Hlavní obsah

Hubnutí během i chůzí! Kdy už začínáte spalovat?

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan Petkovic, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První měsíc v novém roce je pryč a vy jste stále stejně odhodlaní letos zhubnout, jako jste byli prvního ledna? Výborně! Ať už hubnete s námi nebo si jídelníček děláte podle svého, jedno je potřeba vždy: pohyb. I jemu se věnujeme v dnešním dílu!

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Ing. Veronika Jandová vás už měsíc vede po cestě za vaším štíhlejším já. V dnešním dílu vysvětluje, jaké účinky má na hubnutí běh a chůze.

Chcete se i vy zúčastnit naší soutěže? Pořád se můžete zapojit, více se dozvíte níže.

Běh a kalorie

Pokud chcete trvale zhubnout, měli byste kromě zdravého jídelníčku zapracovat i na pohybu. Jedním ze sportů, který se dá dělat zadarmo kdykoli a kdekoli, je běh. Patří k nejoblíbenějším kardio cvičením a není divu, běhání je v boji proti nadbytečným kilům opravdu účinné (jak začít běhat). Už půlhodinka denně se na vašem těle brzy projeví. Za hodinu běhu spálíte přibližně 550 až 650 kcal. Není však pro každého.

„Běh krásně vytvaruje a posílí dolní končetiny, ale není vhodný pro všechny. Lidé, kteří trpí opravdu velkou nadváhou či čelí problémům s klouby, si mohou spíše ublížit. Právě nadváha může při běhu zapříčinit zvýšené opotřebení kloubního aparátu a může dojít k nežádoucímu úrazu během aktivity. Patříte-li i vy do kategorie, které nedělá běhání dobře, zvolte raději svižnou chůzi,“ radí trenérka Veronika. Pálit tuky začnete po zhruba 20 minutách. Ideální stav pro hubnutí je tehdy, když jste zadýchaní, ale nelapáte po dechu.

Hubnutí chůzí!

Chůze sama o sobě je pro lidský organismus ze všech druhů pohybu vůbec nejpřirozenější. A nemyslete si – v boji proti nadbytečným kilům je také velmi účinná! Co dokáže s tělem udělat 10 tisíc kroků denně, je dobrým příkladem toho, jak mocná může být. Za hodinu svižné chůze spálíte 300 až 400 kcal.

Velice rozšířenou a populární aktivitou je také nordic walking neboli chůze za pomoci speciálních holí. Hůlky mají tlumit došlápnutí, a váha se tudíž místo do dvou bodů orientuje do čtyř, čímž se šetří klouby. Díky hůlkám navíc zapojíte i horní polovinu těla, která by při běžné chůzi zůstala téměř v klidu.

Umíte správně chodit?

Divná otázka? Ne tak docela. Umět správně chodit není samozřejmost. Je to docela věda! Obzvlášť pokud jde o chůzi kondiční. „Při chůzi nebo joggingu je důležité, aby váš došlap nešel přes patu, ale spíš přes špičku,“ říká Veronika Jandová a vysvětluje, proč byste neměli moc dupat. „Je to kvůli velkým otřesům, které mohou poškodit kloubní aparát. Nevytáčejte špičky nohou ani dovnitř, ani ven, abyste si neničili kolena. Rovněž byste neměli chodit či běhat nahrbení. Narovnejte záda, pocitově vystrčte hrudník a stáhněte ramena, odtáhněte uši od ramen a mějte zpevněný střed těla.“

Foto: nelen, Shutterstock.com

Běh, jogging i obyčejná chůze jsou účinné aktivity na hubnutíFoto: nelen, Shutterstock.com

Jak vydržet? Udělejte si plán

Pokud s pohybovou aktivitou začínáte, je podle trenérky dobré, udělat si menší plán. Začněte tím, že si vyhlédnete vhodnou cestu. „Začátečníkům bych doporučila nenáročný terén, spíše rovinu, nejlépe někde v přírodě, ať se po sportu cítíte duševně odpočinutí a plní sil. Pokud je to váš jediný pohyb, choďte ze začátku alespoň dvakrát týdně, poté můžete frekvenci zvyšovat.“

Aktivitu byste neměli vykonávat vyhladovělí, ale ani přejedení. Od posledního jídla si nechte ideálně dvě hodiny odstup, případně si dejte lehkou svačinku, například kus ovoce nebo proteinovou či raw tyčinku, maximálně 30 minut předem.

Pokud nemáte s kým vyrazit, stáhněte si do telefonu oblíbenou hudbu nebo audioknihu, a hned vám bude cesta ubíhat příjemněji!

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Láká vás náš plán? Výborně! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak – po absolvování programu. Ještě máte dva měsíce na to se rozhodnout, zda se do soutěže zapojíte. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt! Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajete relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji RUDOLPH II s postelí s nebesy, se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou i lázeňské kliniky v I. patře *. (*jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 5. týden

Trenérka Veronika Jandová pro vás kromě rad jak se hýbat připravuje i jídelníček. „Sestavila jsem takový, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to zcela individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zcela zásadní je jíst do pocitu sytosti a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a sami brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - hrst vloček, porce sušeného ovoce bez cukru, hrst ořechů, 150 g bílého jogurtu
  • Svačina - 2 rýžové chlebíčky namazané 1/6 avokáda a posypané černou solí, rajče
  • Oběd - sladká plněná brambora podle receptu níže
  • Svačina - hummus s řapíkatým celerem
  • Večeře - domácí batátové hranolky, avokádové guacamole podle receptu níže

Úterý

  • Snídaně - celozrnná houska s máslem, polotvrdým sýrem a vepřovou vysokoprocentní šunkou, čerstvá zelenina
  • Svačina - hrst domácích sušenek podle receptu níže
  • Oběd - 80 g celozrnných špaget s olivovým olejem, bazalkou, krůtím grilovaným masem, česnekem, čerstvá zelenina
  • Svačina - hrst ořechů se 150 g bílého jogurtu, na posypání skořice a strouhaný kokos
  • Večeře - losos na přírodno, salát z rukoly, oliv, rajčat, domácí jogurtová zálivka podle receptu níže
Foto: Tema_Kud, Shutterstock.com

Celozrnné špagety se zeleninou a krůtím masem je rychlý a zdravý obědFoto: Tema_Kud, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - avokádo na sladko podle receptu níže
  • Svačina - raw tyčinka
  • Oběd - 100 g uzeného tempehu, celozrnný kuskus, čerstvá zelenina
  • Svačina - acidofilní mléko
  • Večeře - grilované hovězí maso, brambory s cherry rajčátky zakápnuté olivovým olejem

Čtvrtek

  • Snídaně - smoothie bowl podle receptu níže
  • Svačina - hrst domácích sušenek podle receptu níže
  • Oběd - pečený pstruh s rozmarýnem a citronem, celozrnná / červená rýže
  • Svačina - neochucené kefírové mléko
  • Večeře - salát z řepy, batátu, cottage sýru, rajčat a rukoly se zálivkou z medu, vinného octa a lžičky olivového oleje

Pátek

  • Snídaně - celozrnná houska s máslem, polotvrdým sýrem a vysokoprocentní šunkou, zelenina
  • Svačina - 1 šálek cottage sýru, lžíce dýňových semínek, 1/2 šálku nakrájeného manga
  • Oběd - krůtí maso, jáhly, čerstvá zelenina
  • Svačina - hrst ořechů a sušeného ovoce
  • Večeře - fazolový salát podle receptu níže
Foto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Zkuste fazolový salát podle našeho receptu! Pochutnáte si Foto: Alp Aksoy, Shutterstock.com

Sobota

  • Snídaně - 2 plátky celozrnného chleba se 2 plátky šunky, 2 plátky sýru, čerstvá zelenina
  • Svačina - muffiny na slano podle receptu níže
  • Oběd - kuřecí maso na kari s celozrnným kuskusem a zeleninou
  • Svačina - neochucené kefírové mléko
  • Večeře - salát z řepy s cottage sýrem, rukolou a oříšky se zálivkou z medu, vinného octa a lžičky olivového oleje

Neděle

  • Snídaně - dýňová bábovka podle receptu níže
  • Svačina - 150 g bílého jogurtu, porce ovoce
  • Oběd - sladké brambory zapečené se syrečky podle receptu níže
  • Svačina - ovocné nebo zeleninové smoothie
  • Večeře - hummus, čerstvá zelenina

Vařte podle našich receptů a vyhrajte další ceny!

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné, a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte sami:

Sladká plněná brambora, zapečené brambory se syrečky i fazolový salát oceníte nejen kvůli tomu, že jsou dietní, ale především pro jejich chuť! Vaše hlavní jídla skvěle doplní avokádové guacamole i domácí jogurtová zálivka, které jsou hned hotové. Avokádo na sladko, domácí sušenky i dýňová bábovka jsou vhodné pro všechny, kteří si i při dietě chtějí dopřát něco na zub. Pokud máte ale radši slané pochoutky, zkuste třeba muffiny na slano. A jestli si chcete dopřát pořádnou dávku vitaminů, připravte si naši smoothie bowl!

Na našem Facebooku můžete vyhrát i ubytování na 1 noc v hotelu Rezidence Zámeček ve Františkových Lázních. Kromě ubytování pro dvě osoby se snídaní se můžete těšit také na dvouhodinový vstup do aquaparku Aquaforum (vše v ceně 4319 Kč).

Hubnete s námi? Nebo ještě začnete? Pořád máte dva měsíce čas!

Reklama

Související témata:

Načítám