Hlavní obsah

Jak dlouho kojit? Tato žena to vydržela 9 let!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Mateřské mléko je to nejlepší, co můžete svému dítěti dát. Odborníci doporučují s odstavením potomka nespěchat, ale čtyřnásobná matka Sharon Spink nejspíš předčila všechna možná očekávání expertů. Dceru kojila přes devět let!

Článek

O prospěšnosti a důležitosti kojení netřeba diskutovat. Koneckonců Světová zdravotnická organizace doporučuje dopřát miminku prvních šest měsíců skutečně jen mateřské mléko a pak s postupným zaváděním běžné stravy kojit až do dvou let dítěte. Britka Sharon Spink (50) však tohle doporučení výrazně přesáhla: dceru Charlottu kojila devět let.

Plány mnohonásobně překročeny

Sharon má celkem čtyři děti, ale u prvních tří s kojením moc úspěšná nebyla. Kim (30) a Sarah (28) si s mateřským mlékem vystačily v podstatě jen pár týdnů, Isabel (12) pak byla čtyři měsíce kojena plně a další dva s přikrmováním.

Podle Sharon to bylo způsobeno i nedostatkem informací, zkušeností a míst, kde by jí poradili. Byla rozhodnutá, že u čtvrtého potomka to bude jinak. Prvním cílem bylo vydržet šest měsíců, tedy dát dítěti minimum, o němž mluví Světová zdravotnická organizace. „Po půlroce, když jsem stále bez problémů kojila, jsem si říkala, jak je to super a že to zvládneme do Charlottiných prvních narozenin,“ vzpomíná zkušená maminka.

Ani s první sfouknutou svíčkou ale Sharon mléko nedocházelo a holčička měla o maminčin prs stále zájem: „Tak jsem si říkala, že to půjde ještě rok.“ A když dcerka oslavila druhé narozeniny, přestala si Sharon dávat jakákoli časová omezení. „Prostě jsem si řekla, že budu kojit tak dlouho, jak ona bude chtít a jak dlouho to půjde. Rozhodla jsem se, že to nebudu já, kdo určí okamžik odstavení, ale Charlotte. Že to bude její volba,“ vzpomíná.

Foto: Profimedia.cz

Sharon nechala rozhodnutí, kdy s kojením skončí, na dceřiFoto: Profimedia.cz

Přišlo to postupně

Dceru kojila v podstatě kdekoli. „Krmila jsem ji i na veřejnosti, u kadeřníka, v supermarketu, v kostele. Když jí ale bylo tak čtyři pět let, už to byly jen naše chvilky doma v soukromí,“ popisuje Sharon s tím, že pětiletou holčičku kojila zhruba třikrát denně.

V té době už Charlotte samozřejmě spala celou noc, přesto často přišla za maminkou a napila se. „Kolikrát jsem to ani nezaznamenala, až když jsem ji ráno našla v posteli u prsu,“ směje se žena.

Od pěti let Charlotte frekvenci kojení sama snižovala, měla stále víc podnětů a věcí, které ji zaměstnávaly. „Pauzy prodlužovala a v poslední době jsem ji kojila třeba jen jednou za měsíc – když byla smutná, bez nálady nebo jen tak chtěla být se mnou,“ vysvětluje Sharon.

Původně se prý Charlotte chtěla odstavit, až jí bude deset, ale nakonec to udělala dřív – desáté narozeniny oslaví až v dubnu příštího roku. „Tyhle naše chvilky mi budou chybět, ale smutná z jejího rozhodnutí nejsem. Jsem naopak šťastná, že vše šlo tak, jak jsem si vysnila. Přirozeně, bez nátlaku, podle přání a představ mé dcery,“ tvrdí Sharon.

Foto: Profimedia.cz

Díky dlouhému kojení se prý holčička těší dobrému zdraví a s matkou má velmi krásný vztahFoto: Profimedia.cz

Není to divné!

Čtyřnásobná matka vypráví, že ačkoli od manžela, přátel i mnoha dalších lidí měla vždy podporu, setkala se také s řadou negativních a nenávistných reakcí. „Říkali, že jsem blázen, že dceru zneužívám, že jsem pedofilní. Nejdřív mě to mrzelo, ale pak jsem se přes to přenesla. Vím, že jsem pro dceru udělala to nejlepší,“ říká Sharon, která je prý na své tělo a na to, co dokázalo, velmi pyšná.

Díky dlouhému kojení prý mezi ní a dcerou vzniklo velmi silné citové pouto. „A navíc je tu i zdravotní dopad. Charlotte nikdy neměla rýmu, kašel, zánět středního ucha, nic. Nemá jediný zubní kaz,“ vyjmenovává Sharon. „Myslím, že je spousta matek jako já, ale bojí se o tom mluvit. Moc bych chtěla, aby pochopily, že ať už kojí své děti jakkoli dlouho, je to přirozená věc, za kterou není třeba se vůbec stydět,“ dodává.

Připadá vám to přirozené, nebo spíš divné?

Reklama

Načítám