Hlavní obsah

Jak letos zhubnout? Naučte se správně formulovat předsevzetí!

Foto: Thinkstock

„Každé ráno si dám sklenici čerstvé pomerančové šťávy!" To je mnohem lepší předsevzetí než neurčité „od prvního začnu žít zdravě"Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začínám hubnout! Také jste udělali tu hloupost a pronesli něco takového hned po novoročním přípitku? Dokud vás to ještě drží, poradíme vám, jak se pokud možno vyhnout fiasku aneb Co funguje?

Článek

V silvestrovské euforii se zdá všechno možné, třeba i to, že každý den uděláte sto sedů-lehů. „Čím náročnější a striktnější je ale předsevzetí, tím rychleji je opustíte,“ ujišťuje psycholožka a zakladatelka společnosti STOB Iva Málková. Doporučuje vyhnout se takovým cílům, ve kterých se vyskytují nekompromisní výrazy jako nikdy, vždycky nebo každý den (už nikdy si nedám k snídani koblihy, každý den budu chodit do posilovny).

Každý prohřešek nebo vynechání (ke kterému nevyhnutelně musí dojít, protože jste člověk, ne stroj) totiž posílí vaše přesvědčení, že nejste schopní dosáhnout cíle – a to povede buď k totální rezignaci (nemá smysl se snažit, stejně to nedokážu), nebo k tomu, že se vrhnete na některý ze „zázračných“ přípravků na hubnutí, které slibují, že zhubnou za vás. Obojí je cesta do pekel. Jak by tedy mělo vypadat rozumné novoroční předsevzetí?

Postupné malé krůčky jsou lepší než velká změna

„Je zbytečné se vyčerpávat celkovou změnou životního stylu. Každý člověk má jen omezené množství vůle, a ta časem dojde. Mnohem výhodnější je zvolit jeden návyk. Když budete úspěšní v jeho změně, což není zdaleka tak obtížné, pozitivně vás to naladí. Za měsíc přidejte další návyk, pak další – a za rok z vás skutečně může být jiný, štíhlejší člověk,“ popisuje osvědčenou strategii Iva Málková.

Foto: Thinkstock

Nesnažte se změnit svůj životní styl úplně a od základu. Začněte třeba zdravější snídaníFoto: Thinkstock

Najděte škodiče a zatočte s ním!

Jaký návyk by to mohl být? Psycholožka doporučuje napsat si seznam věcí, které vám hubnutí nejvíc kazí, a na ty se zaměřit.

  • Milujete uzeniny? Nemusíte se jich vzdát úplně, jen vyměňte tučnou klobásu za kvalitní libovou šunku.
  • Potřebujete si ráno osladit život? Sladká snídaně není zakázaná. Celozrnné pečivo s medem vás časem uspokojí stejně jako kobliha, uvidíte! Můžete vyzkoušet i některý z triků, jak nastartovat metabolismus hned po ránu.
  • Není nutné hned od základu měnit celý jídelníček, pro začátek stačí u každého oběda ubrat trochu přílohy a přidat misku zeleniny.
  • Pokud zrovna prožíváte extrémně náročné nebo těžké životní období (nemoc nebo úmrtí v rodině, pracovní vypětí a podobně), do změny životního stylu se nepouštějte. Nejdříve si udělejte v životě pořádek, třeba i s pomocí psychologa.
  • Neopakujte stejné chyby! Pokud něco nefungovalo před rokem, není důvod věřit, že to zabere letos. O nejrůznějších hubnoucích přípravcích, které se vždycky v lednu vyrojí, Iva Málková říká: „Existuje jednoduché pravidlo, jak rozeznat podvody od rozumných metod. Pokud vám někdo slibuje, že můžete zachovat svoje pohybové a stravovací návyky a jen něco přidat, nemůže to fungovat. Smysl má jen taková metoda, která vede k energetické nerovnováze."
Foto: Thinkstock

Pravidelné cvičení? Paráda! Vytrváte při něm ale jen tehdy, pokud si dáte splnitelný a rozumný cílFoto: Thinkstock

Při výběru toho, co byste mohli změnit, je dobré se zaměřit na spouštěče, které nežádoucí chování vyvolávají. Chodíte každé ráno do práce kolem lákavě vonící pekárny? Změňte trasu! Maminka nebo babička vás pravidelně zásobuje koláči? Řekněte jí, že vám sladké zakázal doktor. A změny, ke kterým se odhodláte, neberte tragicky. Děláte to přece pro sebe!

Povedlo se vám někdy dát si novoroční předsevzetí, které jste opravdu splnili? Napište nám o tom! A nemusí se týkat jen hubnutí.

Reklama

Načítám