Hlavní obsah

Jak na podzim odolat nemocem? Nezapomínejte na probiotika!

Foto: Profimedia

Denně jeden jogurt k snídani nebo k svačině je skvělá prevence proti přemnožení škodlivých bakterií ve střevěFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše imunita sídlí ve střevech. Na to, zda se cítíte fit, má tak velký vliv výskyt správných a škodlivých bakterií právě tam. To, aby převahu získali právě „správňáci“, zařizují látky zvané probiotika.

Článek

„Podstatná část imunity, uvádí se až 80 procent, souvisí se zdravím střev. Aby organismus a imunita fungovaly tak, jak mají, je třeba udržovat trávicí ústrojí v co nejlepším stavu. Bez zbytečných zánětů, ale také mít v rovnováze střevní bakterie – bez bakterií ve střevech byste totiž nepřežili,“ říká nutriční terapeutka a inženýrka potravinářství Anna Jermářová.

Co jsou to probiotika?

Probiotika jsou živé organismy, které velmi příznivě působí na střevní mikroflóru. A to právě tak, že podporují růst a aktivitu prospěšných kmenů ve střevech, a zároveň brání přemnožení škodlivých bakterií a kvasinek. Střevní trakt je totiž osídlen více jak 400 mikroorganismy a u zdravého člověka převažují právě probiotické kmeny. Díky tomu má konzumace probiotik přímý vliv na vaši imunitu.

Kdy jich máte nedostatek?

V první řadě je důležité upozornit na akutní stavy, kdy probiotika chybí ve velké míře. Zaprvé je to během různých trávicích obtíží – hlavně při průjmu nebo zácpě. Zadruhé poté, co jste užívali léky, jež mají vliv na výskyt bakterií ve střevě. Především se tedy jedná o antibiotika.

„Užívání léků, a zejména antibiotik, je velkým zásahem do vnitřního prostředí střev. Spolu se škodlivými bakteriemi dochází k usmrcení i těch příznivých, pro kvalitní život nezbytných, bakterií. Současně s užíváním antibiotik proto doporučuji rovnou zahájit konzumaci kompletních probiotik,“ radí Anna Jermářová. Tedy probiotik ve formě kapslí. Ty seženete v každé lékárně i bez předpisu.

Nedostatek probiotik, i když třeba ne tak závažný, můžete mít i nezávisle na výše uvedených případech. „Vlivem špatného životního stylu a stravy dostávají střeva opravdu zabrat. Konzumace cukru, přílišný stres, alkohol, průmyslově zpracované potraviny – to všechno zhoršuje střevní prostředí ve prospěch nežádoucích mikroorganismů,“ upozorňuje Anna Jermářová.

Foto: Profimedia

Probiotika zamezují trávicím problémůmFoto: Profimedia

Jak probiotika doplnit stravou?

Aby vaše imunita ustála všechny podzimní nástrahy, je dobré probiotika doplňovat preventivně. „Převládnutí patogenních bakterií vede k trávicím, ale i vážnějším zdravotním problémům. Doporučuji proto pravidelně konzumovat jakýkoli druh probiotických potravin,“ uvádí výživová specialistka Cecílie Jílková, provozovatelka poradny Najimseazhubnu.

Nejznámějšími zdroji jsou kysané mléčné výrobky, jako jsou jogurt nebo jogurtová a kefírová mléka. „Ne každý ale ví, že zdrojem probiotik mohou být i rostlinné potraviny. Je to třeba ideálně podomácku vyrobená kvašená zelenina, ale mimo toho také natto, čili kvašené sójové boby, a takzvaný vodní kefír. Natto lze koupit v bio obchodech a vodní kefír si snadno vyrobíte doma z vody, medu či sirupu, sušeného ovoce a probiotických Tibi krystalků,“ uvádí své tipy Cecílie Jílková.

Je vhodné jíst zdroje probiotik pravidelně. Zvláště kvašená zelenina jako třeba kysané zelí je bohatá na spoustu další velmi cenných látek, tudíž vůbec se ji nebojte zařadit denně. To stejné platí i u mléčných výrobků, pokud tedy netrpíte nesnášenlivostí laktózy.

Myslíte na podzim na podporu své imunity? Co pro to děláte?

Reklama

Načítám