Hlavní obsah

Henna na vlasy? Patří jen na ty nebarvené!

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Foto: Ollyy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trendy v beauty oblasti mluví jasně – stále více lidí se vydává cestou přírodních produktů. Do hledáčku se dostává i henna jakožto přírodní barva na vlasy. Co byste ale měly vědět předem, než se pustíte do domácího barvení?

Článek

Henna je přírodní barvivo, které dokáže permanentně nabarvit vlas. Získává se sušením a drcením listů rostliny Lawsonia inermis (Henovník bílý). Pigmenty se váží na keratin ve vlasu, a tím mění jeho barvu do charakteristické měděné. Pokud přemýšlíte nad vyzkoušením henny, čtěte dál!

Henna: pro jaké vlasy se hodí?

Henna se nejlépe hodí na přírodní, nebarvené kadeře a funguje i jako péče – dodá vlasům lesk, vyhladí je a celkově dokáže zlepšit jejich kvalitu.

„Pokud míváte citlivou reakci na chemické barvy a chcete sáhnout po přírodní barvě, která se sprchováním nesmývá, henna je ideální volba. Kvalita vlasů barvením nijak neutrpí, protože přírodní barva vlas nezesvětluje, a tedy nenarušuje. Přírodní barva po sobě navíc při smývání nezanechává žádnou neodbouratelnou stopu,“ vysvětluje Marcela Königová, kadeřnice z pražského salonu James Blond.

Černá a hnědá henna

Henna umí vlasy obarvit dlouhodobě na měděnou, ohnivě zrzavou, červeno-hnědou barvu, ale existují i další varianty jako světle nebo tmavě hnědá a černá. Nicméně vždycky vlasy spíš ztmaví a výsledek se odvíjí od vašeho přirozeného odstínu. Na šediny chytne také, ale budou vždy světlejší, než zbytek vlasů, vzniknou tak v podstatě oranžovo-červené melíry.

Na trhu najdete hennu buď v prášku, nebo v tuhé podobě v kostce, kterou musíte nasekat. Rozpustíte ji ve vodní lázni, vznikne vám krémové bahýnko, a to pak nanášíte precizně na každý pramen vlasů. Nechává se působit klidně až 4 hodiny, záleží na konkrétním výrobku. Vlasy si zvládnete nabarvit samy doma, ale počítejte s tím, že si můžete zašpinit koupelnu.

Foto: Archiv firem

Lush, 425 Kč, henna obsahuje i pečující látky (přírodní) jako kakové máslo nebo prášek z rozmarýnu. Cosmetikabio, 199 Kč, 100% čistá henna, prodává LadyBioFoto: Archiv firem

Musí být henna zcela bez přísad?

Důležité je pátrat po složení produktu. „Čistě přírodní hennu nemají všude. Většina dostupných na trhu obsahuje další látky jako kovy a indigo,“ říká kadeřnice Martina Malinová ze salonu Hair by Martina. Někdy se také stává, že především levnější produkty obsahují i chemické složky, a tím pádem barvení hennou, jakožto přírodním produktem, postrádá trochu smysl. Sázkou na jistotu je sáhnout tedy po přírodní henně, ale přidané látky, které mají o vlasy pečovat (např. kakaové máslo), nejsou na škodu.

Problém nastává, když pak zatoužíte po jiné, chemické barvě. „Je lepší počkat, až henna odroste, protože po přebarvení se může stát, že vlasy chytnou do zelena nebo do modra,“ varuje kadeřník Libor Smrž ze salonu Hair We Are.

Stejný názor má i Marcela Königová: „Bohužel kombinace chemických barev a henny nejde dohromady. Vzniká reakce, která velmi narušuje vlas.“ Je sice možné přejít po henně zase zpátky na chemické barvení, když vám nestačí odstíny henny nebo chcete zesvětlit, ale podle kadeřnice vlas utrpí a dá se těžko předvídat, jak se zachová.

Foto: Archiv firem

Radico, 179 Kč, 100% přírodní henna, prodává Econea. Henné Color, 174 Kč, odstín měděné obsahuje jen čistě přírodní látky, prodává BioooFoto: Archiv firem

Chemické, nebo přírodní barvení? 

Hennu můžete brát tedy jako jednu z možností, jak docílit měděné barvy  a lesklých vlasů na přírodní bázi. Je ideální, když jim chcete dodat vzpruhu a zlepšit kvalitu, a proto by měla přijít jen na nebarvené vlasy. Na druhou stranu určitě neplatí, že chemické barvení u kadeřníka kvalitními produkty rovná se zlo pro vlasy.

„Dnes je na trhu nepřeberné množství vlasové kosmetiky a oxidačních barev, které jsou velmi šetrné k vlasu,  a je jen na nás kadeřnících, jak s nimi zacházíme a co jsme schopni klientkám a klientům nabídnout. Ani oxidační barva nemusí být pro vlas špatná, mnohdy může být lepší než různé náhražky,“ uzavírá téma Martina Malinová.

Foto: Archiv firem

Voono, 259 Kč, henna se 100% přírodním složením. Soaphoria, 177 Kč, henna s rozemletými skořápkami vlašských ořechů, které dodají henně hnědý odstín, prodává FollyFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

100% přírodní Henna, 99 Kč, prodává drogerie dm. Čistá henna Khadi, 239 Kč, prodává e-shop UvláskůFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám