Hlavní obsah

9 největších chyb, kterými každý den škodíte své pleti!

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Foto: RomarioIen, Shutterstock.com

Reklama

Kdo by nechtěl mít krásnou pleť po celý rok – i život! Vyhnete-li se největším a nejčastějším chybám v péči, bezvadná pokožka už nebude jenom sen. Víte, jak často můžete pleť ošetřovat peelingem, proč se nesprchovat horkou vodou a častěji převlékat polštář?

Článek

Péče o pleť je věčné téma. Každá žena by si přála oddálit vrásky a mít pokožku bez sebemenší chybičky. Možná byste takovou i měly, jen kdybyste jí neházely klacky pod nohy! Přesvědčte se, zda neděláte některou z následujících chyb.

1. Dostatečně se neodlíčíte

Odličujete se mizerně (anebo snad vůbec ne)? Když už si dáte tu práci a zbavíte obličej nánosu krémů, líčidel a nečistot, ujistěte se, že to děláte správně. Voda a mýdlo opravdu nestačí!

Perfektní pokožkou jsou vyhlášené Korejky, tak proč se u nich neinspirovat? „Jsou posedlé důkladným čištěním, protože vědí, že tento krok je naprosto zásadní v dosažení jemné, zářivé a hebké pleti,“ prozrazuje farmaceutka Lucia Havlíková, zakladatelka obchodu Pure District. Důkladné odlíčení by mělo být dvoufázové. První fáze obsahuje čisticí (odličovací) olej, pak následuje čisticí krém nebo gel. Nakonec vše opláchněte vodou. Jen pro připomenutí: obličej je třeba čistit i ráno!

Foto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

Jistě jste to už slyšely, ale opakování je matka moudrosti: odlíčení a čistění jsou v péči o pleť základFoto: MilanMarkovic78, Shutterstock.com

2. Používáte moc často peeling

Peeling obličeje provádějte maximálně jednou za týden nebo dva. Máte-li hodně citlivou pleť se sklonem k zarudnutí a viditelným žilkám, této proceduře se vyhněte obloukem. Naopak pokožka tuhá, náchylná k maštění peeling uvítá. Přitom však vynechte hrubé, doma vyrobené přípravky – například s mořskou solí. „Nedoporučuji používání hrubé soli u zdravé pleti a v žádném případě na obličej! Krom mechanického poškození sůl vysušuje kůži,“ říká Marcela Baldas z kosmetického institutu značky Natinuel.

3. Zkoušíte stále další kosmetiku

Rády zkoušíte kosmetické novinky? Střídáte různé druhy krémů, odličovačů a make-upů jak na běžícím páse – klidně obden? Koledujete si o podrážděnou pleť. Jeden produkt vydržte používat alespoň tři měsíce. Dáte mu čas ukázat, co umí, a pokožka si na něj navíc zvykne.

Foto: Nadin Panina, Shutterstock.com

Pečující ani dekorativní kosmetiku nestřídejte příliš často. Kůže musí stále reagovat na něco jiného a může být hodně podrážděnáFoto: Nadin Panina, Shutterstock.com

4. Nedostatečně hydratujete

Také jste slyšely, že když je venku pod nulou, hydratační krém na pleti zmrzne (protože obsahuje vodu) a způsobí popraskání kůže? „Tyto produkty jsou vyráběny technologiemi, které v mrazu pleť nenarušují, a to ani na povrchu, ani v hlubších vrstvách,“ říká estetická dermatoložka Yvonne Bergerová. Takže se hydratace nevzdávejte. Víc si škodíte, když v mrazu necháte pokožku bez ochrany.

5. Používáte nevhodnou kosmetiku 

Další chybou je používat kosmetiku určenou pro jiný typ pleti, než máte, nebo se bezhlavě inspirovat návody na domácí a přírodní péči, která ale často nefunguje. Poslední dobou je oblíbencem kokosový olej. Nepronikne ale hlouběji do pokožky, zato vytvoří vrstvu, která se nevstřebá. Výsledkem pak může být dehydratovaná pleť. Hodí se spíš na výrazně suchá místa, jako jsou lokty nebo paty.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Nikdy se neřiďte módností produktů ani metod, ale vždy jedině tím, co vaše pleť doopravdy potřebujeFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

6. Sprchujete se horkou vodou

Milujete dlouhé horké sprchy? Bohužel tak škodíte své kůži. Příliš teplá voda omývá horní vrstvu (hydrolipidický film), která funguje jako bariéra. Nejvíc to vadí citlivé a suché pleti, jež se snadno podráždí. Užíváte-li ve sprše odličovače, které se na vlhké kůži napění a opláchnou, hlídejte, aby byla voda spíš vlažná – alespoň během odličování!

7. Máte špinavé povlečení

Když se v mazových žlázách nahromadí maz a s neodloupnutými odumřelými kožními buňkami vytvoří v podstatě zátku, vznikne pupínek – ať již jako černá tečka, nebo uhřík s bílou špičkou. Příliš mazu na kůži zase podporuje množení bakterií a ty pak vyvolávají záněty.

K zhoršení akné může proto přispívat i déle nevyměněné ložní prádlo. Rády se na něm drží odumřelé kožní buňky a bakterie. A čím víc mikroorganismů, tím víc pupínků. Je tedy vhodné ho měnit ideálně jednou za týden, maximálně jednou za 14 dní. S tím souvisí i další rada: během dne si na obličej sahejte co nejméně. Trpíte na pupínky na bradě? A nepodpíráte si hlavu u stolu? Aha!

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tvorbu pupínků snižuje pravidelné čistění, peeling a také omezení styku pleti s bakteriemi – třeba na povlečení či neumytých rukouFoto: fizkes, Shutterstock.com

8. Nemyjete štětce ani houbičky

Před líčením si vždy umyjte ruce. A zrovna tak byste měly držet v čistotě i štětce a houbičky – čas na jejich vyčištění si najděte minimálně jednou za týden. Stačí vám k tomu voda a mýdlo, nebo si pořiďte speciální čisticí roztoky.

9. Pořádně nepřipravíte pleť na make-up

Na neodlíčenou pleť byste neměly nanášet líčidla. Nikdy. Pleť si tak totiž ucpáváte v podstatě špínou a mohly by vás překvapit černé tečky a pupínky. Za silnějším akné bývají hormonální změny (tudíž větší tvorba mazu a následně množení bakterií), genetika a mnoho dalších faktorů, ovšem tohle kůži rozhodně nepřispěje. Líčidla nanášejte na čistou tvář ošetřenou hydratačním krémem. „Pleť bude ‚nacucaná‘ a jedině tak bude make-up vypadat perfektně, jako byste ho vlastně vůbec neměly,“ doporučuje vizážistka Daniela Kremláčková.

Děláte nějakou „pleťovou“ chybu?

Reklama

Související témata:

Načítám