Hlavní obsah

Ideální boty na zimu? Zahřejí, nekloužou a vydrží do příštího roku!

Foto: Profimedia

Do zimy je třeba vybavit se kvalitní obuví. A my víme, jak na to!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby vám nemrzly prsty, neklouzaly jste se každé ráno cestou do práce, a ještě vám zimní boty vydržely na další sezonu, je jasné, že jejich nákup je potřeba promyslet. Na co se zaměřit především?

Článek

Jak se rozhodovat při nákupu zimních bot? Už v obchodě byste si měly položit tři otázky a upřímně si na ně odpovědět. A ano, víme, že to není lehké, když jsou ty boty, které máte právě v ruce, opravdu krásné. Ale pokud onemocníte, stejně v nich nikam nepůjdete. Takže… ty otázky?

1. Bude mi v nich teplo?

Aby boty plnily ten hlavní úkol, proč si je kupujete, měly by mít silnější podrážku. Mezi materiály, které nejlépe odolávají sněhu a dešti, patří samozřejmě kůže. Nicméně, semiš nebo nubuk (úpravy kůže se sametovým vzhledem) nejsou ani při správné údržbě optimální a dostatečně voděodolné. Lépe vám poslouží lakovaná kůže – ale pozor, jenom, pokud se o ni budete dobře starat.

Foto: Archiv firmy

Boty, do kterých si můžete nechat vtisknout vlastní iniciály. Modrá obuv Vasky, 2850 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Širší podrážka je v zimě základ. Na foto (zleva): Boty Vagabond, 2999 Kč, kozačky Baťa, 3599 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Odstíny hnědé jsou do sněhu praktické. Na foto (zleva): Boty Baťa, 2599 Kč, velbloudí boty Bonprix, 1799 KčFoto: Archiv firem

Pokud si zakládáte na tom, že nenosíte živočišné produkty, máme pro vás ve fotogalerii i pár tipů na modely z „veganské kůže“. Umělé usně jsou vyráběny například ze semínek nebo rostlinných olejů, a dávno se nejedná o nekvalitní lacinou koženku. Zvyšující se poptávka zapříčinila, že boty z umělé kůže kvalitou konkurují těm koženým.

Foto: Archiv firem

Boty z „veganské kůže“ dnes kvalitou konkurují těm koženým. Na foto (zleva): Šedé kozačky NAE Vegan (prodává Etikbutik), 3390 Kč, boty Dr. Martens, 4590 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firmy

„Veganské boty“ mohou mít různý styl. Na foto (zleva): Hnědé šněrovací boty a zlaté tenisky NAE Vegan, 2890 Kč a 3290 Kč – oboje prodává EtikbutikFoto: Archiv firmy

Jestli váháte, zda ručně šité, nebo lepené švy, tak lepené boty rozhodně nejsou o nic horší nápad. Pokud by se pod nánosy vlhka začaly rozlepovat, podléhá to reklamaci, a dokud drží, měly by být pro vodu nepropustné. Ze sportovní obuvi se do módy dostává i více bot z voděodolných membrán jako například goretex. V tom pak můžete dělat parádu opravdu i na horách.

Aby byly boty uvnitř zateplené kožíškem nebo širším textilem, vám klást na srdce asi nemusíme :)

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Boty do sněhu Moon Boot, 3819 Kč, Crocs, 2999 Kč – oboje prodává SpartooFoto: Archiv firmy

2. Můžu v nich na náledí a do sněhu?

Základem zimní boty je podrážka s reliéfem. V drážkách vám sice občas zůstane nějaké bahno, ale ochrání vás před trapnými a nebezpečnými pády na ledu. I tady připomínáme výšku podrážky – zasněžené cesty jsou romantické, ale čím více se vaše boty sněhu vyhnou, tím lépe pro vás.

Širší podrážka může být kožená, gumová nebo například dřevěná. Poslední zmiňovanou moc nedoporučujeme, klouže někdy i na dlaždicích, natož na zmrzlé zemi. Koženou podrážku je dobré přibližně jednou za měsíc namazat, abyste ji obnovovaly jakousi ochrannou vrstvu a oddálily ochození a návštěvu ševce. Pokud si vyberete boty s podrážkou, která má hlubší vzor a podpatek bude širší, klidně si pořiďte i vyšší podpatek, případně klínek.

Foto: Archiv firmy

Na foto (zleva): Boty OJJU, 1699 Kč, Tamaris, 2299 Kč – oboje prodává ZOOTFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Širokých podpatků se v zimě bát nemusíte. Na foto: Boty Rainbow, oboje 699 Kč – prodává BonprixFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Nezapomeňte na dobré ponožky. Na foto (zleva): Podkolenky Happy Socks (prodává Urbanlux), 244 Kč, merino ponožky Kama (prodává Ovečkárna), 620 KčFoto: Archiv firem

3. Jak dlouho boty vydrží?

Kvalitní boty poznáte částečně podle ceny, ale dejte také na selský rozum. Trochu se s nimi pomazlete (chcete s nimi přece strávit pár let), prohlédněte je, zatáhněte za jednotlivé nitky, prozkoumejte, jestli někde něco nepřebývá, nechybí, jestli se nic neodlepuje.

Když je dobře vyberete, vydrží dlouho, ale závisí to na správné údržbě. Starejte se o ně stejně poctivě jako o svoji pleť. Jakmile už to nebude esteticky ono, je pozdě. Správnou impregnaci je nejlepší hned při nákupu zkonzultovat s personálem. Výše zmiňované boty ze semiše nebo nubuku se mazáním ničí, takže je potřeba koupit sprej. Lakovanou kůži byste měla namazat i nastříkat, a to nejlépe po každém nošení.

Důležité je zvlhlé kožené boty dát uschnout do tepla, jinak vám kůže začne brzy praskat a budou se na ní vytvářet mapy. Stejně důležité je boty před každou impregnací očistit, jinak v podstatě impregnujete špínu na botách. A nakonec rada od někoho, kdo zapomíná nakupovat veškeré příslušenství k čemukoliv (ode mne): Kožené boty můžete mazat i krémem na ruce, nijak jim to neublíží a efekt bude stejný. Jestli je to jasné, tak hurá do ulic.

Jaké máte s botami zkušenosti vy?

Reklama

Související témata:

Načítám