Hlavní obsah

Hubnutí a alkohol: Kolik vína nebo piva můžete při dietě vypít?

Foto: lithian, Shutterstock.com

Foto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Jíst vyvážená jídla, to ještě jde. Nějaký ten pravidelný pohyb také není problém. Ale vzdát se kvůli zdraví všech alkoholických nápojů? To už pro nemalou řadu lidí únosné není. Kolik množství alkoholu si denně můžete dopřát bez výčitek?

Článek

Málokterá potravina je pro zdravého člověka natolik škodlivá, že by se jí musel vzdát úplně. Ani alkohol není třeba zcela vymýtit. Většina odborníků se shoduje, že lepší je pít každý den malé množství než nárazově ve velkém. Jaká denní dávka je podle odborníků přípustná? A co alkohol a dieta? Jde to dohromady?

Tohle si myslí...

Ing. Martin Škába, výživový specialista a lektor

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

Alkohol je neurotoxin a poškozuje tělo – je potřeba se k tomu tak stavět. Jen velmi umírněná konzumace nemusí mít negativní dopady na tělo. V tom se studie shodují.

Studie ukazují, že neumírněná konzumace alkoholu vede ke zvyšování tukových zásob a silnému poškozování těla. Výjimka je pouze u velmi malého množství lidí, kteří mají super produkci enzymu alkoholdehydrogenáza, který rozkládá alkohol v těle.

Výzkumy z USA a Velké Británie poukazují na to, že konzumace více než 0,35 l piva a 1,45 dl vína za den pro ženu je již nadměrné pití, které má na tělo velmi negativní účinky. U mužů se za umírněnou konzumaci považují dvojnásobné dávky, tedy 0,7 l piva a 2,9 dl vína.

Ale pozor, víno by mělo být červené, nejlépe Pinot Noir, a ideálně z ekologické produkce.

Ženy, které mají tendenci mít více tělesného tuku než muži, budou také mít sklon být více postiženy alkoholem, protože je rozpustný v tuku. Z tohoto důvodu jsou doporučení pro ženy nižší.

Podle nedávného výzkumu se ukázalo, že když nepatrně zvýšíte umírněnou spotřebu alkoholu, maximálně na dvojnásobek doporučených dávek, ale během týdne strávíte alespoň pět hodin cvičením, pak negativní dopady konzumace alkoholu na tělo se podstatně snižují.

MUDr. Hana Mojžíšová, odbornice na léčbu obezity

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

Patřím k těm, kteří občasnou sklenku tolerují. Avšak pouze za předpokladu, že se dodržuje pravidlo přiměřenosti. Jen tak se dají využít zdravotní benefity, které vám víno či pivo můžou poskytnout.

Tyto nápoje obsahují polyfenoly s antioxidačním účinkem. Řada studií dokládá jejich pozitivní vliv v prevenci srdečně-cévních onemocnění. Pivo je navíc bohaté na vitaminy skupiny B, minerály – zejména draslík a hořčík – a v malém množství fytoestrogeny.

Doporučená denní dávka alkoholu je dle Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR z roku 2012 20 g alkoholu pro muže a 10 g pro ženu. To znamená malé pivo či sklenka vína pro ženy, jedno až dvě velká piva nebo dvě sklenky vína pro muže.

Alkohol si vědomě dopřávejte, když se cítíte dobře. Určitě by neměl být nástrojem, abyste se teprve dobře cítit začali. Často se diskutuje o vlivu alkoholu při hubnutí. Alkohol obsahuje určité množství energie a sacharidů, ale významný je i fakt, že zvyšuje chuť k jídlu. Takže alkohol a hubnutí spolu příliš neladí, úplná abstinence při redukci však samozřejmě nutná není.

Věra Burešová, výživová poradkyně Naturhouse

Foto: archiv odborníka

Foto: archiv odborníka

V obecné rovině platí, že alkohol představuje jen prázdné kalorie a žádné živiny, a tudíž jej v rámci zdravého životního stylu nedoporučujeme. Navíc poškozuje játra, slinivku, ledviny, nervovou soustavu a ve větším množství i psychiku a lidské vztahy.

I pro víno platí, že je to alkohol, který není k postavě, a v redukčním režimu obzvlášť, přívětivý. Nicméně občasná konzumace dvou deci suchého bílého vína nemusí uškodit. V tom případě je ale potřeba doplnit tekutiny v podobě čisté vody, které se ale nezapočítávají do denního příjmu tekutin.

V redukční fázi nedoporučuji pít alkohol každý den, ani pokud jde o suché víno. Jak zvládnout zátěžovou situaci v redukční fázi, třeba na oslavě či večírku, kde se připíjí? Aby se člověk necítil vystrnaděný z kolektivu, dá si prostě skleničku suchého bílého vína a současně doplní tekutiny sklenicí vody.

Důležité je hlavně nepít alkohol nalačno, nevynechávat žádné jídlo, a když už si skleničku dáte, proložte ji sklenicí vody.

Kolik alkoholu vypijete za týden? 

Reklama

Načítám