Hlavní obsah

Jak by měl vypadat normální den z hlediska vylučování?

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Reklama

Devatenáctý listopad je Světový den toalet. Věnujte nejen tento den pozornost tomu, jak často musíte i jak vaše moč či stolice vypadají. Není to nic nechutného, naopak. Může vám to pomoci včas odhalit vážné onemocnění.

Článek

Téma zažívání je pro mnoho lidí stále tabu. Přitom zácpa, řezavá bolest při močení nebo krev ve stolici jasně signalizují onemocnění, které je třeba léčit. Když ho budete ignorovat, problém často jen naroste.

Musíte ráno hned? V pořádku

Močový měchýř pojme maximálně půl litru tekutiny, ohlásit se ale může, už když ho zaplní asi 150 ml moči. Během spánku se tělo čistí a tráví, není tedy divu, když vás ještě před budíkem probudí plný měchýř. Nemělo by vás zaskočit ani to, je-li moč ráno hustší, tmavší a silněji zapáchá: je koncentrovanější, abyste mohli dlouhé hodiny nerušeně spát.

Ideální je, pokud si ráno dojdete i na velkou. Tělo by se mělo vyprazdňovat pravidelně, jinak ho zbytečně zatěžují toxiny. Nemáte stolici ráno automaticky? Můžete si defekační reflex nacvičit. „Hned po probuzení vypijte sklenku vlažné vody, třeba i lehce projímavé minerálky, nebo zkuste něco malého pojíst, například bílý jogurt. Po dvaceti minutách běžné ranní aktivity zkuste usednout na toaletu a snažte se vyprázdnit,“ radí Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren Benu. Takto je třeba postupovat každý den, nijak násilně ale netlačte.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Každá výrazná změna v pravidelnosti by měla vzbudit vaši pozornostFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Moč je žlutá, stolice tmavá

Moč má být žlutá. Světlejší až čirá znamená, že pijete až příliš, což zbytečně zatěžuje ledviny. Naopak tmavá moč většinou upozorňuje na nedostatečný pitný režim. Jakákoliv jiná barva souvisí v prvé řadě s tím, co jíte: moč obarví třeba řepa, chřest, borůvky, ale i některé léky. Dlouhodobější zabarvení zejména do rudé nebo černé řešte s lékařem – na svědomí ho může mít nádor, žloutenka, špatně fungující ledviny nebo zánět močových cest.

Barva stolice by se měla pohybovat v různých odstínech hnědé, kvůli jídlu může získat krátkodobě jiný nádech. Pokud v ní ale přetrvává černá, červená, žlutá nebo zelená, možná jde o signál vnitřního krvácení, problémů s funkcí některých orgánů či závažného onemocnění.

Pevná klobása, ale bez bolesti

Obecně odborníci považují za normální takovou stolici, která má válcovitý tvar klobásy. Opouštět tělo by měla přirozeně, bez bolesti, natož drobných krvácivých zranění. Pokud se s takovými potížemi perete často, přidejte vlákninu a víc pijte a prověřte, zda netrpíte nějakou potravinovou alergií či intolerancí. Vsaďte také na pravidelný pohyb, který podpoří střevní peristaltiku.

Žádoucí není ani vodnatá stolice, signalizuje střevní nerovnováhu, navíc odvádí z těla příliš rychle živiny, které střeva nestihla vstřebat. Déletrvající obtíže dehydratují a oslabují imunitu, proto je třeba zjistit příčinu.

Foto: MRAORAOR, Shutterstock.com

Stolice by měla tělo opouštět bez bolestiFoto: MRAORAOR, Shutterstock.com

Zápach nevadí

Nepříjemný odér je rušivý spíše společensky, k zdravému vyprazdňování však patří. Záleží hodně na tom, co jíte, intenzivnější bude například po pivu nebo mase. Pokud ale cítíte delší dobu zápach, který neznáte, případně je mnohem silnější, mohlo by jít o infekci, cukrovku nebo selhání ledvin.

Na WC i v noci?

Muset si odskočit i v noci je v pořádku, hrozí to zejména po alkoholu nebo větším množství kofeinu. U žen může být souvislost s menstruačním cyklem, ale i s infekcí močových cest – pak bývá močení doprovázené řezavou bolestí či pálením. Odborníci se domnívají, že jít v noci jednou či dvakrát na malou je stále v normě. Pokud vás to ale obtěžuje, nechte se vyšetřit. „Například když člověk většinu toho, co vypije, vymočí v noci, zjišťuje se, jestli má zdravé srdce. Nebo když moc nepije, a přesto chodí čůrat často, zkoumá se, zda netrpí cukrovkou,“ vysvětluje primářka Michaela Matoušková z Centra komplexní urologické péče Urocentrum Praha.

Reklama

Načítám