Hlavní obsah

Horečka: Jak ji srazit bez léků a kdy po nich sáhnout?

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Foto: eldar nurkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšená teplota víří vody mezi odborníky. Ne vždy se shodují, jak vysoká horečka je pro organismus ještě prospěšná a kdy už ho naopak zatěžuje. Nejdůležitější je své tělo pozorovat – pak docela dobře poznáte, kdy vám stačí přírodní prostředky, kdy nasadit léky a kdy vyrazit k lékaři.

Článek

Zvýšená teplota je proces, kterým organismus bojuje s infekcí: bílé krvinky jsou pohyblivější, zrychluje se metabolismus, tep a čisticí procesy v játrech. V případě dětí jde i o cenný trénink imunitních reakcí. Kdy je potřeba horečku srážet a kdy jít k lékaři?

Kdy je třeba srážet vysokou teplotu

Teplotu do 38 °C (podle některých odborníků do 38,5 °C) není třeba srážet. Namístě je klid, dostatek tekutin a spánek. Léky na snížení teploty (antipyretika) přicházejí na řadu, až když naměříte přes 38,5 °C a cítíte se pod psa. Při 40 °C už s podáním antipyretik neotálejte, protože při 42 °C tělo kolabuje a umírá. U malých dětí lékaři většinou doporučují srážet teplotu nad 38 °C – jejich nervová soustava není zcela vyvinutá a hrozí febrilní křeče. Při měření v konečníku je na rozdíl od měření v ústech nutné odečíst 0,5 °C.

Jak snížit horečku rychle: léky

Nejrychleji teplotu snížíte léky s ibuprofenem (např. Ibalgin, Nurofen, Brufen), paracetamolem (např. Paralen, Panadol, Paramax) nebo kyselinou acetylsalicylovou (např. Aspirin, Acylpirin, Anopyrin). Při urputné horečce bývá nutné podat antipyretikum častěji než po šesti hodinách – pak lze po třech až čtyřech hodinách střídat léky s odlišnou účinnou látkou (např. paracetamol a ibuprofen). Antipyretika je vhodné nasadit, když se cítíte mizerně, nemůžete aplikovat zábal třeba kvůli zimnici anebo vám přírodní způsob srážení horečky nezabral.

Na zimnici bez léků: příroda či homeopatika

Jestliže při vysoké teplotě nijak zvlášť netrpíte a chcete ji pouze držet pod kontrolou, povolejte do služby bylinkové čaje, konkrétně z bezu černého a lípy srdčité. Dvě čajové lžičky byliny louhujte 10 minut ve čtvrtlitru horké vody a popíjíte dva šálky denně. Příznivci homeopatie ocení Belladonnu v případě horečky spojené s pocením, bez pocení stojí za zkoušku Aconitum.

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

Zvýšenou teplotu není třeba nijak řešitFoto: Domaskina, Shutterstock.com

7 přírodních tipů na horečku

Chcete oddálit konzumaci „chemie“? Pokud nemáte zimnici, studené končetiny, problémy se srdcem či epilepsii, zkuste zábaly, obklady či vlažnou sprchu.

  1. Zábaly - Namočte prostěradlo do vody teplé 25 až 30 °C, vyždímejte a svlečeného nemocného do něj zabalte „od hlavy až k patě“ na 10 minut. Po rozbalení se musí ihned obléct do suchého a ulehnout. Asi po 20 minutách změřte teplotu. Jestliže neklesla, proces zopakujte. U malých dětí dělejte pouze zábaly končetin.
  2. Octové ponožky - Přestože vliv octa na snížení horečky není prokázaný, spousta maminek na něj nedá dopustit. Smíchejte ocet a vlažnou vodu v poměru 1 : 5, do směsi namočte ponožky a dejte nemocnému. Přes ně navlékněte ještě suchý pár. Nechte působit 10–15 minut, sundejte a za 20 minut zkontrolujte teplotu.
  3. Obklad z tvarohu - Tvaroh lze zabalit do kapesníku, přiložit na čelo a nechat působit 20 minut. Stejně tak jím lze natřít chodidla, omotat kapesníkem a v suchých ponožkách nechat pracovat. Tvaroh pak vraťte do ledničky a použijte znovu k léčbě podle potřeby.
  4. Kostky ledu v tříslech - Dvě kostky ledu vložte do igelitového sáčku, zabalte do suchého kapesníku a položte do třísel. Nechte působit několik minut. Vedou tudy důležité tepny, krev v nich se ochladí a teplota se sníží.
  5. Sprcha či koupel - Voda by měla být o pouhé dva stupně chladnější, než je naměřená teplota nemocného.
  6. Dubová lázeň na nohy - Deset minut povařte čtyři litry vody, hrst dubové kůry a dvě lžíce soli. Nechte vystydnout na příjemnou teplotu a hurá na dvacetiminutovou lázeň.
  7. Domácí malinovka nebo džem - Maliny obsahují ve vysoké koncentraci přírodní kyselinu acetylsalicylovou, která má podobné vlastnosti jako Aspirin. Ne nadarmo si naši předkové na zimu chystali zásobu malinového sirupu a marmelád.
Foto: granata68, Shutterstock.com

U malých dětí dělejte zábaly jen na končetiny, pro celé tělíčko by to mohl být šokFoto: granata68, Shutterstock.com

Jak se správně vypotit

Někdy horečku pocení nedoprovází, jindy patří k hlavním příznakům. Pot tělo ochlazuje, takže pokud se rozhodnete prostě a jednoduše vypotit, může vám to pomoci. Nezapomeňte navýšit příjem tekutin a po zpocení je nutné převléct maroda i jeho postel do suchého.

Co nedělat, když máte horečku

Obecně se při vysokých teplotách řiďte vlastními pocity. Při zimnici se zakryjte, pokud je vám pod dekou naopak vedro k nevydržení, odložte ji. Nepobývejte v přetopených místnostech, vynechte fyzickou námahu a po odeznění teplot se do běžného tempa vracejte postupně.

Kdy vyrazit k lékaři

Když horečka trvá déle než tři dny nebo se ji nedaří srážet, jeďte k lékaři. Neprodleně ho navštivte při teplotě spojené se silnou bolestí hlavy, malátností, omdlíváním, zvracením nebo přecitlivělostí na světlo. S miminky a batolaty běžte k lékaři ihned, jakmile horečka neklesá ani po podání antipyretik.

Zbylo vám pár bílých tablet s kyselinou acetylsalicylovou? Rozdrťte je a... neuvěříte, co všechno dovedou!

Reklama

Související témata:

Načítám