Hlavní obsah

Čokoládové trojhránky

Hodnocení:
(0)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Každoroční vánoční seriál na ProŽeny.cz je tu! I letos s námi můžete upéct hromadu cukroví. Zkuste i tyhle skvělé čokoládové trojhránky. Budete nadšeni!

Ingredience pro:
1 plech
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g belgického kakaa
  • sůl
  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g nastrouhané hořké čokolády 65%
  • 60 g kandované pomerančové kůry
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo rozmíchejte s třtinovým cukrem. Mouku prosejte spolu se škrobem, kakaem a špetkou soli. Čokoládu nasekejte na menší kousky, pomerančovou kůru nakrájejte na drobno. Vše přidejte k máslu s cukrem a vidličkou rychle zpracujte těsto. Při nákupu kakaa nešetřete a zajděte si pro nějaké opravdu dobré do cukrárny či pralinkárny – kakao tvoří podstatnou část chuti cukroví, a čím lepší bude, tím více vám bude chutnat i výsledná laskomina.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Připravte si dva obdélníky pečicího papíru podle velikosti plechu, standardní plech do horkovzdušné trouby je velký asi 35 x 25 centimetrů. Jeden arch papíru položte na plech, na něj rozložte těsto, to přikryjte druhým archem papíru a rozválejte plát silný asi 4 milimetry.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Horní papír sloupněte, těsto propíchejte vidličkou, posypte 2 lžícemi krupicového cukru (ten dá cukroví po upečení krásný třpyt) a uložte ho na 30 minut vychladit do ledničky. Pokud máte dostatečně velký mrazák, můžete si čekání zkrátit a vložit plech na 10 minut do mrazáku. Než se těsto vychladí, předehřejte si horkovzdušnou troubu na 160 stupňů. Vychlazené těsto pak pečte asi 20–25 minut.

Upečený shortbread nechte na plechu vychladnout a opatrně ho rozkrájejte velmi ostrým tenkým nožem na trojúhelníčky nebo obdélníčky. Pokud upečený plát nejdřív necháte odležet do druhého dne, aby do sebe nasákl ze vzduchu vlhkost, bude se cukroví při krájení podstatně méně drobit.

V případě, že chcete dosáhnout zdobnějšího vzhledu, můžete špičku trojúhelníčku namočit do moučkového nebo vanilkového cukru nebo jednotlivé kousky postříkat bílou či hořkou čokoládou. Upečené cukroví vydrží v uzavřené krabičce asi 7–10 dní.

ynezorPumanzeSaNyknalC