Hlavní obsah

Jak často lidé současnosti masturbují?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Říká se, že v dnešní době není na nic čas – ani na milování či sex v jakékoli podobě. Je to skutečně tak? Opravdu se ze světa a ložnic vytrácejí hezké chvíle plné vášně a uvolnění?

Článek

Sexuolog Petr Weiss říká, že masturbace je zvláště v některých životních obdobích, především však v době dospívání, optimálním způsobem uvolňování sexuálního napětí. Někdy může dobře sloužit také jako doplňkový způsob sexuálního uspokojování i během manželství (dá se masturbací zhubnout?).

„Postoje k masturbaci má česká společnost velmi liberální. Za škodlivou ji považuje pouze devět procent žen a čtyři procenta mužů, přičemž naprostá většina se domnívá, že jde o přirozený projev lidské sexuality,“ říká Petr Weiss. Tabu tedy už rozhodně dávno není. Ale jak běžná je? A kdo ji vlastně provozuje častěji, muži nebo ženy? Odpověď nabízí anketa s pořádným balíkem respondentů!

Kdo masturbuje častěji?

Národní průzkum sexuálního zdraví a chování (NSSHB) udělal největší průzkum zaměřený na sex ve Spojených státech, na kterém se podíleli vědci z Indianské univerzity z Bloomingtonu. Probíhal mezi lety 2009 až 2018 a zúčastnilo se ho více než 20 000 lidí ve věku mezi 14 a 102 lety.

Pokud jde o masturbaci, pouhých 5 % žen ve věku kolem 30 let ji provádí více než čtyřikrát týdně, zatímco to samé tvrdí 20,1 % mužů. Zbytek prý na něco takového nemá čas nebo chuť. Třetina všech oslovených si dopřává chvilky o samotě dvakrát až třikrát měsíčně. Není důvod myslet si, že by to u nás dopadlo nějak zásadně jinak. Pokud vás zarazil výrazný rozdíl mezi ženským a mužským chováním, vysvětlení je jednoduché.

Onanie zlepšuje i sex ve vztahu

Podle sexuologa Petra Weisse ženy zrají v sexuální oblasti déle a pozvolněji, v podstatě do třiceti let. Ve srovnání s muži u nich hraje důležitou roli také psychologický a vztahový kontext sexuality – i proto masturbují s nižší frekvencí než muži, což je možná velká škoda.

Vědci i odborníci z řad sexuologie se přiklánějí k tomu, že existuje spousta kladných fyzických a duševních účinků onanie, mezi které patří například snížení stresu a úzkosti (jak vypadá sex po čtyřicítce?). Není to snad to, s čím se nejen dnešní zaměstnané manažerky a mámy od dětí dennodenně perou? Dámy, které se častěji milují samy se sebou, mívají podle sexuologů také lepší povědomí o svém těle a dokonce i aktivnější milostný život.

Foto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Mezi důsledky onanie patří například snížení stresu nebo lepší spánekFoto: G-Stock Studio, Shutterstock.com

Sex jako terapie

„Masturbace má prokazatelně rekreační i terapeutické funkce. V léčbě je například důležitá při terapii anorgasmie u žen, což je neschopnost dosáhnout vyvrcholení,“ popisuje Petr Weiss ve svých Sloupcích o sexu s tím, že i u párů, kde je mezi partnery velký rozdíl v sexuální potřebě, je pro partnera s vyšší sexuální apetencí onanie určitě lepším řešením než nevěra nebo styk s prostitutkami.

Kdy je masturbace nebezpečná

Samozřejmě pokud milenec dává přednost samohrátkám před partnerským sexem, může to být signálem narušení vztahu nebo toho, že ho žena přestala vzrušovat, a proto vyhledává jiné podněty pro své sexuální vzrušení.

Co se však týče stížností na nedostatek času či nechuť, je evidentní, že ať muž či žena, každý by si měl udělat chvíli sám na sebe, byť jednou za týden nebo měsíc. Ona totiž taková masturbace k výše uvedeným pozitivům také zlepšuje kvalitu spánku, podporuje koncentraci a dobrou náladu a v neposlední řadě ulevuje ženám od menstruačních křečí.

A jestli máte chvilku, podívejte se, ke kterým hollywoodským fešákům byla příroda skoupá. Kdo má malý penis? 

Reklama

Související témata:

Načítám