Hlavní obsah

Hubnutí pomocí vibrací: Trik, nebo zázrak?

Foto: Thinkstock

Vibrujete a přitom nehubnete?Foto: Thinkstock

Reklama

Cvičení na vibračních přístrojích se v posledních letech stalo doslova hitem. Těšili jste se, že vám tyto zázračné přistroje pomůžou zhubnut dvakrát rychleji a tuky půjdou dolů jako zázrakem? Tak dávejte pozor: s hubnutím a spalováním tuků toho totiž tyhle cvičící vychytávky moc nezmůžou! Maximálně vám příjemně namasírují svaly...

Článek

Všechny vibrační stroje pracují prakticky na stejném principu: tím, že na nich cvičíte, využíváte více svalových vláken, a posilování a tvarování je tak efektivnější. V zásadě existují dva typy takových strojů – vibrační plošiny a posilovací vibrační přístroje, mezi které patří například Power Plate.

Vibrační plošiny? Jen masáž!

Možná jste se už nechali zlákat „cvičením" či hubnutím na vibračních plošinách. Pravdou je, že se v jejich případě více než o aktivní trénink jedná jen o pasivní stoj, kdy plošina „pracuje za vás". Naklání vás ze strany na stranu nebo nahoru a dolů, to vše asi v průběhu 5 až 15 minut. „Toto cvičeníby se dalo spíše připodobnit masážím k uvolnění svalů. S tréninkem, který má vést ke tvarování postavy či zvyšováním svalové síly nemá absolutně nic společného,“ říká instruktorka a fitness trenérka Zuzana Bičíková.

Cvičit můžete efektivněji!

V případě vibračních posilovacích strojů jde o úplně něco jiného. Na nich musíte skutečně aktivně cvičit a vydávat energii. Cviky jsou přitom velmi podobné těm, které jinak provádíte v posilovně nebo na hodině aerobiku, ale s použitím vibračního přístroje jsou mnohonásobně účinnější. Díky vibracím přístroje totiž zapojíte mnohem více svalových vláken!

Foto: Isifa

Vibrační posilovací stroje pomáhají s vyrýsováním postavyFoto: Isifa

„Přístroj v tomto případě slouží jako prostředek, který pomáhá ke zlepšení rozsahu pohyblivosti, zpevnění trupu, zlepšení svalové i výbušné síly, ale zároveň napomáhá i ke každodenní regeneraci," říká lektorka a osobní trenérka Zuzana Bičíková. Některé vibrační stroje obsahují i program, který vás příjemně masíruje, a uvolňuje tak namožené svaly. „Pohodlně si na stroj položíte celé nohy a vibrace se tak pasivně přenášejí do uvolněných svalů,“ popisuje Zuzana Bičíková.

Stejné výsledky za poloviční čas

Samotný trénink trvá na vibračních přístrojích většinou pouze 30 minut.  To může být velkou výhodou především pro ty, kteří nechtějí cvičením trávit dlouhé hodiny. Stihnete se zahřát, trénovat, a nakonec i svaly uvolnit. Je také dokázáno, že půlhodina cvičení na Power Plate se dá přirovnat k hodiněv posilovně. Jak již bylo ale zmíněno v úvodu, vibrační stroje vám pomůžou svaly vytvarovat, nikoli ale spalovat tuky. „Pokud chcete hubnout, budete muset přidat ještě nějakou kardio aktivitu, jako je například chůze, jogging, jízda na kole nebo in-line bruslení,“ zdůrazňuje Zuzana Bičíková. Bez aktivního pohybu to tedy nepůjde!

Jsou i v nemocnicích!

Ne všechny vibrační posilovací stroje jsou však stejně kvalitní. I když všechny pracují na stejném principu, efekt cvičení může být velmi různý. Nedostižnou jedničkou (v ceně i kvalitě) v této kategorii je již zmiňovaný Power Plate. Ne náhodou má právě on certifikát, který umožňuje, aby jej používali i lékaři v nemocnicích k léčbě různých nemocí pohybového aparátu. „Nejčastěji se používá při rehabilitaci kolenního kloubu nebo k posílení pánevního dna. V těchto případech je pak výsledek vidět mnohem rychleji, než když budete cvičit s vlastní vahou,“říká trenérka.

Pozor na levné přístroje

Pořízení originálního Power Plate je drahé, a proto se v některých centrech můžete setkat s levnějšími variantami vibračních strojů. Ty však nemusejí být ani zdaleka tak kvalitní a v mnoha případech je cvičení na nich i přímo nebezpečné. Prvním varováním může být fakt, že slibují hodně muziky za málo peněz. Některé dokonce tvrdí, že nemusíte dělat vůbec nic a přístroj za vás vše odcvičí sám. Proto se raději vždy ubezpečte, že stroj, na kterém se „trápíte ", má náležité licence - minimálně certifikát kvality a pro použití i v medicínských oborech (kromě Power Plate jej má i přístroj Fitvibe). To vám dává záruku, že přístroj prošel příslušnými zkouškami a je bezpečný. Předejdete tak tím možným zdravotním komplikacím, a hlavně zklamání, protože výsledek by se v opačném případě pravděpodobně nedostavil.

Vyzkoušeli jste vy sami cvičení na vibračních přístrojích? Jakou máte zkušenost? Napište nám o nich do diskuse!

Reklama

Související témata:

Načítám