Hlavní obsah

Hříšně dobré špízy 5x jinak!

Foto: Mona Martinů

Vychutnejte si dnešní špízy!Foto: Mona Martinů

Reklama

Pomalu s námi začíná koketovat letní počasí, a tak byste si vy, kteří jste letos ještě neoprášili grily, měli honem rychle pospíšit. Pokud vám chybí inspirace, můžete se pustit třeba do našich dnešních špízů! Jejich příprava je snad až hříšně jednoduchá, výsledek však za ten malý hřích rozhodně stojí.

Článek

„Hele, nechceš radši rozpálit gril v troubě?“ prohlásila provokativně fotografka Mona, když poprvé uviděla můj, řekněme „minimalistický“ cestovní gril. Když se jí ale po půl hodině začaly sbíhat sliny a nenápadně prosila aspoň o soustíčko, musela se grilu nahlas omluvit. Nechte se zlákat i vy a přesvědčte se pěti povedenými špízy, že se i s malým kašpárkem dá udělat velké divadlo!

Foto: Mona Martinů

Nebojte se krájet větší kusyFoto: Mona Martinů

Hřích první: Exotický losos

Na 8 špízů potřebujete: 600 g lososa (filety bez kůže), 7 chemicky neošetřených citronů, sůl a pepř, 2 manga.

Foto: Mona Martinů

U lososa nemůže chybět citronFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Kousky navlékejte postupně na špejliFoto: Mona Martinů

Postup: Filety z lososa nakrájejte na menší kousky, pokapejte je šťávou z jednoho citronu, posolte a případně opepřete (není to nutné). Chemicky neošetřené citrony nakrájejte na osminky. Mango oloupejte, vykrojte pecku (s peckou můžete trochu bojovat, jak si poradit s úpravou manga najdete v článku Velký speciál o krájení a nožích) a naporcujte na kostky. Na připravené špízové jehly nebo špejle potom střídavě nabodávejte lososa, citron a mango (dělal jsem to tak, aby se dužina citronu vždy dotýkala masa) a grilujte 8–12 minut.

Foto: Mona Martinů

Navléknuto a jde se grilovat!Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Výsledek stál za to!Foto: Mona Martinů

Hřích druhý: Chalupářský špíz

Na 8 špízů potřebujete: 500 g vepřové kýty, 4 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 2 nožky pikantní klobásy, 2 cibule, 2 papriky, 4 středně velké brambory.

Postup: Vepřovou kýtu nakrájejte na kostky, zakapejte olejem, promíchejte s propasírovaným česnekem, solí a pepřem. Nechte několik hodin uležet. Klobásu nakrájejte na kolečka, cibuli na měsíčky, papriky na kostky a brambory na plátky. Brambory můžete ještě lehce potřít olejem. Vše postupně navlékněte na špízové jehly a grilujte 20 minut.

Foto: Mona Martinů

Kdo má rád klobásu, určitě neodoláFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na grilu byly špízy jedna báseňFoto: Mona Martinů

Hřích třetí: Tajemný hermelín

Na 8 špízů potřebujete: 1 hermelín, 35 dkg dobré anglické slaniny, 2 fenykly.

Postup:Fenykl očistěte a nakrájejte na měsíčky (podobné cibuli), hermelín nakrájejte na menší kostičky. Každou kostičku hermelínu důkladně obalte ve dvou plátcích slaniny a hotový balíček poté napíchněte na špízovou jehlu tak, aby ho z obou stran kryly plátky fenyklu. Na grilu stačí nechat 6 minut a pak ještě za tepla podávat.

Foto: Mona Martinů

Kousky hermelínu obalte důkladněFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Slanina se krásně vypečeFoto: Mona Martinů

Hřích čtvrtý: Nebezpečný zázvor

Na 8 špízů potřebujete: 20 kloboučků žampionů, 300 g kuřecího masa, sůl, pepř, 4 lžíce sójové omáčky, olivový olej, zázvor, 1 větší cibuli.

Postup: Kloboučky žampionů oloupejte, maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte ve směsi oleje a sójové omáčky. Nezapomeňte k tomu přidat i kousek najemno strouhaného zázvoru. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Na jehle poté vystřídejte kousky masa, celé kloboučky žampionů a cibuli. Opékejte, dokud není kuřecí maso hotové.

Foto: Mona Martinů

Štiplavá chuť zázvoru si vás získáFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Už jste ochutnali houby na grilu?Foto: Mona Martinů

Hřích pátý: Šťavnatá rajčátka

Na 8 špízů potřebujete: 300 g kuřecích prsních řízků, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce oleje, sůl a pepř, 1 menší cuketu, 20 cherry rajčátek.

Postup:Kuřecí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a naložte do sójové omáčky a oleje. Cuketu důkladně omyjte a nakrájejte na plátky. Na špízové jehly potom kombinujte maso, cuketu a celá cherry rajčátka. Grilujte, dokud není kuřecí maso krásně měkké.

Foto: Mona Martinů

Cherry rajčátka vás možná překvapíFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

A jde se ochutnávat!Foto: Mona Martinů

A jaké špízy děláte domy vy? Nenechávejte si dobré nápady pro sebe a podělte se o ně s ostatními buď v diskusi pod článkem, nebo v rubrice Vaše recepty!

Reklama

Související témata:

Načítám