Hlavní obsah

Jak často kojit?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kojte podle potřeby miminkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Každá maminka zcela přirozeně chce, aby její miminko prospívalo. Což v počáteční fázi spočívá v tom, aby přibíralo na váze. Pokud může kojit, tak se snaží pro to udělat maximum. I v tomto ohledu ale často platí, že „méně je někdy více".

Článek

Mnohé maminky propadnou panice, že děťátko zpočátku nepřibírá, bojí se, že nemají dostatek mléka nebo že dítě neumí pít. Řeší to tím, že miminko neustále přikládají k prsu. „To má smysl pouze v prvních dnech života, kdy se stimuluje tvorba mléka. Potom je to zbytečné, dokonce kontraproduktivní," vysvětkuje porodní lékař Antonín Kratochvíl.

Jaké intervaly jsou nejvhodnější

I dnes někteří zdravotníci tvrdí, že by se dítě mělo zpočátku kojit každé dvě hodiny. Podle doktora Kratochvíla to má svůj smysl, ale nelze z toho dělat dogma. „Některé děti déle spí, a pak o to více vypijí. Tenhle režim rozvoji jejich organismu vyhovuje, i když třeba přibírají na váze pomaleji," konstatuje porodník. Jak dodává, příliš časté kojení může u některých dětí způsobit to, že pokaždé vypijí jen minimum, a pak mají o to častěji hlad.

Když se miminku sání nedaří

Jsou novorozenci, kterým pití z prsu zkrátka nejde. Pak je na místě trpělivě zkoušet kojit co nejčastěji. Jak radí doktor Kratochvíl, v těchto případech stojí za to riskovat i dočasnou ztrátu váhy. Podle jeho slov pak často dítě dokáže vynaložit potřebnou energii a začít sát. Samozřejmě nelze tuto metodu aplikovat u miminek s riskantně nízkou váhou. Pak je řešením mléko odstřikovat a krmit z lahve. „Je to náročnější, ale pro dítě prospěšnější než to vzdát a přistoupit na umělou stravu," konstatuje odborník.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Spokojené dítě poznáte lehceFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Budit dítě na kojení?

Některá miminka jsou takzvaně spavá a ke krmení se budí až třeba po čtyřech, pěti hodinách. Opět platí, že pokud neztrácejí na váze, není třeba se tím znepokojovat. Mnohé „zkušené matky" to považují za záviděníhodnou výhodu. „Ty se máš, já jsem musela kojit každé dvě hodiny, buď ráda," zní častá věta, kterou povzbuzují své přítelkyně, jejichž problémy s kojením jsou opačné.

Největší hloupost je budit dítě v noci. „Jestliže maminky mají strach, že dítě nemá dostatek mléka a budí ho i v noci, šijí si na sebe bič. Přirozená potřeba miminka to zjevně nevyžaduje, ale naučí se na to, takže pak se vám bude třeba do tří let v noci budit a dožadovat se jídla," popisuje své zkušenosti Antonín Kratochvíl.

Podle čeho se řídit?

Intervaly kojení by měly vycházet ze spontánní potřeby miminka - tedy kojit, když se samo probudí.

Pokud dítě dlouho spí a zároveň ztrácí nebo dlouhodobě nepřibírá na váze, zkuste kojit častěji, případně mu dávejte odstříkané mléko.

Pokud mu ani to nestačí, je nutné přistoupit na umělou výživu.

Reklama

Načítám