Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Každoroční vánoční seriál na ProŽeny.cz je tu! I letos s námi můžete upéct hromadu cukroví. Zkuste i tyhle skvělé čokoládové trojhránky. Budete nadšeni!

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g bramborového škrobu
  • 50 g kakaa
  • 1 špetka soli
  • 250 g másla
  • 120 g třtinového cukru
  • 100 g hořké čokolády
  • 60 g kandované citronové kůry
  • 2 lžíce cukru krupice
Článek

Postup

01.

Změklé máslo rozmíchejte s třtinovým cukrem. Mouku prosejte spolu se škrobem, kakaem a špetkou soli. Čokoládu nasekejte na menší kousky, pomerančovou kůru nakrájejte na drobno. Vše přidejte k máslu s cukrem a vidličkou rychle zpracujte těsto. Při nákupu kakaa nešetřete a zajděte si pro nějaké opravdu dobré do cukrárny či pralinkárny – kakao tvoří podstatnou část chuti cukroví, a čím lepší bude, tím více vám bude chutnat i výsledná laskomina.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Připravte si dva obdélníky pečicího papíru podle velikosti plechu, standardní plech do horkovzdušné trouby je velký asi 35 x 25 centimetrů. Jeden arch papíru položte na plech, na něj rozložte těsto, to přikryjte druhým archem papíru a rozválejte plát silný asi 4 milimetry.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Horní papír sloupněte, těsto propíchejte vidličkou, posypte 2 lžícemi krupicového cukru (ten dá cukroví po upečení krásný třpyt) a uložte ho na 30 minut vychladit do ledničky. Pokud máte dostatečně velký mrazák, můžete si čekání zkrátit a vložit plech na 10 minut do mrazáku. Než se těsto vychladí, předehřejte si horkovzdušnou troubu na 160 stupňů. Vychlazené těsto pak pečte asi 20–25 minut.

Upečený shortbread nechte na plechu vychladnout a opatrně ho rozkrájejte velmi ostrým tenkým nožem na trojúhelníčky nebo obdélníčky. Pokud upečený plát nejdřív necháte odležet do druhého dne, aby do sebe nasákl ze vzduchu vlhkost, bude se cukroví při krájení podstatně méně drobit.

V případě, že chcete dosáhnout zdobnějšího vzhledu, můžete špičku trojúhelníčku namočit do moučkového nebo vanilkového cukru nebo jednotlivé kousky postříkat bílou či hořkou čokoládou. Upečené cukroví vydrží v uzavřené krabičce asi 7–10 dní.

Reklama

Související témata:

Načítám