Hlavní obsah

Hodinový manžel je vždy po ruce a nereptá

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Drobné řemeslné práce obvykle zastává muž. Pokud ten váš odmítá nebo žádného nemáte, pomůže hodinový manžel. Manuálně zručný a v mnoha oborech zběhlý řemeslník, kterého povoláte třeba jen na hodinu nebo dvě. Na co ho můžete využít a kolik taková služba stojí? Zjistili jsme to.

Článek

Když se přestěhujete, čeká vás mimo jiné umístění poliček a garnýží, zapojení pračky či pověšení lustru. A ani nemusí jít o nový byt, abyste byli zoufalí třeba z kapajícího kohoutku nebo úkolu vyklidit sklep.

Nejste-li zručný kutil a ani ho nemáte po ruce, je namístě povolat pomoc. Nemusíte hned oslovovat velké firmy – mají dlouhé čekací doby a také se nerady zabývají drobnou údržbou. Tu naopak skvěle zastane zdatný kutil – hodinový manžel. Muž, který zastoupí manžela v jeho „tradičním úkolu“, tedy vykonává údržbářské činnosti v domácnosti, a většinou mu to trvá jen pár hodin.

Provoz a údržba domácnosti

Co takový pracant dokáže? Šéf hodinových manželů a zakladatel projektu Hodinovym.cz Ondřej Bažant vyjmenovává: „Vyměnit vodovodní baterii, opravit odpad, stěhovat, vrtat poličky, montáž nábytku, malování, sekání zahrady a dále nabízí služby spojené s krátkodobým pronájmem bytu.“ Nejčastěji vyhledávané služby doplňuje Radek Straka jr., ředitel společnosti Extra služby: „Malování, pokládka podlahových krytin a další drobné údržbářské práce v domácnosti.“

Co si pod drobnými údržbářskými pracemi představit? Opravu protékajícího záchodu, výměnu silikonu kolem vany nebo montáž sprchové zástěny... Patří sem i pověšení obrazů, zrcadel a garnýží, opravy a údržba starého nábytku, ale také třeba zapojení pračky a myčky. Často poptávaná je oprava děr a uražených rohů, výměna vložky zámku, stejně jako vyklízecí a stěhovací činnosti.

Zahradní práce podle sezony

V zimě si můžete hodinového manžela objednat na odklízení sněhu, v létě na posekání zahrady či prořezání stromů, shrabání listí, či dokonce likvidaci menších stromů včetně pařezu. Výjimkou nejsou ani montáže skleníků, pařenišť nebo zahradních domků. Vždy záleží na konkrétní nabídce toho kterého pracovníka a domluvě s ním. Trápí vás sněhová nadílka a nemáte čas shánět manžela? Přečtěte si, jak se bezpečně zbavit sněhu na střeše.

Doplňkovou nabídkou jsou i klasické úklidové služby – ať už pravidelné, nebo jednorázové, které většinou provádějí ženy (ovšem termín hodinová manželka se moc neujal). Do této kategorie spadá i hlídání dětí, péče o seniory včetně nákupů a podobné aktivity.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Vy byste se s čištěním odpadu v koupelně párali celé dopoledne, ovšem zručný údržbář to má za hodinku hotové Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Ceník manželských prací

Je jasné, že někdy jde o hodinkovou záležitost, jindy práce zabere celý den. Na kolik to přijde? „Většinou se u klienta tráví hodina nebo dvě, celková cena za práci a dopravu se pak pohybuje kolem 700 až 1000 korun, když se neúčtuje materiál. Někdy se ale zakázky dělají takzvaně na dílo: klient pošle konkrétní poptávku, na kterou dostane podrobnou nabídku. To je v případě malování a podobných náročnějších prací,“ vysvětluje Ondřej Bažant.

Platí tedy, že u drobných údržbářských prací je kalkulována hodinová sazba. Většinou jde o pevnou částku za prvních šedesát minut, která se mírně snižuje u druhé či třetí strávené hodiny. Je však třeba počítat i s cenou za dopravu – v případě širšího centra Prahy bývá navýšena o placené parkování v zónách.

Cenu dohodněte předem

Konkrétní hodinové sazby se liší: nejnižší nabídka se pohybuje kolem 200 korun, ovšem obvyklá cena je v rozmezí 250 až 390 korun s DPH. I za dopravu zaplatíte různě – od paušální stokoruny až po 300 korun (v Praze) či platbu odvozenou od počtu kilometrů.

Až si budete chtít udělat představu o celkové ceně, zeptejte se potenciálního hodinového manžela i na cenu materiálu. Běžný materiál, jako jsou hmoždinky či šroubky, má v ceně, ale ostatní se hradí zvlášť. Někdy se do celkové hodinové kalkulace započítává také čas strávený nákupem materiálu. A ještě jedna poznámka: vyžadujete-li práci ve svátky, o víkendu, nebo dokonce po 20. hodině, připravte si až dvojnásobnou částku za hodinu.

Foto: Billion Photos, Shutterstock.com

Hodinový manžel má vlastní vybavení, ovšem u materiálu je třeba se domluvit předem, co je v základní ceně a co už je třeba si připlatitFoto: Billion Photos, Shutterstock.com

Kde sehnat hodinového manžela 

Chcete objednat služby, ale nemáte tip na někoho odzkoušeného? Hledejte na internetu. Ve velkých městech to bude snazší – můžete vybírat z několika možností. Jste-li z menšího města, pak vsaďte na některý z „agregátorů“, tedy portálů, které sdružují nabídku až několika desítek hodinových manželů s dosahem skoro po celé republice. Kromě snadné dostupnosti jsou výhodou také reference předchozích zákazníků.

Máte v údržbě domácnosti nějaké resty? Přečtěte si, jak uklidit byt i duši pomocí celoročního úklidového plánu.

Reklama

Načítám