Hlavní obsah

Jak na dokonale šťavnaté a měkké maso? Upečte ho v sáčku

Hodnocení:
(30)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
2 hodiny 30 minut
Náročnost
nízká

Milujete dobré jídlo, ale ještě radši máte dobré jídlo, které je téměř bez práce? Pak vyzkoušejte náš trik se sáčkem na pečení – všechny suroviny do něj jednoduše nasypete a veškerou další práci za vás už odvede trouba. Nehrozí připálení a maso bude krásně šťavnaté. Jediná nevýhoda: i když si ho naplánujete sníst za dva dny, vždycky zmizí dřív...

Ingredience pro:
6 porcí
Na trhané maso
  • 1200 g hovězího krku
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • chilli
  • 1 pomeranč
  • 1 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 1 limetka
Článek

Postup

Krok 1: Maso (krk nebo libovější zadní) pokrájejte na 4cm kostky a v míse nebo přímo v pečicím sáčku (ty koupíte ve větších supermarketech, drogeriích, domácích potřebách a na internetu) smíchejte s nahrubo pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem, solí, kořením, protlakem, šťávou z jednoho pomeranče (lze vynechat) a trochou cukru nebo medu. Chilli dejte podle chuti nebo vynechte.

Krok 2: Sáček uzavřete, nahoře propíchněte nožem, aby mohla unikat pára, a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na asi 2,5 hodiny, nebo až je maso na dotek měkké.

Krok 3: Upečené maso i se šťávou přesuňte do mísy, kde ho dvěma vidličkami natrhejte na vlákna. Vmíchejte šťávu z jedné limety, ochutnejte a případně dosolte.

Krok 4: Podávejte v sendvičích, jako burgery, v salátu, s bramborami nebo jako my na mexický způsob: s tortillami, červenou cibulí, koriandrem a rozmixovaným avokádem ochuceným solí, citronem a pepřem.

Další triky pro trhané maso

  • Jestli vám nechutná římský kmín, maso klidně ochuťte jen solí, pepřem a drceným klasickým kmínem nebo jiným oblíbeným kořením.
  • Stejně dobře jako hovězí se hodí kuřecí a krůtí stehna či vepřové ramínko a krkovice. Tyto druhy masa navíc stačí péct kratší dobu.
  • Pečicí sáček má tu výhodu, že se vám v pekáči nic nepřipálí a není potřeba dolévat tekutinu, ale jestli ho neseženete, použijte jednoduše hrnec nebo pekáč s poklicí. Jen čas od času zkontrolujte, že je v něm dostatek tekutiny.
Foto: Greta Blumajerová

Trhané maso je skvělou variantou i na večírky – spolu se zeleninou a omáčkami ho dejte do misek. Každý si do tortilly nebo housky jednoduše naloží, co má rád

Máte jiný nápad pro podobně univerzální základ jídla? Podělte se o něj!

ynezorPumanzeSaNyknalC