Hlavní obsah

Jahodové sladkosti, které osvěží. Zkuste je!

Foto: Greta Blumajerová

Jahodové moučníky na letní vlně. Zkuste je!

24. 6. 2013

Domácí džem, mrazená dreň nebo třeba bublanina. Jaké další recepty s jahodami vás mohou v léte osvěžit? Připravili jsme pro vás tři tipy, které jsou snadné i rychlé.

Článek

O jahodové recepty u nás na stránkách rozhodně není nouze. Tentokrát jsme se ale zaměřili na ty, které nejsou příliš náročné, nezaberou tolik času, dobře vypadají, a dokonce vás i osvěží. Jak na ně?

Chlebíček s mascarpone a jahodami

Na 1 biskupský chlebíček potřebujete:250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru krupice, kůru z půlky citronu,1 vanilkový pudinkový prášek, 150 g jahod, 100 g mascarpone, jahody na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

V chlebíčku není žádná mouka, je proto šťavnatý a tak dobrý!

Postup:Tvaroh vyšlehejte s vejci, přidejte vanilkový cukr, cukr krupici, nastrouhanou citronovou kůru, vanilkový pudinkový prášek a na kousky nakrájené jahody. Vše dobře promíchejte (část jahod můžete pro barvu rozmixovat), nalijte do formy na biskupský chlebíček a pečte 35 minut při 180 stupních Celsia. Plátky chlebíčku pak potírejte studným mascarpone, zdobte jahodami a podávejte.

Jahodová polévka s mátou

Na 4 porce potřebujte:400 g čerstvých jahod, několik snítek čerstvé máty, 1 vanilkový cukr nebo lžičku vanilkového extraktu, 100 ml pomerančové šťávy, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku medu, 2 lžíce jogurtu + trochu na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Pokud si užíváte hravé odpoledne, můžete polévku vypít třeba i brčkem

Postup: Jahody nakrájejte na kousky, přidejte k nim asi 100 ml vody, vanilkový cukr či extrakt, asi 5 lístků máty, vše přesuňte do hrnce a krátce (asi 3 minuty), polévku povařte. Stáhněte z plamene a nechte vychladnout. Do rozvařeného základu přidejte pomerančovou a citronovou šťávu, med, jogurt pro zjemnění a vše rozmixujte. Podávejte dobře vychlazené, ozdobené jogurtem a mátou.

Jahodové šneky

Na 1 roládu potřebujete: 4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce vody, 4 lžíce kakaa, 2 lžičky prášku do pečiva, 200 g jahod, 300 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr, 1 želatinový ztužovač, čokoládu a čerstvou jahodu na ozdobu

Foto: Greta Blumajerová

Fešáci z obyčejné rolády. Zkuste je, není na nich nic složitého!

Postup: Oddělte žloutky a bílky, žloutky vyšlehejte s cukrem, vanilkovým extraktem a vodou. Přimíchejte kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec i sníh z bílků. Těsto dobře promíchejte, nalijte na plech s pečicím papírem a základ rolády pečte při 180 stupních asi 10 minut. Po vyndání z trouby na roládu položte volný arch pečicího papíru, srolujte ji a nechte krátce vychladnout.

Mezitím můžete připravit krém. Trochu jahod odeberte, rozmačkejte je vidličkou a přimíchejte k vyšlehané smetaně. Zbytek jahod nakrájejte na menší kousky. Želatinový ztužovač připravte dle návodu a vmíchejte do něj šlehačku. Trochu krému si oddělte do zdobicího sáčku, přidejte do zbytku jahody, krémem potřete roládu a zaviňte ji tak, aby kousek ještě zbýval. Na okraj stříkejte pusinky, zapichujte do nich kousky jahod (jako tykadla), roládu nechte vychladit a krájejte ji na šnečky.

Další spoustu letních receptů najdete v rubrice Vaše recepty!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.