Hlavní obsah

Jak najít správnou podprsenku? Máme pro vás podrobný návod!

Foto: Caresse BraExpert

Foto: Caresse BraExpert

Reklama

Bez podprsenky by si většina žen nedovedla představit život. Jenže najít takovou, která bude perfektně padnout, bývá leckdy pěkný oříšek. Nechte si poradit od odborníků a pořiďte si nový kousek „na míru“ třeba právě dnes. Vždyť slavíme Mezinárodní den spodního prádla!

Článek

Krásné i pohodlné modely se dají sehnat ve všech velikostech. Je ale pravdou, že majitelky objemnějšího hrudníku po nich musí pátrat o něco déle než dámy s menšími prsy. V čem dělají při nákupech nejčastější chybu a jaké jsou aktuální trendy? To už prozradí odbornice.

Jak vypadá padnoucí podprsenka? 

„Obvod by měl být dostatečně pevný, aby právě ten podpíral ňadra – zaměřte se na kvalitní materiál po celé ploše obvodu, nejen okrajové gumičky. Kostice by měly lemovat ňadra, ležet přesně na té hraně mezi ňadry a hrudníkem a sahat až dozadu, skoro na úroveň podpaží, aby v košíčku byla i boční část ňadra. To by pak nemělo utíkat horem z košíčku. Ramínka by měla plnit funkci spíš stabilizační než podpůrnou. Pokud vám prsa prostřednictvím ramínek v uvozovkách visí na ramenou, není to dobře. Rozložte jejich tíhu právě na žebra pomocí obvodu podprsenky,“ vysvětluje braexpertka Klára Hrušková.

Foto: Caresse BraExpert

Základem je vybírat podprsenku, ve které se budete cítit prostě skvěle, ale jsou i určitá pravidla, která byste měly dodržovatFoto: Caresse BraExpert

Rady pro velká prsa

Při výběru podprsenky lze udělat mnoho chyb. Mezi ty nejčastější se bezpochyby řadí nevhodně zvolená velikost. „Pokud nosíte 75B nebo 80C, je velká šance, že potřebujete třeba 70G nebo 75H. Nebojte se těchto čísel, je to opravdu jen značení. Pokud máte pod prsy třeba 80 cm, hledejte obvod 70, aby opravdu podpíral prsa. Pokud je podprsenka malá, zkuste nejdříve zvětšovat košíčky, až poté obvod,“ radí Klára Hrušková.

Co se týče módních trendů, převládají ty nesmrtelné. Krajkou a květinovým či kostkovaným vzorem nic nezkazíte. „Z praxe od svých klientek vím, že u velkých prsou je kromě vizuálně krásné podprsenky mnohem důležitější správný střih a velikost. Ramínka by měla mít správnou šířku, aby se váha prsou rozložila a tím pádem se nezařezávaly do ramenou. Velmi oblíbené jsou varianty bez kostic, které při správném střihu krásně drží tvar a svou majitelku netlačí,“ říká stylistka Irena Vokrojová.

Jsou to však právě kostice, které mohou být jasným ukazatelem nevhodně zvoleného prádla. „U velkých prsou se velmi často děje, že kostice nesedí na hrudníku, ale opírá se tak trochu o prsa, takže když zatáhnete košíček směrem vzhůru, tak v zrcadle vidíte, jak na vás laškovně vykukuje spodek prsa. To není správně,“ prozrazuje Klára Hrušková. Máte takový problém i se svou podprsenkou? Pak je na čase ji vyměnit. Vyberte si z našich tipů.

Nevyztužené

Foto: Archiv firem

Zleva: Le Chaton, 1230 Kč; Esprit, 699 Kč Foto: Archiv firem

Hladké 

Foto: Archiv firem

Zleva: Elomi (prodává Caresse), 1690 Kč; Astratex, 888 Kč Foto: Archiv firem

Bez kostic

Foto: Archiv firem

Zleva: Tchibo, 399 Kč; Marks & Spencer, 699 Kč Foto: Archiv firem

Se zmenšovacím efektem

Foto: Archiv firem

Zleva: Triola, 1099 Kč; Bonprix, 379 Kč Foto: Archiv firem

S krajkou 

Foto: Archiv firem

Zleva: Astratex, 1099 Kč; Cellbes, 499 Kč Foto: Archiv firem

Rady pro malá prsa 

Majitelky menších prsou si mohou dovolit snad jakýkoliv typ podprsenky. Přesto jsou hitem poslední doby převážně braletky a trojúhelníčkové tvary. V tom má jasno i stylistka Markéta Škaldová: „Sama za sebe nedoporučuji push-upky. Sice hrudník získá opticky na objemu, ale vzhled působí prvoplánově až lacině. Lépe uděláte, když obléknete moderní trojúhelníčky. Ať už jde o krajku bez výztuže, případně materiál s decentní oporou. Výsledek je mnohem přirozenější a příjemnější na nošení.“

Ale i ženy s drobnými ňadry se tu a tam dopouštějí omylů. „Občas nosí tak volný obvod, že podprsenka šplhá přes prsa nahoru. A ženy s drobnými ňadry mají pocit, že prsa vlastně nemají. Většinou to není pravda. Jen je mají špatně oblečená,“ dodává Klára Hrušková. Tak co, vylákáme vás na nákupy po síti?

V jarních barvách

Foto: Archiv firem

Zleva: Savage X Fenty (prodává Zalando), 960 Kč; F&F, 249 Kč Foto: Archiv firem

Sexy zdobení

Foto: Archiv firem

Zleva: Fashion Island, 4300 Kč (cena za celý set); Hunkemöller (prodává About You), 629 KčFoto: Archiv firem

V trojúhelníčkovém tvaru

Foto: Archiv firem

Zleva: Isif (prodává Tamsin), 1120 Kč; Intimissimi, 849 Kč Foto: Archiv firem

S push-up efektem

Foto: Archiv firem

Zleva: Lindex, 599 Kč; H&M, 599 Kč Foto: Archiv firem

Bez ramínek  

Foto: Archiv firem

Zleva: Intimissimi, 599 Kč; Agent Provocateur, 2599 Kč Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám