Hlavní obsah

Hubněte s hrnkem čaje! Jaký spálí nejvíc tuků?

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Foto: SunKids, Shutterstock.com

Reklama

Při šálku dobrého čaje se dobře relaxuje. Čaj vám ale může pomoci i nastartovat hubnutí nebo strávit těžký oběd. Zařadíte některý do svého pitného režimu?

Článek

Čajům se připisují široké účinky na zdraví i psychiku. Přispívají k dlouhověkosti, chrání proti civilizačním chorobám, pomáhají z těla odplavovat toxiny, umí nastartovat metabolismus a tím pomáhají s hubnutím, bystří mysl i koncentraci. Záleží ovšem, jaký druh čaje zvolíte.

Zelený čaj posílí imunitu

V souvislosti s hubnutím, ale i s celkově zdravým životním stylem, se nejvíce mluví o čaji zeleném. „Zelený čaj je považovaný za zázrak, který se dle výzkumů výrazně podílí na prodloužení doby aktivního života. Díky obsahu takzvaných fytonutrientů navíc působí jako prevence před různými infekcemi a posiluje obranyschopnost organismu,“ vysvětluje Susan Bowemanová, expertka na výživu ze společnosti Herbalife. A to není všechno. Nachází se v něm rovněž přírodní látka zvaná epigalokatechin galát, která výrazně zrychluje bazální metabolismus a napomáhá spalování tuků.

Abyste z šálku čaje vytěžili co nejvíce, ochuťte ho čerstvě vymačkaným citronem. Je v něm bohatě zastoupen vitamin C, který pomáhá tělu vstřebat maximum živin. Zelený čaj pijte klidně denně, dopřát si můžete až čtyři šálky. Více raději ne, mohlo by to zhoršit vstřebávání některých důležitých minerálů, například železa nebo kyseliny listové.

Matcha detoxikuje

Nejvyšší koncentrace pozitivních látek, které zelený čaj obsahuje, se nachází v matcha čaji. „Je při pěstování zastiňovaný, což v jeho lístcích podporuje zvýšenou tvorbu chlorofylu. Čaji dodává detoxikační účinky, protože z těla vyplavuje těžké kovy a chemické toxiny,“ popisuje odborník Petr Patočka z webu MatchaTea. Tím může matcha čaj pomoci i s odvodněním organismu a spalováním tuků.

Foto: inthason99, Shutterstock.com

Matcha čaj – nejlepší ze zelených – zpomaluje stárnutí buněk, odvodňuje a pomáhá spalovat tukyFoto: inthason99, Shutterstock.com

Když nemáte energii, nakopne vás spolehlivěji než káva. V matcha čaji totiž naleznete povzbuzující látku theofylin. Ten se do krevního oběhu uvolňuje postupně, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3–6 hodin. Matcha tea u nás seženete nejčastěji ve formě prášku, který je praktický pro přípravu teplého nápoje, můžete ho ale přidat i do smoothie či snídaňových kaší. Denně si klidně dopřejte až dva dvougramové sáčky. Pokud ale pijete také kávu nebo jiné kofeinové nápoje, měli byste jejich celkové množství omezit, abyste tělo nepřetížili.

Pchu-er pomáhá s trávením

Černý čaj pchu-er se vyznačuje velmi tmavým nálevem, nasládlou vůní a zemitou chutí. A také výrazně silnějšími účinky na žaludek a trávení, než mají jiné černé čaje. Dokáže zklidnit podrážděné zažívání, zkoumají se ale i jeho preventivní účinky proti rakovině. Využívá se i při redukčních dietách, doporučuje se pít zejména před konzumací tučnějších jídel, protože napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Dejte si maximálně tři šálky denně, nejlépe po jídle, ale nepijte ho na noc, je hodně povzbuzující.

Maté zažene chuť na sladké

Maté je čaj připravený z lístků cesmíny paraguayské a je oblíbený především pro své povzbuzující účinky. Vedle kofeinu (toho má až sto gramů na šálek, nepijte proto více než jeden či dva denně) je bohatý i na ceněné minerály, vitaminy, betakaroten a antioxidanty. Z hlediska hubnutí je jeho přednost v tom, že pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi. To vám pomůže utlumit pocit hladu a chutě na sladké.

Foto: Aneta_Gu, Shutterstock.com

Maté zažene únavu, ale i chutě na sladkéFoto: Aneta_Gu, Shutterstock.com

Co umí bylinky 

Sáhnout můžete i po bylinkách. U nich ale vždy sledujte doporučené množství, zejména diuretické čaje není radno pít ve větší míře, aby tělo nedehydratovaly.

  • Kopřiva nebo petrželka působí močopudně, odvádí z těla usazené toxiny a zbavuje organismus zbytečně zadržované vody.
  • Máta tlumí chuť k jídlu, pomáhá nejen její chuť, ale i vůně.
  • Zázvor pomáhá snižovat cholesterol, dodává pocit sytosti, zklidňuje trávení. Udržuje v těle také hormonální rovnováhu a tlumí produkci stresového hormonu kortizolu, což může pomoci při záchvatovém přejídání ze stresu.
  • Meduňka zklidní ve stresu a ladí na spánek, umí zahnat i bolesti hlavy.

Jaký čaj si dopřáváte nejraději vy?

Reklama

Načítám