Hlavní obsah

Ideální partner: Víme, proč ho nemůžete najít právě vy!

Foto: kiuikson, shutterstock.com

Hledání ideálního partnera se může leckdy proměnit v nesplnitelný úkolFoto: kiuikson, shutterstock.com

Reklama

Čekání na prince na bílém koni, hledání Pana Dokonalého, s nímž budete žít šťastně až do smrti? Nejspíš ho nikdy nepotkáte. Proč? Buď neexistuje, nebo se ho zaleknete!

Článek

Většina žen má jasnou představu o tom, jaký by měl jejich partner být. Touží po ideálu, který ale mnohdy marně hledají. Proč? Protože nic není zadarmo a bez kompromisů to nejde. A také proto, že i když na něj náhodou narazíte, samy si k němu zavřete cestu.

Kdo by nechtěl to nej

Faktem je, že lidé obecně touží po ideálních věcech. Chcete tu nejlepší práci, to nejúžasnější bydlení, super auto a samozřejmě i toho nejdokonalejšího partnera. Jenže život je nejen o dokonalosti, ale také o kompromisech a vyhodnocení priorit.

Něco jednoduše důležité je, něco již méně. Platí to na všechno, tedy i na lásku. Kouzlo spokojených párů většinou nebývá v tom, že by oba byli bezchybní, ale že si priority správně stanovili a milují nejen své silné stránky, ale i ty stinné.

Proč ideální muži „neexistují“?

Honba za idolem ze snů většinou moc úspěšně nedopadá. Jako by neexistoval. Důvody jsou především dva:

  • Povrchnost – „Mnozí lpí na povrchních hodnotách, ale vůbec si neuvědomují, co jim dělá dobře v nitru,“ říká Hana Wolf, vztahová koučka ze Školy pro ženy. A tak se stává, že například kvůli „nesprávné“ barvě vlasů do svého života nepustíte muže, s nímž by vám jinak bylo skvěle. Nedáte mu šanci, protože nemáte správně stanovené priority. Dokud si neuvědomíte, že jeho výška není stejně důležitá jako třeba jeho intelekt či smysl pro humor, lásku nejspíš nenajdete.
  • Neústupnost – Dalším nešťastným fenoménem dnešní doby je, že lidé nejsou ochotní na věcech pracovat, chtějí všechno hned a v ideální podobě. Jste zvyklí jít do supermarketu a koupit si krásně upečený koláč, na který zrovna máte chuť. Bez ústupků! Jenže s láskou to takhle snadné není. K ní patří i kompromisy, trpělivost a ochota ji budovat. A tak lidé ukončují vztahy stejně, jako když házejí do koše trochu potlučené jablko.
Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Nikdo není dokonalý. Aby vztah fungoval, musíte milovat svůj protějšek i s jeho chybamiFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Víra v sebe sama

Je to ale ještě komplikovanější. Faktem zůstává, že každý má vlastní představu o ideálu a také o sobě samém. A pokud tyhle dvě věci nejsou na stejné úrovni, je to problém. „Představy a touhy nemáme jen tak, jde o hluboké vnímání vlastního potenciálu. Potíž tak nebývá vždy v tom, že by ideální partner neexistoval, ale že nevěříte, že existuje, nebo máte podvědomě pocit, že na něj nemáte,“ tvrdí vztahová koučka Lucie Königová.

Ta se s tímto trápením prý setkává v koučinkovém křesle velmi často. „Když mi klientka popíše, jak přesně ten její ideální muž vypadá, tak se jí zeptám, co by dělala, kdyby se teď otevřely dveře a on by vešel. Obvykle se lekne a spustí: ,Počkejte, ještě ne, ještě musím zhubnout, ještě na sobě musím zapracovat. Myslím, že bych se mu teď nelíbila.´ To bývá častá reakce,“ popisuje Lucie Königová.

Foto: gpointstudio, shutterstock.com

Nalezení vhodného partnera souvisí i s vaší sebeláskou a sebevědomímFoto: gpointstudio, shutterstock.com

Takže někdy není zádrhel v tom, že by váš vysněný muž neexistoval, ale vy na něho nejste připravené.

Nejdřív vy, pak on

Tohle čekání na Pana Dokonalého často končí neúspěšně. Buď ženy zůstávají samy a propadají zoufalství, případně jim dojde trpělivost a ze svých představ sleví natolik, že skončí s někým, kdo má k jejich ideálu až nebezpečně daleko.

Východiskem ale není urputné hledání lásky a muže svých snů, ale spíš práce na sobě samé. Nejdřív musíte milovat samy sebe, pak může někdo milovat vás. A také to chce mít jasno v tom, co od vztahu a partnera skutečně chcete.

Jakou máte o partnerovi představu? Jak vypadá váš ideál?

Reklama

Související témata:

Načítám