Hlavní obsah

Hubnutí vs. BMI kalkulačka: Co jedno číslo (ne)ukáže?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Už je to téměř dva měsíce, kdy vám týden co týden přinášíme rady a tipy, jak zhubnout. Už jste se dozvěděly spoustu zajímavostí o jídle i cvičení. V dnešním díle se zaměříme na něco jiného: na kalkulačku BMI. Víte, co to je, jak funguje a zda byste se podle ní měly orientovat?

Článek

Fitness trenérka a odbornice na zdravou výživu Veronika Jandová vám to prozradí. Ta v minulých dílech už vysvětlila například to, jak s hubnutím začít a nevzdat to, jak se dá bez potíží zvládnout přechod na zdravé jídlo a věnovali jsme se i nejčastějším chybám, které by vás mohly od hubnutí odradit. Vysvětlili jsme si, jak se dá účinně zhubnout chůzí, nebo třeba, co je to cvičení HIIT.

Pokud se chcete i vy ještě zúčastnit naší soutěže, detaily se dozvíte níže.

Co je to BMI

BMI je zkratka anglického výrazu body mass index, což v překladu znamená index tělesné hmotnosti. Jde o číslo, které se používá jako indikátor váhy člověka. Na základě věku, pohlaví, váhy a výšky má porovnat, zda člověk trpí podváhou, nadváhou, obezitou, nebo jestli jsou jeho kilogramy v normě.

„Index tělesné hmotnosti by měl určit číslo vypovídající o tělesné kondici. Vystupuje zde několik proměnných, na jejichž základě lze BMI vypočítat. Jedná se o statistické porovnání,“ potvrzuje výživářka Veronika Jandová.

Foto: Sherry Yates Young, Shutterstock.com

BMI má určit kondici těla podle několika údajů, jako je váha a výškaFoto: Sherry Yates Young, Shutterstock.com

Podvýživa i obezita podle BMI

Hodnoty BMI se pohybují od 15 až přes čtyřicet, přičemž první číslo diagnostikuje závažnou podvýživu a druhé morbidní obezitu. Zdravé hodnoty jsou mezi čísly 19 až 25. Všeobecně je u lidí nad dvacet let vše pod hodnotu 18,5 vnímáno jako podvýživa, která může být příznakem nějakého zdravotního problému, kdežto hodnoty nad 25 se považují za nadváhu. Čísla nad 30 jsou podle BMI příznakem obezity. Problém však nastává ve výpočtu tehdy, kdy vysportovaný atlet váží stejně jako člověk s nadváhou jen proto, že svaly váží víc než tuk.

Svaly, nebo tuky

„Dva lidé stejného věku, pohlaví, výšky a váhy mohou mít úplně stejnou hodnotu BMI. Avšak jeden bude kulturista a druhý bude obézní. BMI obou dvou ukáže stejnou hodnotu, ale nebere v potaz, že jeden je hora svalů, a druhý samý tuk. Pokud chcete znát hodnoty vašeho těla, raději si pořiďte chytrou váhu či zavítejte na diagnostiku In Body, která by měla s přesností rozeznat, kolik máte v těle tuku, vody, svalů, kostí, viscerálního tuku a podobně,“ radí odbornice Veronika Jandová.

Totéž číslo BMI má také zcela jinou charakteristiku u dítěte a u dospělého muže. BMI 23 například znamená ve věku 10 let obezitu, kdežto o pět let později jde již o standardní hodnotu.

„Ve výpočtu se nepřihlíží k reálné stavbě těla člověka, respektive k poměru svalů a tuku v organismu, které by měly být pro výpočet stěžejní. Dle mého názoru je BMI zbytečný výpočet, kterým byste se neměli zabývat,“ myslí si Veronika Jandová.

Foto: Microgen, Shutterstock.com

Pro přesnější údaje o vašem těle si raději zajděte na diagnostiku In bodyFoto: Microgen, Shutterstock.com

Kalkulačka BMI

Výpočet BMI tedy ignoruje řadu důležitých faktorů a výsledek by měl být použit jen jako jeden z více prostředků ke zjištění vaší kondice a fyzického stavu. Pokud byste ale chtěli svou hodnotu zjistit, pak můžete buď využít některou z kalkulaček na internetu anebo si hodnotu vypočítat sami. Stačí vydělit hmotnost v kilogramech druhou mocninou vaší výšky v metrech.

„BMI hodnota může být ukazatelem pro průměrného člověka, který se nezabývá nijak zvlášť fyzickým cvičením či stravováním, ale nelze ji brát příliš vážně. BMI byl vytvořen především pro zpracování statistických údajů o populaci v korelaci s obezitou a různými dalšími faktory,“ uzavírá trenérka.

Hubněte s námi a vyhrajte skvělé ceny!

Láká vás náš plán? Výborně! Můžete nejen shodit pár kil, ale také se zapojit do soutěže. Stačí se vyfotit teď a pak – po absolvování programu. Ještě máte víc než měsíc na rozhodnutí, zda se do soutěže zapojíte. Na nejlepší čeká odměna: natočení motivační reportáže, v níž vypovíte svůj příběh, dále péče vizážistky a stylistky a portfolio od profesionálního fotografa. Ale pokud vás více nakopne hmotná odměna, pak se výherkyně může těšit na úžasný wellness pobyt, viz níže! Pravidla soutěže najdete zde.

Foto: Rezidence Zámeček

Vyhrajte relaxační pobyt v romantickém boutique hotelu Rezidence Zámeček v překrásných Františkových Lázních. Kromě ubytování se snídaní na dvě noci v dobovém pokoji Rudolph II s postelí s nebesy se můžete těšit na 90minutovou masáž přímo ve svém hotelovém pokoji, ale také na vstup do wellness zařízení Aquaforum s bazény, vířivkou a saunou i lázeňské kliniky v I. patře*. (*jedná se o základní vstup pro dvě osoby do Aquafora, další služby je možné dokoupit)Foto: Rezidence Zámeček

Jídelníček na 8. týden

Trenérka Veronika Jandová pro vás kromě rad, jak se hýbat, připravuje i jídelníček. „Sestavila jsem takový, u kterého nejde o gramy – velikosti porcí jsou pouze orientační. U hlavních jídel je to zcela individuální. Každý člověk je jiný a potřebuje jiné množství jídla. Zcela zásadní je jíst do pocitu sytosti, a nepřejídat se. Až se naučíte jíst zdravě, budete lépe vnímat své tělo a sami brzy zjistíte, jaké množství potřebujete právě vy.“

Pondělí

  • Snídaně - lívance z banánu, vejce a 1/2 hrnku ovesných vloček, osmažte na lžičce kokosového oleje, ozdobte bílým jogurtem, ořechy, medem a posypte kokosem či skořicí
  • Svačina - ovocné či zeleninové smoothie
  • Oběd - lilek na černo podle receptu níže, cizrna, zelenina
  • Svačina - domácí pomazánka podle receptu níže, čerstvá zelenina, žitná houska
  • Večeře - dýňová polévka s kokosovým mlékem podle receptu níže

Úterý

  • Snídaně - míchaná vajíčka se šunkou, zeleninou a celozrnným chlebem
  • Svačina - hroznové víno a hrstka ořechů
  • Oběd - jasmínová rýže na kari podle receptu níže
  • Svačina - cottage sýr na sladko s hruškou, mákem, vlašskými ořechy a lžičkou medu
  • Večeře - slané muffiny podle receptu níže
Foto: Iryna Melnyk, Shutterstock.com

Senzační slané muffiny se hodí ke snídani, svačině i večeřiFoto: Iryna Melnyk, Shutterstock.com

Středa

  • Snídaně - smoothie bowl podle receptu níže
  • Svačina - proteinová nebo raw tyčinka
  • Oběd - rýžové těstoviny se 100 g uzeného tempehu, rajčaty, bazalkou, česnekem a chilli papričkou
  • Svačina - rozmixované hedvábné tofu – asi 150 g s troškou citronové šťávy, lžičkou javorového sirupu s mandarinkou a skořicí
  • Večeře - tatarák z lososa podle receptu níže

Čtvrtek

  • Snídaně - mug cake podle receptu níže
  • Svačina - žitná placka namazaná lučinou, rukola, vysokoprocentní šunka, rajče
  • Oběd - bramborový salát s mozzarellou
  • Svačina - ovocné či zeleninové smoothie
  • Večeře - veggie burgery podle receptu níže
Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Veggie burgery mile překvapí svou chutí i masožroutyFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Pátek

  • Snídaně - míchaná vajíčka se šunkou, zeleninou a celozrnným chlebem
  • Svačina - neochucený kefír
  • Oběd - kari čočka podle receptu níže s kuřecími kousky
  • Svačina - cottage sýr, čerstvá zelenina
  • Večeře - losos na přírodno, salát z rukoly, oliv a 2 rajčat s jogurtovou zálivkou podle receptu níže

Sobota

  • Snídaně - chia pudink podle receptu níže s ořechy a ovocem
  • Svačina - domácí sušenky podle receptu níže
  • Oběd - fazolový salát podle receptu níže
  • Svačina - skyr s hroznovým vínem a hrstkou nepražených a nesolených oříšků
  • Večeře - salát z pečené dýně podle receptu níže s krůtím masem

Neděle

  • Snídaně - francouzský vanilkový toast s medovým jogurtem podle receptu níže
  • Svačina - 2 nastrouhané mrkve s jablkem, vlašskými ořechy, zakápnuté citronovou šťávou, ochutit mletou skořicí a medem
  • Oběd - porce lososa na přírodno, 1 vařený brambor, jogurtová zálivka podle receptu níže
  • Svačina - rýžové chlebíčky se lžičkou ořechového másla, nakrájeným banánem, posypat skořicí a sušeným kokosem
  • Večeře - pečená zelenina s batáty podle receptu níže

Vařte podle našich receptů a vyhrajte další ceny!

Nevíte si rady s přípravou vhodných dietních jídel? Vyzkoušejte naše recepty, a uvidíte, že zdravé stravování může být snadné, a především chutné! Klikněte na odkazy a posuďte samy:

Lilek na černo, dýňovou polévku i fazolový salát oceníte nejen kvůli tomu, že jsou dietní, ale především pro jejich chuť! Francouzský vanilkový toast, mug cake, slané muffiny i smoothie bowl se hodí pro všechny, kteří mají rádi výživné snídaně. Chia pudink i ovesné sušenky si můžete dát ale zrovna tak ke svačině. Pokud ujíždíte na pomazánkách, zkuste naši domácí rybí jen ze dvou surovin! K večeři i obědu vyzkoušejte také bramborový salát s mozzarellou, kari čočku nebo salát z pečené dýně. Milovníci ryb musí ochutnat skvělý tatarák z lososa. Pro vegetariány máme zase v nabídce veggie burgery, pečenou zeleninu nebo jasmínovou rýži s tofu. A k masu i na salát se hodí jednoduchá a zdravá jogurtová zálivka!

Vaříte podle našich receptů? Skvělé! Na našem Facebooku můžete díky tomu vyhrát i ubytování na jednu noc v hotelu Rezidence Zámeček ve Františkových Lázních. Kromě ubytování pro dvě osoby se snídaní se můžete těšit také na dvouhodinový vstup do aquaparku Aquaforum (vše v ceně 4319 Kč).

Hubnete s námi? Nebo ještě začnete? Stále máte měsíc čas!

Reklama

Související témata:

Načítám