Hlavní obsah

Hrozí vám za pár let ztloustnutí? Poznáte to podle těchto 5 signálů

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

S přibývajícím věkem rostou u žen sklony přibývat na váze. Pár let po třicítce už není taková brnkačka udržet si perfektní křivky a po 45. narozeninách už se s tloustnutím potýkají často i ty, co to nikdy řešit nemusely. Budete také v budoucnu přibírat?

Článek

Zda jednou budete výrazně více při těle, či si naopak do požehnaného věku udržíte tělo bohyně, se dá přibližně odhadnout již nyní. Pomohou vám k tomu signály uvedené níže – sedí-li jich na vás polovina a více, pravděpodobně v průběhu let dost přiberete. V žádném případě nad sebou nelámejte hůl! Berte to jako varování. Stále máte čas věci změnit!

1. Celé dny prosedíte a nevadí vám to

Do práce jedete autem, v kanceláři prakticky jen sedíte, poté se svezete na nákup a nakonec svůj den zakončíte prosezeným večerem u televize. Jediné vaše pěší trasy jsou od pracovního stolu ke kávovaru a zpět. Víte, že to není ideální, ale že byste místo toho chodily všude pěšky? To vás ani nenapadne.

Váš metabolismus celodenní sezení zatím možná zvládá, ale za pár let už nebude sám od sebe pracovat takhle snadno. Učit se v pozdějším věku aktivnímu životnímu stylu pak chce opravdu dost úsilí.

2. Věčně něco uzobáváte

Hlavní jídla jako snídaně, oběd, večeře někdy jíte, jak máte. Jindy něco z toho vynecháte a sem tam si klidně nedáte ani jedno. Za to celý den pomálu zobete. To je jeden čokoládový bonbon, kousíček sýra, hrstička oříšků, pár chipsů...

Večer pak řeknete, že jste celý den „skoro nic“ nejedly. Jenže tohle „nic“ se vám dřív nebo později sečte a ukáže v podobě rostoucích faldíků na břiše a bocích. Podobným uzobáváním, které vás nikdy nezasytí a neuspokojí, do sebe totiž často dostanete mnohem víc kalorií než regulérními denními jídly.

Foto: Sanel Islamcevic, Shutterstock.com

Celodenní uzobávání je velice nebezpečné – přijmete jím nepočítané množství kaloriíFoto: Sanel Islamcevic, Shutterstock.com

3. Milujete prázdné kalorie

Jídlům a nápojům, které tělu nedodají takřka žádnou potřebnou výživu, se říká prázdné kalorie. Patří sem zejména jídla z fastfoodů, různé sladkosti jako bonbony, sušenky, slané křupky, tyčinky, limonády, ale také většina alkoholických nápojů.

Z pohledu výživy opravdu není jediný důvod tyto potraviny konzumovat. Když si nějakou tu prázdnou kalorii občas s mírou dopřejete, žádná katastrofa se nestane. Problém mají ti, u nichž jsou podobné potraviny na denním pořádku. Nejen pro vaši figuru jsou totiž tím úplně nejhorším...

4. Máte stresové zaměstnání

Máte práci, kde jste permanentně pod značným stresem? Na vaší figuře se to časem pravděpodobně podepíše. Tělo na zátěž reaguje zvýšenou produkcí hormonu kortizolu, jehož nadměrný obsah v krvi vede k utlumení metabolismu. Kortizol je zároveň častým spouštěčem neřízených chutí na sladká a tučná jídla.

Krátkodobý stres se sice na váze projevit nemusí, nebo dokonce při něm i něco málo zhubnete (hlavně vodu, pak svaly, nejméně tuky). Dlouhodobý pracovní stres má ale jinou povahu, a je tak příslibem přibývajících kil.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Stresové hormony vás často nutí cpát se cukry a tukyFoto: Stokkete, Shutterstock.com

5. Maminka i babičky jsou při těle

Genetika už se podchycuje hůř. Avšak ruku na srdce – všichni víme, že hraje dost velkou roli. Je možné, že maminka a babičky jsou při těle, zatímco vy jste štíhlá. A máte, zdá se, úplně jiný typ postavy. Neusněte na vavřínech! Podívejte se na fotky, jak vypadaly ve vašem věku...

V životě ženy jsou období, kdy se mohou celkem výrazně měnit tělesné proporce – nejčastěji to souvisí s hormonálními změnami během puberty, v těhotenství a v období přechodu. S věkem se navíc metabolismus zpomaluje, svalová hmota se ztrácí a naopak přibývá tuková tkáň. Možná teď máte ploché břicho, a když trochu přiberete, tak jedině na bocích. To ale vůbec neznamená, že za pár let se vám nemůže utvořit tukový prstenec kolem pasu stejně jako mamince.

Ač se na první pohled zdá, že tomuhle zkrátka nemůžete předejít, není to pravda. Genetika vaši postavu ovlivní nanejvýš z 50 procent, spíš ještě méně. Když si na rozdíl od svých předkyň včas upravíte stravování a nastavíte pohybové aktivity, nad osudem vyzrajete.

Co myslíte, ztloustnete do pár let?

Reklama

Načítám