Hlavní obsah

Hitparáda toho nejhoršího pro střeva. 4 věci, jež jim škodí

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Foto: VH-studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Střevům se někdy říká druhý mozek, a mikroorganismům, které je osidlují, zase opomenutý orgán. Pokud je s vašimi střevy něco v nepořádku, s velkou pravděpodobností se to projeví na vašem celkovém zdraví. Proto si přečtěte, na co si dát pozor.

Článek

Možná jste už zaslechli, že ve střevech je uložená imunita. Jak ale vypadá? Jsou jí míněny mikroorganismy, konkrétně prospěšné i patogenní mikroby, které střeva osidlují. Pokud jsou v rovnováze, jen tak nějaký neduh vás neskolí. Vaše zdraví bude pevné jako řemen.

Jenže některé vaše návyky či konzumace určitých potravin může rovnováhu mikroflóry, tedy i vaše zdraví, narušovat. A tohle jsou informace o 4 nejdůležitějších pochybeních.

1. Antibiotika ničí i hodné bakterie

Zásluhy antibiotikům rozhodně brát nechceme,  zachránila miliony životů. Pravdou však zůstává, že by se měla nasazovat jen tehdy, pokud je to opravdu nezbytné. Nezřídka je však lékaři předepisují (a někdy se jich dokonce sami pacienti dožadují), přestože by se dalo zvládnout bez nich.

Problém je, že antibiotika nedokážou rozeznat prospěšné a škodlivé bakterie, proto dochází k ničení střevních bakterií, které mají vliv na imunitu a zajišťují správné zažívání. Některé studie dokonce došly k závěru, že mikroflóra, tedy souhrn všech mikroorganismů žijících v trávicí soustavě, není zcela stejná ani po dvou letech od užívání antibiotik.

Co s tím? V první řadě s lékařem vždy prokonzultujte, zda jsou antibiotika opravdu nevyhnutelná. Pomoci vám může i CRP test, který potvrdí, či vyvrátí, zda se jedná o bakteriální infekci. Pokud přece jenom budou antibiotika potřeba, doporučujeme ihned, ne až po skončení nemoci, začít užívat ve formě tablet probiotika, která pomohou dát střevní mikroflóru opět do pořádku.

Foto: sebra, Shutterstock.com

S antibiotiky rozhodně souběžně užívejte probiotikaFoto: sebra, Shutterstock.com

2. Strava, která mikrobům (ne)prospívá

„Mikrobům svědčí základní kvalitní potraviny, které nejsou průmyslově upraveny a doslazeny či dochuceny aditivy. Úplně ideální je pravidelné obohacení jídelníčku o fermentované potraviny, jako je třeba kvašená zelenina, zakysané mléčné výrobky anebo kváskové pečivo,“ vysvětluje expertka na zdravotní prevenci Margit Slimáková.

Pro zdraví střev by kromě eliminace různých průmyslově zpracovaných potravin odborníci také doporučili omezení přidaného cukru. „Sladké ve vašem těle podporuje rozvoj plísní a různých škodlivých organismů. Takže pokud chcete tělo dlouhodobě čistit, je lepší se těmto potravinám spíše vyhýbat,“ potvrzuje i výživový poradce Martin Škába.

3. Alkohol mikrobům nechutná

„Alkohol nejenže zabíjí prospěšné střevní mikroby a narušuje mikrobiální rovnováhu, ale také zvyšuje střevní propustnost. Tak umožňuje cizím látkám i nedostatečně natrávené potravě procházet střevní stěnou. Zvýšená střevní propustnost může vést k zánětu či omezovat vstřebávání živin a neblaze ovlivňovat výživu buněk těla,“ upozorňuje Margit Slimáková. Alkohol nemusíte vypustit úplně, ale snažte se dodržovat zdravou míru. Ta se dle pohlaví či fyzické aktivity pohybuje kolem jedné až dvou sklenic piva či vína denně. Možná vás ale stejně překvapí, co se stane s vaším tělem, když se alkoholu zřeknete úplně.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Alkohol si nemusíte odpírat úplně, ale důležité je konzumovat jej v rozumné mířeFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Střeva trápí stres

To, že je jasné spojení mezi stresem a trávením, zřejmě většina z vás někdy pocítila – ať už šlo o průjmy z nervozity nebo stažený žaludek, když jste se zrovna dozvěděli špatnou zprávu.

Během stresu se tělo zabývá tím, aby dostatečně obstarávalo orgány, které to v danou chvíli potřebují nejvíc. Přísun krve do střev, a tím i trávicí funkce, jsou kvůli tomu omezeny. Dlouhodobý chronický stres pak logicky znamená dlouhodobé snížení přísunu krve do střev a omezení tvorby trávicích šťáv, čímž dochází k radikálnímu zhoršení střevního zdraví. Tak to zkuste bez stresů, máme pro vás pár rad, jak na to.

Snažíte se o zdraví svých střev pečovat? Další článek o toxinech ve střevech si můžete přečíst hned tady.

Reklama

Načítám