Hlavní obsah

Jak naučit děti smrkat? Pomůže svíčka nebo papírky!

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Ono se řekne, že to je „jen“ rýma, ale zvlášť u malých dětí může být velkou zátěží. Jak se rýmy co nejdřív zbavit a maximálně dítěti ulevit?

Článek

Onemocnění horních cest dýchacích, nachlazení a rýma jsou v zimě nejčastějšími důvody, proč se plní ordinace dětských lékařů. U malých dětí je na rýmě navíc nepříjemné, že neumějí smrkat. Jak si s rýmou u dětí poradit?

Zanesená čistička

Nos není jen sídlem čichu, ale je i čističkou, ve které se filtruje, ochlazuje a otepluje vdechovaný vzduch. „Pokud vše funguje jak má, pak se hlen vytvořený nosní sliznicí posunuje za pomoci řasinek do hltanu a přirozeně tak odplavuje všechny viry, bakterie, alergeny a nečistoty,“ vysvětluje dětská lékařka Jarmila Seifertová. Jakmile řasinky nefungují správně, hleny se hromadí, nos se ucpává, sliznice vysychá a je náchylnější k zánětům – a to je rýma. Sliznice se při ní překrvuje a natéká a sekret, kterého se tvoří víc, nemůže odcházet. Kýcháte, ztratíte čich a může vás z toho bolet i hlava. U malých dětí se k rýmě nezřídka přidá teplota.

Jak rýmu léčit

Říká se, že léčená i neléčená rýma trvají stejně dlouho – a to je většinou pravda. Všechny vaše snahy při rýmě totiž směřují spíš k tomu, abyste neměli moc ucpaný nos a mohli volně dýchat, to se týká i dětí. U kojenců navíc způsobuje ucpaný nos i nedostatečné sání při kojení.

Dospělý člověk, který umí pořádně smrkat, zvládne většinou rýmu bez léků anebo za pomoci běžně dostupných přípravku z lékárny. „Kapky nebo spreje zase uvolní ucpaný nos, existují i protizánětlivé, které zmírňují překrvení a snižují sekreci hlenu. Systémová léčba zahrnuje podávání léků, homeopatik či bylinných přípravků,“ uvádí PharmDr. Ivana Lánová z lékárny Benu Mladá Boleslav.

Ovšem to, co se hodí pro dospělé, to rozhodně nezkoušejte používat u dětí. Nosní kapky či spreje pro dospělé by mohly poškodit jemnou dětskou sliznici. „Vhodná je nosní sprcha ve spojení se solným roztokem, která sliznici mechanicky očistí a zvlhčí. Naředí také sekret a pomůže ho vysmrkat či vyplavit,“ radí Jarmila Seifertová. Neexperimentujte s výrobou domácího roztoku, raději ho kupte již hotový. Na výplach nosu můžete použít konvičku nebo zmíněnou nosní sprchu, vše seženete v lékárně.

U malých dětí lze při rýmě doporučit i použití odsávačky.

Při léčbě rýmy, a to je společné pro děti i dospělé, je ale zapotřebí myslet nejen na nos, ale také na celý dýchací systém. „Vhodným pomocníkem jsou inhalace. Ale ne páry, tam hrozí popálení, a navíc se pročistí jen horní dýchací cesty. Lepší je koupit si v lékárně inhalátor, poradí vám tam s jeho výběrem,“ říká lékařka Jarmila Seifertová.

Foto: LeManna, Shutterstock.com

Rýma je nepříjemná hlavně proto, že máte pocit ucpaného nosu a nemůžete se pořádně nadechnoutFoto: LeManna, Shutterstock.com

Prevence rýmy

Ideální by samozřejmě bylo rýmu nedostat. Lze tomu bránit posilováním imunity, přísunem vitaminů, otužováním, ale třeba i preventivním pravidelným očišťováním sliznice nosu a její hydratací – to znamená, že budete dítěti vyplachovat nosní sprchou či konvičkou nos klidně i denně, což je v sezoně nachlazení zásadní u dětí, které se ještě neumí samy vysmrkat.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Opravdu pořádně se to mohou podle odborníků naučit děti až ve věku dva a více letFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Jak naučit děti smrkat

Smrkání nelze uspěchat, dřív než ve dvou letech ho nebývají děti schopné a mnohdy se tím nezatěžují ani dlouho poté, co je to naučíte. Nestačí tedy jen zvládnout samotnou techniku, ale neustále ji opakovat a připomínat. A jak na to?

  1. Vyčkejte na chvíli, kdy je dítě zdravé a má dobrou náladu.
  2. Připravte si píšťalku, rozsviťte svíčku nebo natrhejte papír na maličké kousky, které poházíte po stole – to jsou pomůcky pro hru, při které se dítě naučí foukat ústy a pískat, sfoukávat plamínek nebo odfukovat papírky.
  3. Až když zvládne foukat ústy, naučte ho to samé udělat nosem.
  4. Když se to naučí, řekněte mu, aby si ucpalo jednu nosní dírku a foukalo jen tou druhou.
  5. Každý úspěch nezapomeňte odměnit, ale také dohlížejte, aby šlo o opravdové smrkání, kdy vzniká tlak, nikoli jen o zvukový efekt, který vás má potěšit.

Jak léčíte rýmu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám