Hlavní obsah

Jak ozdobit vtipně staré svetry? Kožešinou i flitry

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Leží vám ve skříni svetry, které už máte obnošené, či mají drobný flíček nebo dírku, ale je vám líto je vyhodit? Poradíme, jak je znovu oživit a ozdobit. Připravili jsme pro vás malou inspiraci.

Článek

Když se porozhlédnete v obchodech, určitě najdete spoustu svetrů s ozdobami v podobě perliček, našitých kožešin a flitrových aplikací. Ty jsou oblíbené asi nejvíce u dětí. Proto jsme dostali nápad ozdobit i některé starší svetry, které tak získaly nový šmrnc. Podívejte se, jak na to.

Kožešinové rukávy

Povaluje se vám doma nebo u babičky kus kožešiny ze starého kabátu či límce? Můžete ji našít třeba na rukávy svetru, které už na spodním lemu nevypadaly dobře a byly samý žmolek. Skvělá kamufláž, nemyslíte?

Foto: Greta Blumajerová

Kožešinové rukávy vytvoříte například ze staršího límceFoto: Greta Blumajerová

Hřejivé srdce

Jednobarevný svetr lze ozdobit netradiční technikou zvanou plstění. Potřebujete na ni obdélník tuhého molitanu nebo polystyrenu, který slouží jako podložka, plstící jehlu a ovčí česací vlnu. Podložku vložte dovnitř svetru na místo, kde chcete, aby aplikace vznikla. Nahoru na svetr pak rozprostřete vlnu, kterou jehlou propichujte několikrát dokola skrz svetr a tvarujte ji do požadované podoby, v našem případě srdce.

Foto: Greta Blumajerová

Na ozdobu z ovčí česané vlny budete potřebovat také kus molitanu a plstící jehluFoto: Greta Blumajerová

A ptáte se, jak je možné, že vlna bude na svetru držet? Jehla má po stranách drobné drážky, do nichž se právě vlákna vlny zachytávají a tím, že vlnu několikrát propíchnete, zachycená vlákna se spletou. Jen pak opatrně vyjměte podložku, neboť některá vlákna proniknou i do ní. Nebojte se jí klidně trochu trhnout. Pozor si pak musíte dát i při praní, které provádějte u takto ozdobeného svetru raději ručně, aby se aplikace příliš neponičila.

Foto: Greta Blumajerová

Varianta s plstěným srdcem se bude líbit i dětemFoto: Greta Blumajerová

Svetr s liškou

Stejně jako u prvního svetru můžete využít starý kožešinový límec v celku a našít ho rovnou na svetr kolem ramen, kde bude vypadat jako pravá liška, která se dříve nosila. Tato ozdoba vypadá elegantně a navíc je velmi praktická, neboť vás v zimě krásně zahřeje na krku.

Foto: Greta Blumajerová

Kožešinkový límec máte ke svetru přišitý za pár minutFoto: Greta Blumajerová

Trendy perly

Topy, svetry i šaty poseté perličkami a korálky jsou v poslední době stále v kurzu. Proto si klidně i svůj svetřík, který vám leží doma už delší dobu ve skříni, ozdobte podobně. Korálky můžete našít různým způsobem – do řad vepředu, pouze na rukávy, na ramena anebo kolem dekoltu jako náhrdelník. Fantazii se meze nekladou.

Foto: Greta Blumajerová

Perličky vyniknou především na jednobarevném svetruFoto: Greta Blumajerová

Roztomilé bambulky

Barevné i jednobarevné malé bambulky lze koupit v papírnictvích a textilních galanteriích. Přišít je můžete na dámské i na dětské svetříky, které tak rázem dostanou nový rozměr.

Foto: Greta Blumajerová

V bambulkovém svetru budete vy i vaše děti originálníFoto: Greta Blumajerová

Flitrová aplikace

Potřebujete zakrýt flíček, který nejde vyprat? Váš svetr nemusí hned letět do koše. Nejjednodušší variantou, jak ho zakrýt a zároveň svetr oživit, je zakoupit nášivku nebo flitrovou aplikaci, kterou seženete většinou v textilních galanteriích, a přišít ji nití.

Foto: Greta Blumajerová

Flitry jsou nyní inFoto: Greta Blumajerová

Vyhodíte raději staré svetry, nebo je zkusíte ozdobit?

Reklama

Načítám