Článek
Postup
Krok 1: Špek pokrájejte na kostičky a nechte ve větší pánvi vyškvařit. Pokud máte roštěnou v celku, proti vláknu ji nakrájejte na plátky a z obou stran je osolte, opepřete a lehce obalte v mouce.
Krok 2: Děrovanou lžící vyndejte vyškvařené kostičky špeku a na tuku z obou stran zprudka opečte maso, aby se zatáhlo a trošku zezlátlo. Pak ho vyndejte z pánve.
Krok 3: Ve výpeku nyní dozlatova opečte najemno pokrájenou cibuli. Přidejte očištěné a nakrájené houby, trochu soli, kmín a asi půllitr vody. Přiveďte k varu, aby se pustily výpečky. Do pánve vraťte maso a špek, přiklopte a 1–1,5 hodiny duste doměkka.
Krok 4: Čas od času zamíchejte a případně podlijte. Podávejte s rýží nebo knedlíkem. Kdo má raději hladké omáčky, může na závěr maso vyndat, omáčku zředit trochou smetany a rozmixovat.
Tip: Maso uvaříte i na sušených houbách – stačí je předem na chvíli namočit do trochy vody a přidat je pak do pánve i s ní.
Nejste si jistí svými úlovky z lesa? Abyste neotrávili celou rodinu, raději si je ověřte v článku Jedlé a jedovaté houby: Pozor, tyto páry se často zaměňují!