je častým předmětem hádek?

Kdeže „loňské sněhy“ jsou?

Za jeden z největších problémů Kristen Mark považuje právě sexuální potřebu. Pravda je taková, že libido postupem času ochabuje a celý sexuální život se zpomaluje. Šance, že to bude dokonale vyhovovat tomu, s kým zrovna žijete, je mizivá. Každý má své tempo. Problém „sexuální nesourodosti“ se v určitých fázích života týká minimálně jednoho ze tří párů.

Prý je stav, kdy „vy chcete, ale on ne“ (nebo naopak) charakteristický právě pro dlouhodobé vztahy. Proč?

Foto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Každý má jinou potřebu sexu, navíc se vyvíjí i podle životních období, takže najít soulad je někdy těžkéFoto: PhotoMediaGroup, Shutterstock.com

Od růžových brýlí k tmavým sklům

Na začátku jste tak zaujatí vší tou novotou, vjemy, vůní a chováním nového sexuálního partnera, že vás hormony převálcují. V podstatě skrývají vaši skutečnou sexuální potřebu, která se v prvopočátcích vztahu zvyšuje. Jakmile se však hormony usadí a regulují, tělo projeví svoji všední „pohlavní“ tvář. Sex jednou za dva týdny? Vždyť to stačí, ne?

V tuto chvíli se tu mezník, kdy se objevuje nesrovnalost v souvislosti s touhou. Nedorozumění pak často vedou k sexuálnímu půstu, k nespokojenosti nebo dokonce odporu. A je jedno, jestli chce sex víc muž nebo žena. Jistá studie zabývající se úrovní sexuální touhy dokonce prokázala, že vyšší touhu ve vztahu ke svému partnerovi udává stejné množství žen jako mužů. Žádné významné rozdíly mezi Marsem a Venuší tak neexistují. Prostě se jen v každém vztahu najde někdo, kdo je v posteli aktivnější. A řešení? Můžete hádat.

Kdo by se měl přizpůsobit?

Podle odborníků, mezi které patří nejen Kristen Mark, ale i ti naši, by se měl přizpůsobovat ten, jehož sexuální touha je vyšší, a přirovnávají situaci k horské túře. Vždyť pokud jdou dva lidé do hor, čím tempem se budou řídit, tempem toho slabšího a pomalejšího, nebo toho rychlejšího? Je zajímavé, že většina lidí řekne, že tím pomalejším. Ten rychlejší může zpomalit, ale slabší nemůže jít dlouhodobě nad své síly, neboť by odpadl. U sexu to ale překvapivě takto nevidí.

Kompromis je možný

Kristen Mark se však přiklání k tomu, že jsou věci, které můžete udělat proti rozdílům v touze, které negativně ovlivňují váš vztah. Podle ní, pokud máte vyšší touhu než váš partner, častěji masturbujte, abyste měli pocit, že se sexuálně vybíjíte. Je-li tomu opačně, a partner je ten, kdo se chce milovat častěji, učiňte vědomé rozhodnutí. Neodmítejte sex pokaždé, když vás druhý požádá. Možná na první pohled náladu nemáte, ale libido a vzrušení často ovlivní právě až samotný pohlavní styk. Můžete tak zjistit, že vaše touha sílí, jakmile vám partner namasíruje záda či se začne věnovat erotogenním oblastem.

Sex v kalendáři? Ano!

Možná se vám poštěstilo, že vaše úrovně touhy jsou si podobné, ale proti vám stojí pro změnu čas. Vy chcete ranní sex, zatímco partner spěchá do práce. Vy brzy usínáte, zatímco on vyžaduje sex v noci. Rozvrhy se neřídí vždy tak, jak by si člověk přál. „Abyste to napravili, normálně začněte plánovat. No ano! Pokud víte, že vás čeká dlouhý den v práci, vzbuďte se dřív a pomilujte se ráno. Protějšek bude šťastný, oba získáte víc energie a navíc si dokážete, že si na sebe dokážete udělat čas bez ohledu na okolnosti,“ uzavírá Kristen Mark. Zvládnete to?

A kdo chce sex častěji právě ve vašem vztahu?

Reklama

Načítám