Hlavní obsah

Horká čokoláda: Dáte si mexickou, nebo italskou?

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Foto: Fascinadora, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horkými nápoji, a nejen svařákem, si můžete zpříjemnit procházky v mrazivých zimních dnech. Jedním z nejoblíbenějších je horká čokoláda – a my tu pro vás máme pět tipů, jak si ji připravit opravdu dokonalou.

Článek

Způsobů, jak si připravit horkou čokoládu, je spousta – a jak by taky ne, když si na ní rádi pochutnají lidé v tolika zemích světa. Je oblíbeným nápojem ve střední a jižní Americe, kde kouzlo kakaa objevili (věděli jste třeba, že Aztékové používali kakaové boby jako platidlo?), i v Evropě.

Mexická horká čokoláda

Pro mexickou horkou čokoládu je typická skořice, špetka muškátového oříšku a v neposlední řadě i špetka chilli. Připravuje se zásadně z klasického hořkého kakaa, pro jemnost a vláčnost můžete přidat pár kostiček hořké čokolády. Recept najdete v článku Mexická horká čokoláda se špetkou chilli.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Do mexické horké čokolády patří skořice a špetka chilliFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Italská krémová kráska

Stejně jako Italové vědí všechno o přípravě kávy, vědí všechno i o přípravě dokonale krémové horké čokolády. Zapomeňte na trochu silnější kakao, jak horkou čokoládu bohužel stále ještě prezentuje nejeden český podnik, a vychutnejte si tuhle lahůdku.

Foto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Horká čokoláda po italsku konzistencí připomíná řídký pudinkFoto: Liliya Kandrashevich, Shutterstock.com

Angloamerická legenda: horká čokoláda s marshmallows

Ať už si o tomhle zvyku myslíte cokoli, děti marshmallows rozpouštějící se v horké čokoládě zbožňují. A pokud překonáte úvodní nedůvěru, nejspíš si ji oblíbíte i vy. Recept hledejte zde.  Ostatně, i marshmallows si můžete vyrobit doma, takže nemusíte mít strach ze složení těchto legendárních pěnových bonbonů.

Foto: Seva_blsv, Shutterstock.com

Bez marshmallows si horkou čokoládu neumí představit ve Spojených státech ani BritániiFoto: Seva_blsv, Shutterstock.com

Něco pro dospělé 

Stejně jako do kávy, i do horké čokolády si můžete přidat něco ostřejšího. Švédové doporučují panáka vodky, Francouzi zase lískooříškový likér, my můžeme doporučit třeba vaječňák. Skvělá je i horká čokoláda s whisky nebo ovocným likérem, třeba černorybízovým nebo pomerančovým. Na dochucení tvrdým alkoholem je nejlepší mexický nebo britský způsob přípravy čokolády, krémové likéry snese i italská horká čokoláda.

Voňavé přísady

Ať už si oblíbíte jakýkoli způsob přípravy horké čokolády, můžete si ji ovonět nejrůznějším kořením. Mexičané používají hlavně zmíněnou skořici, případně muškátový oříšek a hřebíček, my vám doporučujeme také kardamom nebo špetičku nového koření.

Kromě koření můžete sáhnout i po dalších dochucovadlech – do italské horké čokolády se hodí vmíchat nasekané lískové oříšky, pistácie nebo loupané mandle. Do libovolně připravované zmíněné horké dobroty můžete přidat lžíci oříškového másla, třeba arašídového nebo mandlového, navrch můžete udělat třeba kopeček z vyšlehané smetany.

Jak si rádi vychutnáváte horkou čokoládu vy?

Reklama

Načítám