Hlavní obsah

Hlasy z metra i vlaků: Čí jsou?

Foto: Thinkstock

Víte, kdo na vás mluví?Foto: Thinkstock

Reklama

„Ukončete prosím výstup a nástup, dveře se zavírají,“ „Vážení cestující, omluvte, prosím, zpoždění vlaku“ nebo „Za 300 metrů odbočte vpravo!“ Přemýšleli jste někdy nad tím, komu tyto slavné „hlasy veřejné“, které notoricky známá sdělení střílí jedno za druhým, vůbec patří? Posvítili jsme si na metro, tramvaje, vlaky i navigace!

Článek

Někdy se jedná o všeobecně známé osobnosti z rádia nebo televize, jindy jsou to jména, která jste nejspíš nikdy neslyšeli. Jejich hlasy zná ale každý – ozývají se na nástupištích, ve veřejných prostorách i u vás v autě.

A když už se na některý z nich vztekáte, třeba že má vlak zpoždění, že vás navigace už zase poslala do slepé ulice nebo že se vám dveře metra zavřely přímo před nosem, je rozhodně lepší, když si při tom „nadávání“ představíte konkrétní osobu… Kdo se skrývá za českými „hlasy veřejnými"?

Přehrajte si nejdříve audio ukázky:

Ukončete, prosím, výstup a nástup, dveře se zavírají!

Červená, zelená a žlutá – ne, to není slavné pokračování Chobotniček z druhého patra, ale jde o barvy linek pražského metra. Jediný mužský hlas, který hlásí názvy jednotlivých stanic, se prohání na nejstarší trase – C. Možná se budete divit, ale patří teprve 31letému moderátorovi a hlasateli Českého rozhlasu 2 – Praha Tomáši Černému!

Hlas žluté trasy B asi dokážete odhalit sami – linku si totiž „osedlala" bývalá moderátorka Televizních novin, dnes mluvčí Fakultní nemocnice v Motole Eva Jurinová. Trojlístek „metráčků" doplňuje ještě druhý ženský hlas - na „áčku“ od rána do večera jezdí redaktorka Českého rozhlasu 2 – Praha Světlana Lavičková.

Foto: Český rozhlas, FN Motol

Hlasy z metra - Světlana Lavičková, Tomáš Černý a Eva JurinováFoto: Český rozhlas, FN Motol

„Nová hlášení se namlouvají poměrně často," popisuje mluvčí pražského Dopravního podniku Ilona Vysoudilová, „například v případě změny trasy nebo nových zastávek." Někdy to ovšem není potřeba, protože se dá hlášení poskládat ze starších nahrávek.

U pražské hromadné dopravy ještě zůstaneme a podíváme se na tramvaje. Ještě do 80. let měla každá tramvaj jiný hlas. Jak je to možné? Každou stanici totiž hlásili sami řidiči. Ve svých hlášeních nebyli vždy důslední, a tak můžeme být rádi, že dnes jako cestující (nejen v Praze) posloucháme příjemný hlas Dagmar Hazdrové, bývalé hlasatelky Českého rozhlasu. Brněnské MHD zase kraluje Jarmila Černocká, té ostravské Yvetta Dadamová, moderátorka Českého rozhlasu Ostrava.

Foto: archiv

Václav Knop a jeho nejslavnější dabérská roleFoto: archiv

Nádraží kraluje Frank ze seriálu MAS*H!

Českým nádražím kraluje hned několik hlasů. Pravděpodobně největší část království kolejnic patří herci Václavu Knopovi, který vedle své životní role hlásiče na nádraží namluvil třeba také postavu Franka Burnse v seriálu MAS*H nebo si zahrál v seriálu Hospoda postavu domácího Jonáše.

Doplňuje ho brněnská herečka Danuše Hostinská-Klichová. „Je to asi jedenáct let, kdy mě oslovili, abych namluvila hlášení a já jsem to přijala,“ vzpomínala herečka v rozhovoru pro časopis Reportér. Svěřuje se také, že si celé roky snaží udržet stejnou polohu a tón hlasu, aby cestující nepoznali, když za hlášením novým následuje starší kousek. Případné nesrovnalosti pak stejně dožene počítač.

V cizích jazycích hlásí tlumočnice Věra Pockley a Philip Bělohlávek (anglicky), Blanka Trčanová a Robert Schlein (německy), Pendolinem se zase line hlas moderátorky Hanky Shánělové.

Za-300-metrů-odbočte…

Dopátrat se, kdo že vás to naviguje po vlastech českých a cestu zná vždycky nejlíp (zpravidla tu nejdelší a nejkrkolomnější), je téměř nemožné. Tak třeba u navigací od společnosti Garmin. „Autorku originálního českého ženského hlasu bohužel neznáme,“ říká zástupce společnosti Ivo Steiner. „Hlas byl namluven ve studiu v Anglii ve spolupráci s Českým kulturním institutem.“ Ale nebojte, našli jsme jinou u konkurence!

Nejzábavnějším českým navigátorem je bezesporu herec Pavel Liška, který propůjčil hlas mapám českého výrobce Dynavix Delta. „Ani doleva, ani doprava, rovně," radí váhavě během cesty, třeba hned potom, kdy vás nechá vymáchat se ve složitější dopravní situaci lišáckým „Tak a z tohodle jestli se vymotáme, tak jsme dobrý". U nás je zatím jediný, v zahraničí je přitom zcela běžné, že vás do cíle přivede například herečka Kim Catrall (Samantha ze Sexu ve městě) nebo zpěvák Bob Dylan.

A těm, komu nepadl do noty ani jeden z hlasů, nabízejí i čeští výrobci novinku – vlastní hlášky! Pomocí jednoduchého programu si na počítači nahrajete ten svůj, a když špatně zahnete, můžete se vztekat už jen na sebe…

Reklama

Související témata:

Načítám