Hlavní obsah

Tipy, jak na první stříhání vlásků

Foto: kenrockwell.com

První stříhání nemusí být hororFoto: kenrockwell.com

Reklama

Znáte to, dětské chmýří se změnilo na vlásky a je nutné je poprvé ostříhat. Jenže zatímco doposud jste vaši ratolest stříhala sama, nyní si už netroufáte. Jak zvládnout první návštěvu kadeřnictví? Držte se našich tipů a věřte, že vaše dítko nebude chtít od profesionální kadeřnice odejít!

Článek

Časopis Uzlíček

Jsou děti, kterým je v podstatě jedno, že se jim na hlavě něco děje, případně hned od začátku berou stříhání vlasů jako vítanou zábavu, ale... Jsou také děti, které se nerady s vlásky loučí, stříhání se neobejde bez slziček, vzdoru a v některých případech ani bez hysterického záchvatu. Rodiče tak musí být připraveni na všechny alternativy.

Co se bude dít… Není to nebezpečné???

Tato věta možná právě běží hlavičkou vašeho dítěte, když k němu přicházíte a v ruce třímáte nebezpečně vyhlížející nůžky. A co teprve, když je takto „vyzbrojen" někdo cizí, dítko je v neznámém prostředí, okolo něj jsou neznámé věci, musí sedět bez hnutí...

Jak tedy docílit toho, aby se nebálo?

Kadeřnictví pro děti

Je jich málo, ale jsou. Kadeřnictví, kde mají veselé stěny, barvy, pastelky, obrázky, zkrátka jsou na děti připravení. Mají tu speciální malé židličky a kadeřnice se tváří jako hodné tety, umí vytvořit přátelskou atmosféru.

Pokud nemáte štěstí na speciální kadeřnictví, pak si musíte vystačit sami a domluvit si schůzku s kadeřníkem, který má se stříháním dětí zkušenosti. Objednací lhůty jsou stejné jako u dospělých, mohou vás vzít hned nebo až za pár dnů. Pro pocit bezpečí stačí třeba dát si dítě k sobě na klín.

Foto: beanpaste.blogspot.com

Navštivte specializované dětské kadeřnictvíFoto: beanpaste.blogspot.com

Před dnem D

Ale mnohé můžete udělat ještě před návštěvou kadeřníka. Zkuste něco z přípravných her a procedur, se kterými se dítko setká...

  • Doma si hrajte na kadeřníka. Jako se stříhejte, stříkejte si na hlavu vodu z rozprašovače, dítě vám, vy dítěti.
  • Seznamte dítě s fénem, ten je může často děsit. Foukejte si na vlasy, hrajte si na vítr.
  • Seznamte dítě se strojkem. Vrčící strojek za uchem znejistí i dospělého, batole může doslova vyděsit.
  • Vezměte dítě s sebou do kadeřnictví a nechte se ostříhat před ním. Uvidí, že to nic není a že je to náramná švanda.
  • Vyberte denní dobu, kdy má dítě dobrou náladu (utahané po nákupu, v době spánku nebo hladové, to nejsou dobré doby k takové události). Na to myslete už při objednávání.
  • Seznamovací návštěva. Do salonu se můžete přijít podívat i před samotným stříháním, prostě jen na „čumendu“, nebo se objednat. Dítě si „osahá a okouká“ prostředí.

Máma v roli kadeřníka

Když už jsme v těch hrách „na kadeřníka“, nabízí se otázka, zda není lépe dítě ostříhat doma. Máte-li zkušenosti se strojkem či nůžkami, zkusit to můžete. Ale nedělejte to chvíli před tím, než máte vyjít mezi lidi (večer před dnem, kdy se jde do jeslí, do mateřského centra, kamkoliv). Pokud by se dílo nezdařilo a vy skončili v půlce práce, je lepší, když je další den sobota a vy nikam nemusíte, „pouze“ zkusíte svou práci dokončit.

SNestříhejte napoprvé sami. Ať dítě někdo druhý zabavuje či přidržuje (v nouzi může posloužit i televize nebo DVD), vy se soustřeďte jen na stříhání. Používejte ostré nástroje, které „nepižlají“ vlasy. Tupé nůžky budou dítě tahat, stříhání ho bude bolet a přestane spolupracovat. Při stříhání dávejte maximální pozor na to, abyste dítě neporanili. Každý pohyb nůžkami si jistěte druhou rukou, je dobré mít vždy mezi hlavou dítěte a ostrým předmětem svoji dlaň. Stříhejte rychle! Použijete-li strojek, dítěti ho ukažte a nejprve mu ho nechte na hlavě vrčet naprázdno, ať se seznámí se zvukem i s vibracemi, které bude cítit.

Foto: tripadvisor.com

Seznamte dítě s prostředím a zabavte hoFoto: tripadvisor.com

Pravda a mýty o dětských vlasech…

Stříhané jsou hustší? Říká se to, ale není to pravda. Hustotu vlasů neovlivníte stříháním. Střih jen opticky zvýší počet vlasů, protože „střih“ je tupý a zarovná roztřepené konečky. Vlasů se tak zdá být víc.

Ostříháme-li kudrny, nebudou už další. To se opravdu může stát. Kudrnaté, vlnité vlasy mívají děti jako první, další odrůstají již rovnější, případně tmavší. Pokud je ostříháte, zbudou jen ty nové, rovnější. Kadeře jsou tedy spíše dětskými vlásky a stejně proměnlivá je i barva. I ta se může do dospělosti změnit, u někoho i několikrát.

Náš tip: Vyzkoušejte si hru na kadeřníka s pomerančem!

Vezměte jeden pomeranč, nůžky, škrabku na brambory, trávu a ozdobu na klobouček (popusťte uzdu fantazii, výběr může být opravdu široký).

S dětmi nejdříve udělejte škrabkou na brambory či nožem na pomeranči veselý obličej. Z trávy pak připravte dostatečně dlouhé vlasy, aby bylo co stříhat, a vše završte kloboučkem, který vlasy přidrží na pomeranči. Pak začněte s prvním střihem a další může pod vaším dohledem vykonat již dítě samo. Snažte se, aby výsledný střih vypadal dobře a dítě z něj mělo dobrý pocit. Po tomto „střihu nanečisto“ bude mít dítě jasnou vizuální představu o tom, co na ně u holiče či kadeřníka čeká.

Časopis Uzlíčekprosinec-leden 2010

Reklama

Související témata:

Načítám