Hlavní obsah

Ikonické svatby desetiletí: Kdo se bral ve vašem roce?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Z některých svatebních šatů se staly ikonické, jiné sňatky zase prosluly nešťastným koncem manželství. V každém desetiletí najdete minimálně jednu ikonickou svatbu, o které se hovoří dodneška. Podívejte se, kdo se bral v desetiletí, kdy jste se narodili.

Článek

Dokonalá svatba vám dokonalý život rozhodně nezaručí. Někdy se zdá, jako by to bylo spíše naopak. Nicméně tyto ikonické svatby se nám zaryly pod kůži buď láskou, která z páru tehdy vyzařovala, příběhem, jenž za tím stál, nebo třeba netradičními svatebními šaty, jimiž nevěsta inspirovala další ženy. Která svatba symbolizuje desetiletí, kdy jste se narodili?

50. léta

Asi není příliš nutné dlouho pátrat, která žena se stala inspirací pro celé generace nevěst. Trend, který její šaty nastolily, se neustále vrací. Například modelka Miranda Kerr (35) měla velice podobné a inspiraci zde hledala i vévodkyně Kate (36). O kom je řeč? O slavné herečce, monacké kněžně Grace Kelly (†52). Vdávala se 19. dubna 1956 a jejím manželem se stal kníže Rainier III. (†81). Korzet, přes něj natažený krajkový živůtek s dlouhými rukávy a stojáčkem u krku a hedvábná sukně jsou dnes nestárnoucí klasika, na kterou spoléhá nejedna nevěsta.

Bohužel v tomto případě svatba štěstí nevěstě nepřinesla. Kníže Rainier III. rozhodně nepatřil mezi nejvěrnější partnery a zlatá klec, ve které se herečka ocitla, jí na spokojenosti nepřidala. Grace Kelly se potýkala s alkoholem a v roce 1982 zahynula v autě.

Foto: Profimedia.cz

Grace Kelly si v roce 1956 vzala monackého knížete Rainiera III. Foto: Profimedia.cz

60. léta

Elizabeth Taylor (†79) byla skoro nevěsta z povolání – vdala se totiž osmkrát za sedm mužů. Richarda Burtona (†59) si vzala rovnou dvakrát. Byl to její osudový muž a první svatbu měli v roce 1964. Když se seznámili, oba byli zadaní. Své vztahy ukončili a Richard Burton požádal Elizabeth Taylor o ruku. Nedal jí však zásnubní prstýnek, jak je zvykem, ale přívěsek z osmnáctikarátového zlata, ve kterém byl zasazen smaragd obložený diamanty. Přívěsek se dal nosit i jako brož a herečka jej měla na veselce připnutý na šatech. Dnes byste do nich neřekli, že jsou svatební – byly nad kolena a ještě navíc žluté. Ve vlasech a v kytici měla Elizabeth Taylor hyacinty a lilie a vypadala dokonale bohémsky. Flower power!

Rozvedli se roku 1974. Napřesrok se zase vzali, ale v roce 1976 už opět podepisovali rozvodové papíry. Nemohli být ani spolu, ani bez sebe. Podle zákulisních informací spolu udržovali vztah až do konce života. Richard Burton zemřel v srpnu 1984.

Foto: Profimedia.cz

S Richardem Burtonem to byla láska jako z románu. Nedokázali žít ani spolu, ani bez sebe Foto: Profimedia.cz

70. léta 

Uvolněnost sedmdesátých let (tedy ve světě, u nás se o uvolněnosti hovořit nedalo, spíše naopak) se promítla i do svateb. Na obřad bylo možné přijít v podstatě v čemkoliv a málokdo by čekal, že zrovna nevěsta rokenrolového génia Micka Jaggera (74) zvolí tradici a půjde v dlouhých bílých šatech. Herečka Bianca Macías (73) si oblékla bílé šik sako s provokativním výstřihem a maxisukni a k tomu si nasadila apartní klobouk s širokou krempou. I její svatební outfit se stal inspirací pro mnoho žen. Nakonec ani toto manželství nevydrželo – brali se v roce 1971 a o osm let později už byli rozvedeni.

Foto: Profimedia.cz

Mick Jagger a Bianca Macías měli katolický obřad v Saint Tropez. Nevěsta byla ve čtvrtém měsíci těhotenství Foto: Profimedia.cz

80. léta

Těžko si představit ikoničtější svatbu, která by zasáhla víc lidí, než je ta královská z roku 1981. Následník britského trůnu princ Charles (69) si 29. července vzal lady Dianu Spencer (†36). O sňatku se hovořilo jako o pohádkové svatbě, a dokonce jako o svatbě století. Po celém světě ji sledovalo 750 milionů lidí – vzhledem k tomu, že ne všichni měli tehdy doma televizor, je to neuvěřitelné číslo. Když se připočítalo i rozhlasové vysílání, byla to celá miliarda „svatebčanů“. Dianiny velkolepé šaty vzbudily velice rozporuplné reakce. Někomu veliké balonové rukávy připadaly šílené, jiní je naopak vyzdvihovali. Róba prý byla velice nepohodlná a Diana se v ní necítila dobře – proto později fungovala jako symbol celého vztahu. Ani v manželství s princem Charlesem se necítila dobře.

Foto: Profimedia.cz

Dianě svatba štěstí rozhodně nepřineslaFoto: Profimedia.cz

90. léta

Svatba s Reném Angélilem (†73) byla skutečně pohádková. Ostatně stejně jako celý vztah zpěvačky Céline Dion (50) s tímto hudebním manažerem. Poprvé se potkali, když jí bylo dvanáct a jemu 38 let. Jeden z jejích sourozenců mu poslal nahrávku písně, kterou nazpívala. René Angélil věřil Célininu hlasu natolik, že později zastavil dům, aby mohl financovat její první album. A vyplatilo se. První oficiální rande měli, když bylo Céline devatenáct (a jemu 45), ačkoliv jiskřit to mezi nimi muselo už dřív.

Zasnoubili se, když bylo zpěvačce 23 let, svatbu, kterou přenášela kanadská televize, měli o tři roky později, 17. prosince 1994. Matka nevěsty to nesla velice těžce – tak veliký věkový rozdíl jí připadal zvrácený. „Jenže když někoho milujete, máte chuť to křičet do světa,“ odpovídala na to Céline. René Angélil zemřel v roce 2016 po těžkém boji s rakovinou. Jeho žena s dětmi při něm po celou dobu stály. Jednou tak zase zvítězil svatební slib „Dokud nás smrt nerozdělí“.

Foto: Profimedia.cz

Milostný příběh těchto dvou je jako z romantického filmuFoto: Profimedia.cz

Nultá léta

Na začátku 21. století to byl jeden z nejsledovanějších vztahů Hollywoodu. Drobná kráska, která působila téměř až zranitelně, a ostřílený, zkušený herec i milovník. Když se seznámili, měl Tom Cruise (55) za sebou už dvě manželství a Katie Holmes (39) se právě rozešla s přítelem. Lidé je podezírali, že jejich zamilovanost, která skrze fotoaparáty a kamery skoro až kapala, je hraná a pouze dobré PR pro chystané filmy. Aby to Tom vyvrátil, v talkshow Oprah Winfrey předvedl fenomenální scénu, kdy jak pomatený začal skákat po gauči a vykřikovat, že Katie miluje. A ani Katie Holmes netvrdila nic jiného – byla to láska na první pohled.

V listopadu 2006 měli v Itálii na hradě z 15. století opulentní svatbu. S rozpočtem si rozhodně hlavu nelámali – na jih Evropy pozvali mnoho hostů z Hollywoodu, při večeři jim zpíval Andrea Bocelli (59) a Katie měla dvoje svatební šaty, oboje z módního domu Giorgio Armani. Ty, které oblékla na obřad, byly ozdoben krystaly Swarovski. Rozhodně se jednalo o jednu z největších hollywoodských svateb té doby. Nicméně jim štěstí nepřinesla. Rozvedli se o šest let později, údajně kvůli scientologické církvi, jíž byl Tom Cruise čím dál posedlejší.

Foto: Profimedia.cz

Opulentní svatba se konala v Itálii na hradě z 15. století Foto: Profimedia.cz

První desetiletí

V té době jako kdyby se s nezapomenutelnými svatbami roztrhl pytel. Ať už to byl tajný a překvapivý sňatek Angeliny Jolie (42) a Brada Pitta (54), nebo George Clooneyho (57) a Amal Alamuddin (40). Jenže z celosvětového i společenského hlediska byla tou nejvýznamnější určitě královská veselka, kdy si princ William (35) bral svoji dlouholetou přítelkyni Kate Middleton (36). I jejich příběh je jako z pohádky. Seznámili se na škole, začali spolu chodit, poté si prošli pár krátkými odloučeními, aby zjistili, že bez sebe nemohou být.

29. dubna 2011 se rozezněly zvony Westminsterského opatství a z Kate Middleton se stala vévodkyně z Cambridge. Nevěsta měla šaty tak trochu ve stylu kněžny Grace – krajkový vršek s dlouhými rukávy a stojáčkem. I tento královský model se stal inspirací pro mnoho nevěst. Obřad tehdy sledovaly v televizi stamiliony (možná i více) lidí po celém světě. V současnosti Williamovi šlape na paty jeho mladší bratr Harry (33), který si 19. května vzal Meghan Markle (36), nyní vévodkyni ze Sussexu. I jejich svatba byla nezapomenutelná, a navíc v jistém smyslu i revoluční.

Foto: Profimedia.cz

U svatby prince Williama a Kate Middleton nejeden divák uronil slzu dojetí. Tento pár je totiž v Británii velice oblíbenýFoto: Profimedia.cz

A kterou svatbu považujete za ikonickou vy? Třeba tu vaši? 

Reklama

Načítám