Hlavní obsah

Jak na šťavnaté kuře s dokonalou kůrčičkou?

Foto: Thinkstock

Upečte kuře jedna báseň!

O pečení kuřete se v nejedné rodině vedou spory na život a na smrt. Jak dlouho se má péct? Na břiše, nebo na zádech? Nebo raději otáčet? A jak poznat, že už je hotové, když každá trouba peče úplně, ale úplně jinak? Přišel čas složit zbraně, prozradíme vám pár univerzálních rad, jak upéct celé kuře šťavnaté a navíc i s křupavou kůrčičkou!

Článek

Pro někoho je dokonalé kuře samozřejmou součástí každého nedělního oběda, pro jiné je jeho pečení noční můrou. Maso je totiž uvnitř nedopečené, na povrchu vysušené a kůžička na povrchu nepoživatelná! Ať už patříte do první, či druhé skupiny, dost možná se vám dnešní rady budou hodit. Vždyť stále je co zlepšovat!

Začněte už v obchodě!

V chladicích boxech supermarketů v zásadě narazíte na dva druhy kuřat – „rychlíci“, kteří se za 35 dní stačí narodit, vykrmit, skočit na tácek a obalit igelitem, a pak druhy, které žijí i třeba třikrát déle. V případě první skupiny je stále ještě hojně rozšířený mýtus, že jim do krmiva přidávají hormony. Nic takového! Normy Evropské unie jsou natolik přísné, že je to prakticky vyloučené. To, že kuřata žijí krátce a přesto jsou poměrně vzrostlá, je pouze důsledkem kombinace výhodného křížení druhů slepic a kohoutů a vhodně zvoleného krmiva.

I přesto ale platí pravidlo, že pokud kuře žije déle a v lepších podmínkách, je jeho maso chutnější a lepší. Právě proto mnozí dávají přednost bio kvalitě nebo poměrně nedávné novince se jménem Zlaté kuře.

Na pultech vybírejte podle barvy kůže – spíše než po kousku bílém jako mouka sáhněte po tom zdravě narůžovělém. A pozor, kuře by nemělo být v igelitovém obalu zapařené! O kvalitě se můžete přesvědčit později i doma – oddělte prsty část kůže od masa a podívejte, zda je na hranici prsou a břicha tukový proužek. Pokud ano, vybrali jste správně!

Foto: Thinkstock

Maso bude propečené a šťavnaté

Vykoupat a na pekáč!

Po vyjmutí z obalu kuře důkladně omyjte pod vlažnou tekoucí vodou. Podívejte se i dovnitř, jestli tam nezůstala například žluč, kterou případně vyřízněte. Nezapomeňte kůži ještě pečlivě prohlédnout a malé zbytky peří odstranit pinzetou. Kuře poté osušte papírovými utěrkami.

„Abyste nepřebili chuť masa, doporučuji to s kořením a ingrediencemi příliš nepřehánět,“ radí kuchař Daniel Prašivka, „kuře osolte zvenku i zevnitř, případně použijte pepř, grilovací koření nebo mletou papriku. Do pekáčku rozprostřete trochu nadrobno pokrájené cibule, do stran položte na půl překrojenou palici česneku, na vše položte kuře a podlijte vodou. To by mělo úplně stačit!“

Kuře se také rádo přátelí s bylinkami a máslem. Tymián, rozmarýn nebo třeba šalvěj posekejte a smíchejte s mírně změklým máslem. Směs pak prsty vetřete pod kůži – prsa pak nebudou suchá a chuť bylinek je celá prostoupí! Bylinky můžete spolu s celým jablkem nebo citronem naládovat i dovnitř.

Pečení je starost

Aby vám náplň kuřete během pečení nevycestovala ven, vyplatí se kuřecí stehna zkřížit. K sobě je můžete přichytit kouskem alobalu nebo kůži u otvoru naříznout podélně tak 1 centimetr od kraje a konec stehna mezerou provléknout.

Troubu předehřejte na 230 stupňů Celsia, kuře položte do pekáčku na záda, přiklopte poklicí a pečte. Zhruba po 25 minutách teplotu snižte na 180 stupňů Celsia (u horkovzdušných trub na 165), kuře otočte, přelijte výpekem, zpátky přiklopte a pečte dalších 25 minut. Poté kuře znovu otočte a vraťte do trouby. Po deseti minutách pokličku odklopte, přelijte výpekem a nechte vytvořit křupavou kůrčičku. Vyplatí se v troubě zapnout funkci gril či teplotu opět zvýšit nad 200 stupňů Celsia.

Jak poznat, že už „je“?

Způsobů, jak zjistit, že už je kuře hotové, existuje hned několik. Babičky radí zkusit po 40 minutách oddělit krouživým pohybem stehenní kost od kuřete. Pokud to jde – máte hotovo. Vyplatí se také proříznout stehno až ke kosti a přesvědčit se, zda maso uvnitř není růžové. Dobře poslouží i kuchyňský teploměr, který zapíchnete dovnitř – maso by mělo mít uvnitř 80 stupňů Celsia, na prsou 75.

Hotové kuře vyndejte z trouby, zabalte do alobalu, nechte pár minut „dojít“ a podávejte, s čím je jen libo, vždyť receptů na úpravu je spousta! Otestujte například Došly vám nápady na kuřecí? Zkuste tohle! nebo Víkendové vaření: Kuře po indicku.

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama