Hlavní obsah

Hitovka chia semínka: Hlídejte si množství, jinak hrozí zácpa a dehydratace

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Znáte chia semínka? Pomáhají budoucím maminkám, hubnoucím, sportovcům i diabetikům a jsou zdravou i chutnou novinkou v jídelníčku. Existují ale některé možné vedlejší účinky, na které byste si měli dávat pozor.

Článek

Semínka šalvěje hispánské pěstovali už staří Aztékové. Představovala pro ně stejně důležitou hospodářskou plodinu jako třeba kukuřice. Chia semínka jsou důležitým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Obsahují řadu antioxidantů a minerálů a příznivě ovlivňují hladinu cukru v krvi. Přesto by se to však s jejich konzumací nemělo přehánět – v některých případech totiž mohou způsobit dehydrataci i zácpu. Existují i názory, že chia semínka mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny prostaty. Je to pravda? Dozvíte se dále...

Budoucí maminky, mlsejte chia

V jedné lžíci chia (10 g) se nachází přibližně 53 kcal, takže tělu dodají kupu kvalitní energie s ideálním poměrem základních živin. „Zajistí dostatek vstřebatelného vápníku, draslíku, železa, zinku, hořčíku, boru, fosforu a vitaminů A i B,“ rozvádí Petra Schäferová. Proto je ve své praxi doporučuje i těhotným klientkám.

Jak říká Jiřina Mačková, specialistka na výživu z Kralup nad Vltavou, chia výrazně zlepšují vývoj a regeneraci tkání během těhotenství a kojení, při růstu a vývoji dítěte. Upozorňuje ale na obezřetnost při nákupu: „Při nesprávné distribuci a skladování může na semínkách vzniknout plíseň.“ Proto vybírejte balení s co nejmenším množstvím hnědých zrn. Právě v nich se totiž nachází nejvíce aflatoxinů, karcinogenních mykotoxinů produkovaných plísněmi z rodu Aspergillus. Důvodem k vrácení balíčku je nečistota semen – neměl by se mezi nimi nacházet písek ani nic dalšího.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Chia pudink s ovocem a ořechy je lahodnýFoto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Pozor na dehydrataci

Charakteristickou vlastností chia semínek je schopnost vázat na sebe vodu. Ta stojí za jejich vysokou sytivostí a vlivem na vodohospodářství v těle. Proto byste měli pamatovat na dostatečný příjem tekutin – absorbováním vody dokážou chia svůj objem zvětšit až na desetinásobek, a mohou tak v krajních případech způsobit i dehydrataci. „Jestliže je konzumujete předem namočené, zajišťují hydrataci organismu. Kdybyste je ale jedli ve větším množství v suchém stavu, byl by efekt opačný,“ vysvětluje Petra Schäferová.

Přemíra vlákniny může způsobit zácpu

V dnešní stravě často chybí vláknina a chia semínka jí obsahují dostatek. Proto je třeba s jejich zařazováním do jídelníčku začínat postupně, ideálně po lžičce denně. Střeva totiž vlákninu při prudkém zvýšení příjmu neumějí zpracovat. „Doporučená denní dávka vlákniny u dospělého člověka činí 25 až 35 gramů. Při zvýšené konzumaci, zejména když na ni nejste zvyklí, hrozí zácpa,“ varuje Jiřina Mačková. Abyste se této nepříjemnosti vyhnuli, nejezte denně více než dvě polévkové lžíce chia semínek (přibližně sedm gramů vlákniny).

Foto: AS Food studio, Shutterstock.com

Dvě lžíce semínek obsahují asi sedm gramů vlákniny, což je čtvrtina doporučovaného denního množstvíFoto: AS Food studio, Shutterstock.com

Má ALA souvislost s rakovinou prostaty?

Mezi omega-3 mastné kyseliny patří i kyselina alfa-linolenová (ALA) a chia semínka jí obsahují velké množství. A právě ALA může mít, podle některých studií, souvislost se vznikem rakoviny prostaty. Metaanalýza, zveřejněná v roce 2009 v časopise American Journal of Clinical Nutrition, která výsledky těchto studií přezkoumávala, však nakonec došla k závěru, že toto riziko je údajně velmi malé. „Pokud bude člověk – muž – konzumovat doporučené množství chia semínek denně, tak budou mít na jeho zdraví pozitivní vliv a rakoviny se podle mého názoru obávat nemusí,“ říká k tomu Petra Schäferová, odbornice na sport a výživu působící ve společnosti Fitkouč. „Bude-li jich ovšem jíst dlouhodobě půl kila denně a má genetické předpoklady k tomuto typu rakoviny, tak si podle dostupných informací zřejmě riziko zvyšuje.“

Využití v kuchyni

Chia můžete přidávat do kaše, udělat z nich pudink (s mlékem, ovocem a medem) nebo omeletu či sušenky. A díky schopnosti vázat na sebe vodu je lze snadno použít místo vajec: jedno vejce nahradíte jednou lžící semínek namočených ve třech lžících vody. Jednoduchá je i výroba základního chia gelu: jeden díl semínek smíchejte s 10 díly vody a nechte minimálně 10 až 15 minut odstát. Čím více vody chia pojmou, tím budou měkčí – v lednici vydrží v tomto stavu až deset dní. Gel si můžete dopřávat přímo jako pudink nebo ho přidávat do jogurtů, smoothie... Fantazii se meze nekladou.

Máte rádi chia, nebo jste je ještě neochutnali? Tak zkuste naše křupavé krekry se semínky.

Reklama

Načítám