Hlavní obsah

Hladové jídlo: Nejhorší a nejlepší potraviny pro hubnutí!

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Když vás zničehonic přepadne vlčí hlad, většinou je to proto, že jste naposledy snědli nějaké hladové jídlo. To vás jednak nedokázalo na dlouho nasytit, jednak ještě rozdmýchalo příval chutí. Pojďme se podívat, jaká jídla za tímhle obvykle stojí, a která mají přesně opačný efekt.

Článek

Opravdový hlad, tedy stav, kdy tělo volá po živinách, je zezačátku malý a postupně roste. Falešný hlad způsobený nesprávným sestavením jídelníčku se objeví zničehonic a hned je obrovský. Pokud se s tím druhým potýkáte pravidelně, měli byste číst dále. Dozvíte se, jaká jídla z vašeho jídelníčku za ním pravděpodobně stojí, a co jíst, abyste nezvladatelnému vlčímu hladu vždy předcházeli.

Klíč jménem glykemický index

Každá potravina má nějakou hodnotu glykemického indexu (GI). Pokud chcete bezproblémově hubnout (nebo alespoň kvůli falešnému hladu netloustnout), měli byste si ideálně vybírat ty, u nichž je tato hodnota nízká či střední. Proč?

Glykemický index u potravin označuje, jakou rychlostí se po konzumaci daného jídla vstřebá cukr do krve. Čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji dojde ke vzestupu hladiny cukru v krvi, což znamená, že vás brzo po jídle přepadne vlčí hlad a nezvladatelné chutě.

„Když je hladina glukózy v krvi nestabilní, vede to k brzkému pocitu hladu a opakovaným chutím, především na sladké. Při nízké pohybové aktivitě se energie nestíhá spotřebovat a ukládá se ve formě zásobních tuků,“ upozorňuje Pavlína Dostalíková z Nutricentra.

Vysokým číslům se vyhývejte

„Potraviny podle glykemického indexu se dělí na potraviny s vysokým, středním a nízkým GI. Vysoký GI je nad 70, střední hodnota se pohybuje od 55 do 69 a nízký je nižší než 55,“ vysvětluje Pavlína Dostalíková. Jak jsme uvedli na začátku, vašim cílem by měla být konzumace potravin s nízkým nebo středním glykemickým indexem, protože ty dokážou zasytit na dlouho a nezpůsobují přívaly chutí. Níže se dozvíte, které potraviny jsou z tohoto ohledu nejhorší, tedy mají příliš vysoký GI, a které naopak zdravým jídelníčkům kralují díky nízkému GI.

Obecně si ale pamatujte následující – hodnota GI bývá problematická zejména u potravin obsahující vysoké množství sacharidů (pečivo, sladkosti, těstoviny...). U produktů živočišného původu, jako je maso, drůbež, ryby, vejce, sýry či tvaroh, respektive tam, kde převažují bílkoviny a tuky, je tato hodnota minimální, až skoro nulová.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Z hlediska „hladových“ jídel je maso lepší než pečivo

Potraviny, po kterých rychle dostanete hlad

„Mezi nejběžnější ,hladové' potraviny patří veškeré pečivo z bílé mouky, sladké pečivo, většina snídaňových cereálií, bílé těstoviny, kus kus, pizza, limonády a další sladké nápoje včetně džusů, čokoládové tyčinky, bonbony, sušenky, müsli tyčinky, chipsy a krekry, polotovary, jídla z fast food a alkohol,“ vyjmenovává Vít Schlesinger, odborník na stravu vrcholových sportovců.

Potraviny, které zasytí na dlouho

Nízké hodnoty GI mají v podstatě všechny druhy zeleniny, pak luštěniny jako fazole, čočka, hrách, dále ořechy, semínka a některé druhy ovoce, například bobulovité ovoce, broskve, meruňky, citrusy, jahody, jablka, hrušky nebo mango. Skvělé hodnoty mají i celozrnné obiloviny, rýže natural, vařené brambory, mléko a mléčné výrobky, jogurty a většina masných výrobků, tedy jak libové, tak ty méně dietní tučné.

Přepadá vás často vlčí hlad?

ynezorPumanzeSaNyknalC