Hlavní obsah

Jak opravdu vyčistit sedačku? Máme tipy pro různé materiály!

Foto: thinkstock

Estetická i funkční kvalita potahu velmi ovlivní výsledný dojem sedačky, vybírejte jej s rozvahouFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete vyčistit sedačku? Rady se vám budou rozhodně hodit nejen před svátky, ale i po nich, protože sezení zřejmě nepřežije bez poskvrnky. Tak do toho!

Článek

Svátky, pohoda, dobroty – a najednou katastrofa! Na sedačce je skvrna jedna hrůza. Co teď? Musíte začít čistit. Zvládnete to sami, nebo potřebujete profesionály? Čtěte dál!

Co dělat, když se chcete do čištění pustit vlastními silami? „Na domácí čištění se prodávají přípravky na bázi suché pěny. Při nákupu sedačky je zákazníkům doporučí prodejce. Postupujte podle návodu, uvedeném na obalu výrobku," říká Vladimír Čepelák z obchodu Nábytek Říha.

Než zasáhnete vodou a doporučeným čistidlem, vyzkoušejte je na místě, které není vidět! K běžné údržbě patří vysávání nástavci s kartáčkem. Ideální jsou snímatelné potahy, které vyperete nebo dáte do čistírny. Dobře se ale udržuje i alcantara a materiály s nešpinivou úpravou, například aquaclean – jen po nich přejedete vlhčeným hadříkem.

Kůže jde také vyčistit

Kožené sedačky a nábytek z umělé kůže ošetřujte podle typu materiálu. Jinak se pečuje o semiš či syntetiku, postup vždy konzultujte s prodejcem a pořiďte si doporučené přípravky. Kůži lze běžně otírat vlhkým hadříkem potřeným mýdlem s lanolinem a ošetřovat ji pečujícím prostředkem, aby zůstala vláčná. Rovněž se ale vyplatí svěřit ji do péče odborníků.

Foto: Leather Master

Tato speciální čistidla na kůži pořídíte v ceně okolo 690 Kč. Doporučeno je následné ošetření pečujícím přípravkemFoto: Leather Master

Suchá a mokrá cesta

Výrobci doporučují brát si na pomoc profesionály. Existují dvě možnosti čištění: při mokrém, extrakčním způsobu, stroj stříká na povrch čalounění pod přiměřeným tlakem vodu s čisticím prostředkem a ihned ji odsává zpět do zásobníku. Tento systém se používá pro běžně znečištěné sedačky s pravidelnou údržbou a dokáže v určité míře redukovat z textilu prach, roztoče i nepříjemné pachy a některé skvrny.

Foto: Sconto

Máte domácí mazlíčky nebo malé děti? Na jednobarevných sedačkách jsou stopy po jejich pacičkách vidět mnohem více než na barevném podkladuFoto: Sconto

Foto: Vycistim CZ

Ukázka pěnového horkovodního vakuového čištění sedačky při teplotě 60°. Sedačka nebyla dlouho čištěna. I takto může vypadat po hloubkovém čištěním horkovodním strojem a suchou antibakteriální pěnouFoto: Vycistim CZ

Suchá cesta je mechanické čištění vakuovým strojem. „Do povrchu textilu se aplikuje a vhání horká chemikálie nebo suchá pěna,“ vysvětluje Ing. Jan Hrdlička ze společnosti Vyčistím cz, a popisuje princip: „Zbytek čisticí látky se spolu se špínou obratem vysaje silným proudem vzduchu.“ Tento způsob se používá na dlouho nečištěné materiály. Ani jeden postup si ale neporadí se stopami od žvýkaček či vosku a neodstraní odbarvená místa po neodborném domácím čištění," dodává Jan Hrdlička. Na tyto odolné skvrny je zapotřebí nasadit profesionální odstraňovače a horkovodní čisticí systém s teplotou vody 60 stupňů.

Foto: Montero

U sedaček z kombinovaných materiálů volte na jednotlivé části odpovídající prostředkyFoto: Montero

Jak často čistit?

„Sedací soupravy by se měly odborně čistit jednou až dvakrát ročně. V případě alergiků a astmatiků, jimž dělají problémy prach, plísně a roztoči, nebo v bytech, kde jsou malé děti či domácí mazlíčci, by měla být frekvence častější,“ doporučuje Radana Havlíčková z firmy Clean Service. „Proces trvá průměrně jednu až dvě hodiny, podle velikosti a míry znečištění sedačky. Doba schnutí se pohybuje okolo dvou až pěti hodin,“ dodává odbornice.

Foto: Polstrin

Většina výrobců nabízí zákazníkům na výběr potahy z textilu, koženky i kůže. Zde vzorník koženekFoto: Polstrin

Kolik to stojí

Ceny se u jednotlivých společností mírně liší, ovlivňují je i míra znečištění, velikost sedacího místa, použité přípravky (obvykle obsahují antialergenní složky a jsou vhodné i pro astmatiky). Při extrakčním čištění zaplatíte za židli od 50 korun, za křeslo 100 korun, za jedno místo sedačky od 70 korun. Při suchém čištění za židli od 150 korun, za křeslo 469 korun, za jedno místo sedačky od 369 korun. K čištění se ještě připočítává doprava.

Foto: Fagus

Oblíbený je jemně strukturovaný materiál Carabu, který je opatřen protišpinivou úpravou aquaclean (tekutina se nevsákne, ulpí na povrchu)Foto: Fagus

Foto: Nábytek Říha

U prošívaných souprav s ozdobným štepováním dbejte, aby se okolo nich nedržel prach a hrubé nečistoty. Místo vysávejte důkladně, ale na kartáček netlačte, abyste nevydřeli vlasFoto: Nábytek Říha

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Prostředek Star k čištění skvrn způsobených mastnotami, barvivy, kávou, krví, inkoustem a podobně. Cena 49 Kč. Koralan čistí do hloubky, oživuje barvy a přispívá k potlačení roztočů. Cena od 37 KčFoto: Archiv firem

Budete čistit koberec? Přečtěte si článek Jak vyčistit skvrny na koberci? Zn.: Bez chemie.

Jak často čistíte profesionálně sedačky vy? Potřebujete novou sedačku? Vyhrajte jednu v hodnotě 60 tisíc korun v naší soutěži!

Reklama

Načítám