Hlavní obsah

Interiér, který má atmosféru: Zařiďte si ho pod taktovkou tyrkysové!

Foto: Studio Aeiou

Pro relaxační koutek je tyrkysové provedení skvělou volbouFoto: Studio Aeiou

Reklama

Někdo ji vidí jako modrou, někdo zase říká, že je to zelená. Někomu evokuje uklidňující vodní hladinu, jinému zas divoké tropy. Tyrkysová je barva plná paradoxů, která vás v interiéru určitě bude bavit!

Článek

„Tyrkysová barva je velice populární, již Egypťané, Indiáni i v bájné Atlantidě ji měli v oblibě. Například ve feng-šuej je minerál tyrkys považován za kámen přinášející štěstí a blahobyt, pomáhá zklidnit a podporuje schopnost vyjádření a komunikace,“ uvádí designérka Michaela Szilágyiová ze studia Free architects.

Modrá, nebo zelená?

Spousta lidí označuje tyrkysovou jednoduše jako modrou barvu. Pro jiné je zase nepochybně zelená. „Odstíny tyrkysové vznikají přimícháním zelené do modré barvy. Tyrkysovou barvu lze potkat ve více variantách, může být nazelenalá nebo modřejší, světlá, ale také sytější tmavší,“ vysvětluje designérka.

Foto: Ikea

K venkovskému vintage stylu se tyrkysová hodí také. Kombinovat ji můžete s dalšími pastelovými barvami, například s bílou. Cena za nebesa nad postel 129 KčFoto: Ikea

Foto: H&M Home

Skleněná láhev na vodu s dekorativním ornamentem, cena 299 KčFoto: H&M Home

Proč zvolit tyrkysovou?

Nejenže rozzáří celý interiér, ale zároveň působí velmi uklidňujícím dojmem. Hodí se proto mimo jiné do místností určené pro relaxaci. Klidně tak můžete v tyrkysové realizovat koupelnu, ložnici nebo jakýkoli další odpočinkový prostor.

„Tyrkysová připomíná zážitek z pohledu na mořskou hladinu. Působí čistě a příjemně. Jen málokteré barvy vytvoří takovou atmosféru jako právě tyrkysová,“ podotýká Michaela Szilágyiová.

Foto: Dedra

Elegantní minimalistická váza z čirého skla s lehkým barevným nádechem, cena 249 KčFoto: Dedra

Foto: Free architects

Zakomponování sedacího nábytku v tyrkysové barvě zcela mění ráz místnostiFoto: Free architects

Foto: Lightworks

Světlo inspirované přírodními motivy se stane nepřehlédnutelným prvkem vašeho interiéru, cena 8567 KčFoto: Lightworks

Foto: Ikea

Pojízdný noční stolek v lehce futuristickém designu je praktický a má styl, cena 999 KčFoto: Ikea

Kam s ní?

Ač se jedná o velmi výrazný barevný odstín, je překvapivě velmi univerzální a dá se využít všemi možnými způsoby. „V jemných pastelových odstínech ji můžete použít v interiéru ve větším množství, třeba na výmalbu místnosti, v sytých odstínech je lepší ji volit jen jako akcent, tedy v doplňcích a dekoracích,“ doporučuje Lenka Kocourková z prodejen À La Maison.

Foto: Design Aťák

Pokud chcete tyrkysovou zařadit jen nepatrně, zkuste se zaměřit na bytový textil nebo kusové tapetyFoto: Design Aťák

Foto: Dedra

Oboustranná hebká přikrývka je vyrobena z měkkého lagoon polyesteru, který se nežmolkuje ani nepouští vlas, cena 399 KčFoto: Dedra

Velmi zajímavě vypadá využití tyrkysové pouze na jeden prvek interiéru. Například na sedací nábytek, koberec či komodu. Ta zároveň může být upravena patinováním, čímž dosáhnete nezaměnitelného vintage designu.

Foto: Simdesign

V dětském pokoji se nemusíte bát experimentů. Kombinujte tyrkysovou i s jinými odstíny modréFoto: Simdesign

„Dokonce i malé detaily v tyrkysových barvách jsou úžasným způsobem, jak osvěžit interiér. Například sada tyrkysových polštářků jistě prostor rozveselí, rámečky nebo tyrkysový obraz se vám budou určitě také hodit,“ říká Michaela Szilágyiová.

Foto: Qualy

V tyrkysové mohou být i drobné detaily, například věšák na klíče, cena 299 KčFoto: Qualy

S čím tyrkysovou kombinovat?

Překvapivě se dá tyrkysová kombinovat se širokou škálou odstínů, a to jak s jemnějšími pastelovými, tak s výraznějšími sytými odstíny.

„K oblíbeným kombinacím patří bílá barva s akcentem tyrkysové a černé. A pokud se to ke stylu interiéru hodí, skvěle vypadá tyrkysová se zlatou,“ uvádí Lenka Kocourková.

Foto: H&M Home

Bavlněný povlak na polštář s potiskem psa, cena 249 KčFoto: H&M Home

Foto: FunkDesign

Tyrkysová vypadá nádherně i v kombinaci s hnědouFoto: FunkDesign

Foto: Dedra

Dřevěná komoda v tyrkysové barvě se čtyřmi prostornými zásuvkami je záměrně upravena do patiny, cena 699 KčFoto: Dedra

„Tyrkysová je úžasná také v kombinaci s citrusovými tóny, zejména s limetkou. Skvěle funguje s jinými odstíny modré i jejím nejtmavším odstínem námořnické modré. A v neposlední řadě tvoří výjimečný pár s červenou,“ doplňuje Michaela Szilágyiová.

Máte rádi tyrkysovou? Nebo dáváte přednost jiným barvám?

Reklama

Načítám