Hlavní obsah

Hubnutí podle fáze Měsíce: Při úplňku půst, po něm více ovoce a zeleniny

Foto: conrado, Shutterstock.com

Foto: conrado, Shutterstock.com

Reklama

Ať děláte, co děláte, váha nejde dolů? V cestě mezi vámi a vysněnou postavou nemusí stát jen závislost na čokoládě, ale překvapivě i větší kalibr – Měsíc. Dají se měsíční fáze využít ve prospěch hubnutí?

Článek

Tajemný Měsíc fascinuje lidstvo celá tisíciletí a o jeho vlivu na člověka koluje řada mýtů a legend. O nejvíce důkazů se opírá souvislost měsíčních fází s kvalitou spánku – potvrzují ji nejen konkrétní zkušenosti, ale i některé vědecké výzkumy. Určitý vliv tedy Měsíc na člověka bez diskuze má. Tak proč by nemohl řídit i hubnutí?

Věřit, nebo nevěřit?

„Fyziologie člověka i zvířat podléhá sezonním, měsíčním a biologickým rytmům. Ačkoli sezonní a biologické rytmy byly popsány poměrně dobře, o účincích lunárního cyklu na chování a fyziologii lidí a zvířat toho víme málo. Měsíční cyklus má vliv na lidskou reprodukci, zejména na plodnost, menstruaci a porodnost,“ nepotvrzuje ani nevyvrací možný vliv měsíčního cyklu na hubnutí nutriční terapeutka Kateřina Dubová.

Podle odbornice na výživu Petry Drobné je pro hubnutí u žen klíčový psychický stav a ten může hodně povzbudit vědomí, že Měsíc začíná couvat a nejhorší období mají za sebou. „Existují méně a více citlivé ženy, které reagují nejen na fáze Měsíce, ale na cokoliv, co jiný, méně citlivý člověk vůbec nezaznamená. Nemá to až takový vliv na hubnutí, ale spíše na celkové rozpoložení a psychiku. Právě psychika je tím rozhodujícím, co u žen ovlivňuje, zda budou hubnout. Respektive, jestli jim to půjde snáz nebo hůř,“ uvádí výživová poradkyně.

Může tedy přirozená družice Země skutečně ovlivňovat hubnutí? Věda zatím neví. Jestli ale věříte na „něco mezi nebem a zemí“ a zároveň netrpíte zdravotními problémy, které by znemožňovaly půst (nedoporučuje se například diabetikům či těhotným ženám), nic vám nebrání měsíční dietu vyzkoušet.

Jdete do toho? Naslouchejte Měsíci

Novoluní, dorůstající Měsíc, úplněk a couvající Měsíc představují čtyři fáze měsíčního cyklu a řada lidí se domnívá, že každá z nich vyžaduje trošku jiný přístup ke stravování i k vnímání sama sebe.

Foto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Během půstu hodně pijte, klidně i bylinkové čaje. Při vlkodlačí dietě vám pomohou detoxikovatFoto: AndreyCherkasov, Shutterstock.com

Začněte na novoluní

Novoluní jako období zrodu je skvělou příležitostí začít. Traduje se, že metabolismus ve fázi novu pracuje na plné obrátky, a lidé, kteří věří v sílu Měsíce, drží dvanáct hodin před novoluním a dvanáct hodin po něm půst – jejich motivací ovšem není hubnutí, ale spíše úleva pro trávení a preventivní a léčebné důvody.

Dorůstání jako zkouška pro vůli

V další etapě, která trvá asi čtrnáct dní, Luna dorůstá a stejnou tendenci má údajně i lidské tělo, takže vás možná bude honit mlsná. Věnujte tedy pečlivou pozornost skladbě jídelníčku, vyřaďte průmyslově zpracované potraviny bohaté na tuky a cukry a konzumujte více ovoce a zeleniny. Také dbejte, aby byly ve vaší stravě dostatečně zastoupené živočišné i rostlinné zdroje bílkovin – zasytí na delší dobu a pomohou bojovat s chutěmi.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Když Měsíc dorůstá, hlídejte jídelníček pečlivě a zařaďte víc ovoce a zeleninyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Drobné hříchy povoleny

Období vyznačující se větší náchylností k přibírání vrcholí úplňkem, kdy je možné zařadit další jednodenní půst – opět dvanáct hodin před a dvanáct hodin po. Pak konečně nastává čas, kdy je příroda hubnutí nakloněná. Právě v době, kdy Měsíc couvá, by mělo být nejjednodušší, samozřejmě za předpokladu, že se stravujete zdravě. Ale povoleno je i drobné hřešení.

Další novoluní je 16. srpna. Nevyzkoušíte půst?

Reklama

Načítám