Hlavní obsah

Horký punč zahřeje a dodá dobrou náladu. Připravte si ho doma sami!

Foto: veryulissa, Shutterstock

Na zahřátí v zimě stačí jeden dva hrníčky, pozor na množství alkoholuFoto: veryulissa, Shutterstock

Reklama

Svařené víno už nefrčí! Přesedlejte na punč. Má mnoho tváří, zahřeje, polechtá chuťové pohárky a přidává se do něj i ovoce, a to je přece zdravé, ne? Nahlédněte s námi do nové dimenze horkých nápojů!

Článek

Vánoční pohoda anglického venkova je vždy podkreslena vůní punče, tedy směsicí ovocného džusu, cukru, koření a vína, koňaku nebo rumu. Jako většina tradičních receptů má mnoho podob: švédský, citronový, moravský, ale taky třeba rozinkový nebo mléčný. Můžete si vybírat podle libosti, jedno zůstává jisté: zahřeje na těle a spousta Britů by přísahala, že i na duši.

Punč ale není tak úplně evropský „vynález“. Pochází z Indie a jeho původní název pánč je hindsky pět, což je počet základních surovin. Na rozdíl od verze z konce sedmnáctého století je ta dnešní většinou ochuzena o černý čaj, a naopak „vyladěna“ různými dalšími ingrediencemi.

Česká verze existuje!

V našich končinách je základem víno, ať už bílé nebo červené, lehce svařené, doplněné citronem, staročeským kořením (hřebíček, badyán, anýz, skořice) a trochou rumu nebo ovocné pálenky. O konečném přislazování cukrem by se milovníci vína dovedli přít celé hodiny. Výsledkem je však vždy lahodný nápoj, který se báječně pije. Má však poměrně vysoké procento alkoholu, takže pozor…

Foto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Voňavé koření a ovoce jsou nezbytnou součástí každého horkého nápoje, punč nevyjímajeFoto: Alexander Raths, Shutterstock.com

Někdy můžete punč najít pod názvem bowle a důvod je prostý: horký nápoj se v domovině podával zásadně v široké míse (anglicky bowle) a naléval naběračkou. O okraj byla vždy ještě opřena maxividlička, to aby se do každého hrnku mohlo přidat nějaké to naložené ovoce, ať už švestky, višně nebo třeba broskev. Dnes se toto označení používá především pro studenou verzi ovocného nápoje s alkoholem.

Je libo zdravější variantu?

Horký punč můžete dopřát i dětem, samozřejmě bez alkoholu, zato s větší dávkou ovocné přísady. Pokud je základem rybízový nebo višňový džus, přidá se jen malé množství citronu a med na přislazení, může jít o docela zdravé zahřátí.

Jeden recept za všechny

Budete potřebovat:1 l červeného vína, 400 ml černého čaje, 150 ml rumu nebo griotky, skořici, hřebíček, vanilku, ovoce z plechovky (ananas, broskev, višně), citron nebo pomeranč a podle potřeby cukr

Postup:Víno a čaj pomalu zahřívejte společně s kořením, které uvolní svou chuť i aroma. Mezitím si do skleniček odměřte rum (asi panáka na sklenku) a dejte po lžíci ovoce. Přelejte směsí vína a čaje, ozdobte plátkem citronu nebo pomeranče a podle chuti doslaďte. Ihned podávejte.

Tak na zdraví a jestli máte svou osvědčenou verzi punče, napište nám ji!

Reklama

Související témata:

Načítám