Hlavní obsah

Hubnete? Nemusíte pít jen vodu! Jak je to s pivem a vínem?

Foto: Thinkstock

Ať se vám to líbí nebo ne, voda je prostě základ života. Proč si ji ale trochu nevylepšit čerstvým nebo mrazeným ovocem?Foto: Thinkstock

Reklama

Voda, pořád jen voda. Jasně, je to ten nejzdravější nápoj, když chcete shodit kila, ale neleze vám už tak trochu krkem? Víme, jaké pití si můžete dopřát, abyste si pochutnali a zároveň hubli!

Článek

Celý den se držíte a ucucáváte čistou vodu, nanejvýš tak ochucenou trochou citronu. Vaříte ovocné a bylinkové čaje. A děláte dobře: proč se také „propíjet“ ke kilům navíc? Pak ale vyrazíte do společnosti, na dobrou večeři nebo prostě jen posedět s kamarádkami – a vaše chuťové buňky zatouží po změně!

Co si dát v baru? Vinný střik!

„Ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji je vinný střik jasně nejlepší volbou,“ ujišťuje odbornice na výživu Ing. Hana Málková. Pro představu: „trojka“ suchého bílého vína vám dodá 660 kJ a stejná sklenka burčáku dokonce 1260 kJ. Míchané nápoje jsou na tom ještě hůř, třeba oblíbená Piña Colada nepůjde pod 2000 kJ! Vinný střik (poměr vína a vody 2 : 3) má naproti tomu jen okolo 270 kJ.

„Další možnost je dealkoholizované víno, které má energetickou hodnotu ještě nižší. Sice asi nebudete ve stejné náladě jako vaši spolustolovníci, přece jen se ale budete cítit se skleničkou vína – ač nealkoholického – lépe, než kdybyste pili jen vodu,“ dodává Hana Málková. (Náš test bezalkoholových nápojů najdete tady!)

Foto: Thinkstock

Při příjemném klábosení s přítelkyněmi se člověku nechce být za suchara a sedět jen nad minerálkou. Řešením je vinný střikFoto: Thinkstock

Oběd zapijte nealkoholickým pivem

„Půllitr nealkoholického piva obsahuje něco přes 400 kJ, což je stejné, jako kdybyste vypili malou skleničku limonády. Navíc obsahuje i prospěšné látky, například minerály, může být proto vhodný pro doplnění tekutin po sportovním výkonu. Stejně jako u všech nápojů s nenulovou energetickou hodnotou je však nutné hlídat vypité množství a započítat ho do denního energetického příjmu,“ varuje Hana Málková.

Light nápoje: zvýší chuť na sladké

Limonády s umělými sladidly vás můžou zachránit ve chvíli, kdy vás přepadne akutní touha po sladkém (pokud vám ovšem jejich specifická pachuť nevadí). Odborníci ale radí uchylovat se k tomu jen výjimečně. „Nebudete-li těchto nápojů pít velké množství, škodlivosti sladidel se bát nemusíte. Přesto je lepší si na ně nezvykat a postupně se snažit sladké pití, ať už slazené cukrem nebo sladidly, odbourávat,“ míní Hana Málková.

Upozorňuje také na to, že umělá sladidla mohou chuť na sladké naopak zvyšovat. Sladká chuť v ústech totiž vyvolá signály pro následné zpracování cukru, který však tělo nedostane – a bude si ho žádat. Při správně sestaveném jídelníčku, kdy si dáte pozor na glykemický index potravin, se ale dá divokým chutím vyhnout.

Foto: Thinkstock

Pivo obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, ale také hodně energie. Jako základ pitného režimu se proto rozhodně nehodíFoto: Thinkstock

Nudí vás voda? Vylepšete si ji!

Klasikou je máta a citron, zkuste však vyzkoušet i jiné bylinky či ovoce. Výborná je třeba šťáva z grepu či pomeranče, do vody si ale můžete přisypat také drobné bobuloviny – maliny, borůvky nebo rybíz, čerstvé nebo mrazené. Přidáním několika kousků čerstvého či mrazeného ovoce vylepšíte i ovocné čaje. Pokud vaše chuťové buňky neuspokojuje ovoce, vyzkoušejte jiné typy čajů, například s příchutí čokolády nebo vanilky.

Výborným zpestřením jsou také zeleninové šťávy, které obsahují mnohem méně cukru než ovocné džusy. Nejlepší je připravit si čerstvou šťávu v odšťavňovači, ale i v obchodech lze najít kvalitní výrobky. Pokud vám samotná zelenina nechutná, zkombinujte ji s ovocem. „Výborná je třeba kombinace mrkvovo-pomerančová šťáva nebo šťáva z jablek a červené řepy, které doporučuji ředit vodou,“ uzavírá nutriční terapeutka Diana Chrpová.

A co kávička? Určitě víte, že ji musíte vyrovnat skleničkou vody, pokud to ale nepřeženete s cukrem a smetanou, může být vaším spojencem – zrychluje totiž metabolismus.

Reklama

Načítám